Gadgetfreaks opgelet! Afgelopen september was het weer zover: Apple lanceerde hun nieuwe toestel, dit keer ging het om de iPhone 13. De jaarlijkse presentatie van Apple in september is altijd een groot evenement. Hoewel het vaak nog heel wat speculeren is zonder dat er daadwerkelijk iets te zeggen valt over de verwachtingen, lekt er altijd al het een en ander uit waardoor echte techfanaten vaak al een heleboel over de nieuwe toestellen weten voordat ze überhaupt gelanceerd zijn in september. Toch neemt dit niks aan alle spanning vooraf weg. In dit artikel nemen we je mee in alle zaken die de iPhone 13 zo bijzonder maken. Van een nieuwe camera tot een nieuwe WiFi antenne: je leest het in dit artikel.

Veranderingen op het eerste gezicht

Allereerst: laten we het hebben over de veranderingen ie met het blote oog het meeste opvallen. De iPhone 13 heeft een nieuw scherm, die nóg scherper en helderder is. Daarnaast zit er ook een nieuwe camera op het toestel. De iPhones hebben namelijk een nieuwe widelens, met sensorshiftstabilisatie. Dat geeft een adembenemend effect, vooral bij het maken van video’s. Waarschijnlijk ben je eerder wel eens verbaasd geweest over hoe mooi foto’s met een iPhone camera kunnen worden wanneer je gebruik maakt van de portret functie. Met de nieuwe camera van de iPhone 13 kun je de portretfunctie ook gebruiken tijdens het maken van video’s! Dat betekent dat je, net zoals met een spiegelreflex camera, op een bepaald persoon scherp kunt stellen en de rest in een blur kunt laten vervagen. Dit zorgt voor een prachtig en fotografisch kwalitatief effect.

Het scherm

Wat is er precies veranderd als het gaat om de schermen van de iPhone 13? Allereerst is het belangrijk om te noemen dat de schermdiagonalen van de nieuwe iPhones hetzelfde zijn gebleven als met de iPhone 12 – wat betekent dat de grootte van het scherm onveranderd is gebleven. De iPhone mini heeft een scherm van 5,4 inch, de 13 en de 13 Pro hebben een scherm van 6,1 inch en de iPhone 13 Max heeft een diagonaal scherm van 6,7 inch. Alle modellen hebben een OLED-scherm, een scherm wat geroemd wordt door zijn hoge kwaliteit en fijne uitstraling. De inkeping, aan de bovenkant van de smartphone (waar het speakertje en de camera inzitten) is 20% kleiner geworden, waardoor je nóg meer beeldscherm hebt, en minder zwarte ruimte. Dit kon omdat het speakertje is verplaatst, namelijk direct naast de camera. Hierdoor kun je nog meer genieten van je beeldscherm!

Helderheid

Het scherm heeft ook een hogere helderheid (van 800 nits). Vergeleken met de 12 is dit echt een enorme verbetering, deze had namelijk 625 nits. De iPhone 13 pro en de iPhone 13 Pro Max zijn zelfs van 800 naar 1000 (!) nits gegaan. Vooral buitenshuis kun je veel voordeel ervaren van deze nieuwe feature. Ondanks dat deze modellen dus een stuk sterker zijn in helderheid, hebben ze wel een langere batterijduur. Twee vliegen in een klap, dus.

Camera’s

Alle camera’s van een iPhone 13 hebben een verbetering ondergaan, waardoor ze ook met minder licht heel goed kunnen functioneren. De iPhone 13 en de iPhone 13 mini hebben dezelfde cameraset behouden als bij de vorige serie, maar er zit wel onder andere een groothoeklens in verwerkt. Hierdoor kun je meer licht ontvangen en heb je minder ruis op het beeld. Ook hebben alle modellen een sensor shift beeldstabilisatie, terwijl vorig jaar alleen de iPhone 12 Max deze bijzondere feature had. Dat levert minder bewogen foto’s en video’s op. Door de ultragroothoeklens kun je meer detail zien in donkere foto’s. Ook kunnen de toestellen 60 frames per seconde opnemen in een video, terwijl dit vorig jaar nog 30 was. Een verdubbeling, dus!

Promotion

Een ander nieuw kenmerk, wat je alleen vindt bij de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max, is “promotion”. Benieuwd wat dit inhoudt? Dat heeft alles te maken met de verversingssnelheid, de snelheid waarmee jij tussen verschillend e schermen kan bewegen met behulp van swipes van je vingers. Deze bewegingssnelheid was 60Hz (hertz), maar bij promotion kan de snelheid aanpassen op hetgeen wat jij aan het doen bent. Als je een krantenartikel leest (en niet veel met je vingers over het scherm beweegt), zal de snelheid een stuk lager kunnen zijn wanneer je heel fanatiek aan het tinderen bent geslagen. In dat geval kan de verversingssnelheid zelfs naar 120 Hz. Promotion weet als het ware de snelheid van je vinger op het scherm te matchen.

De batterij

Ook de batterij heeft een positieve verandering ondergaan. De iPhone 13 mini en de iPhone 13 Pro hebben 1,5 uur aan extra batterijduur in vergelijking met de vorige generatie iPhones. De iPhone 13 en de iPhone 13 Pro Max hebben zelfs 2,5 uur aan extra batterijduur!

Opslag

Voor dezelfde prijs, hebben de iPhone 13 Mini en de gewone 13 een grotere opslag. De opslag is nu namelijk 128 GB in plaats van 64 GB. Hiervoor hoef je niet extra te betalen – de prijs is hetzelfde gebleven. Uiteraard zijn de iPhones nog steeds beschikbaar met grotere vormen van opslag (mocht je dat willen), maar de kleinste opslag is dus nu 128 KB, wat bij een paar generaties geleden nog de grootste opslag beschikbaar was!

Conclusie

De belangrijkste upgrade die Apple in de iPhone 13 heeft toegepast is de camera. Toch hebben ook de opslag en de batterij een flinke boost gekregen. Hoewel het scherm van de nieuwere iPhones veel helderder is en zelfs een OLED scherm heeft, hoef je niet bang te zijn dat de telefoon sneller mee gaat – het model gaat zelfs 1,5 tot 2,5 uur langer mee, afhankelijk van het model. Door speciale features als promotion is de verversingssnelheid verhoogd, waardoor je je telefoon altijd super snel kunt gebruiken en hij zich aanpast op de snelheid van je vinger. Tot slot is de camera de beste die Apple tot nu toe heeft gemaakt, je zal versteld zijn van alle mogelijkheden op het gebied van video- en fotografie.

0 Shares:
Ook zeer interessant