Er is steeds meer aandacht voor verduurzaming. Dat is maar goed ook – klimaatverandering zorgt er in een rap tempo voor dat de natuur op aarde onomkeerbaar verandert. Dat betekent dat steeds meer mensen kiezen om hun huis te verduurzamen, zodat ze hun individuele voetafdruk op die manier verminderen. Je huis verduurzamen kan heel goed met een warmtepomp. Benieuwd wat een warmtepomp allemaal voor jouw huis kan doen en hoe het deze groener kan maken? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Waarom een warmtepomp?

Je kunt kiezen voor een warmtepomp omdat je zo je huis kunt verwarmen, zonder dat je aardgas gebruikt. Zoals velen misschien al zullen weten is aardgas heel schadelijk voor het milieu en heeft iedereen die aardgas gebruikt een grotere ecologische voetafdruk dan wanneer ze dit niet zouden gebruiken. Ook verduurzaming in huizen is de laatste jaren steeds meer een trend geworden, die naar verachting niet tijdelijk. Een gemakkelijke manier om je huis te verduurzamen is door minder aardgas te gebruiken. Een goed alternatief voor aardgas is het gebruik van een warmtepomp, benieuwd wat warmtepompen zo aantrekkelijk maakt, waar je op moet letten als je warmtepomp kopen gaat en hoeveel mensen het gebruiken? Wij vertellen je alles in dit artikel.

Soorten warmtepompen

Als je hebt besloten gebruik te maken van een warmtepomp, dan moet er nog een belangrijke beslissing gemaakt worden: voor wat voor soort warmtepomp ga je? Er zijn veel verschillende warmtepompen op de markt, maar drie verschillende typen worden het meest gebruikt. Dat is onder andere de volledig elektrische warmtepomp. Deze warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis, maar ook voor warm water in de badkamer en keuken. Als je dan ook nog eens kookt op een elektrische kookplaat in plaats van op gas, maak je überhaupt geen gebruik meer van aardgas. Extra groen, dus! De combinatie van al deze aardgas-vervangende factoren wordt ook wel all-electric, of combi, of volledig genoemd.

Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Het verschil tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp is dat de hybride warmtepomp samenwerkt met je cv-ketel. De cv-ketel is niet altijd aan het werk, maar grijpt alleen in wanneer het erg koud is. Deze cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Je kunt deze optie zien als een tussenstation tussen wonen met aardgas of wonen zonder aardgas.

Tot slot kun je ook kiezen voor een ventilatiewarmtepomp, waarbij de warmtepomp de warmte uit de ventilatielucht kan halen.

vines on brown brick building

Cijfers warmtepompen

Benieuwd hoeveel mensen in Nederland momenteel gebruik maken van warmtepompen? Volgens cijfers uit 2018 hadden meer dan 280.000 huishoudens in Nederland een warmtepomp. Vooral interessant is dat er een sterke groei is: in het jaar 2018 alleen al kwamen er 60.000 bij.

Temperatuur

Het is slim om rekening te houden met het feit dat een warmtepomp werkt met een iets lagere temperatuur. De warmtepomp warmt het verwarmingswater namelijk vaak op tussen de 35 en 55 graden. Een gemiddelde cv-ketel is meestal afgesteld tussen de 60 en 80 graden. Dit is dus een iets lagere temperatuur. Dat betekent zeker niet dat je huis koud hoeft te worden: integendeel. We nemen aan dat je de temperatuur in huis toch niet hoger zou willen hebben dan tussen de 18 en 22 graden.

0 Shares:
Ook zeer interessant