Het is waarschijnlijk niemands favoriete klus: de was. Elke keer weer dezelfde spullen, het lijkt wel of er geen einde aan komt. En dat is eigenlijk ook zo: de was is nu eenmaal een terugkerende klus die elke keer weer nagenoeg hetzelfde is. Bij het doen van de was hoort, voor veel mensen in ieder geval, ook het strijken van een deel van de was. Broeken, overhemden, shirts, sommigen strijken zelfs hun ondergoed. Een goed strijkijzer kan ervoor zorgen dat de tijd die je met strijken kwijt bent, zo minimaal mogelijk is. Wij zetten de beste strijkijzers van het moment voor je op een rijtje.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Braun Texstyle 3 SI3030PU het beste strijkijzer van 2021 is. Een goedkoper alternatief voor de Braun Texstyle 3 SI3030PU is de Philips GC4909/60. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde strijkijzers.

Beste Strijkijzer van 2021

Wij verzamelden de beste strijkijzers voor je, gebaseerd op reviews.

Beste koop en best getest Braun Texstyle 3 SI3030PU

De Braun Texstyle 3 SI3030PU maakt je leven gelijk een stukje makkelijker. Strijken is vaak al geen hobby, laat staan als je een slecht strijkijzer gebruikt. Binnen 35 seconden is deze strijkkanjer opgewarmd om al je strijkgoed binnen een mum van tijd te laten verdwijnen. Dit strijkijzer maakt niet alleen gebruik van hitte maar ook van stoom. Hierdoor wordt je favoriete jeans effectief gestreken. Door de stoom wordt ook de onderste laag kleding bereikt. Daarnaast is dit ideaal voor dikkere stoffen. Je hoeft dus niet meer 10 keer over hetzelfde stukje stof heen te gaan om een kreukel te laten verdwijnen. Bovendien is hij als best getest door de Consumentenbond en uitgeroepen tot beste koop.

Bovendien scoorde hij hoog op de levensduurtest. Dat wil zeggen dat je lang kunt genieten van deze Braun en dat het een duurzame aankoop is. Wel zo prettig dus want je strijkijzer is een apparaat dat je dagelijks gebruikt. Als kers op de taart is het snoer lekker lang zodat je je niet in allerlei rare bochten hoeft te wringen.

Voordelen
 • Deze kanjer glijdt lekker soepel over je strijkgoed heen. Hij is lekker compact en makkelijk op te bergen.
Nadelen
 • De handleiding had een stuk duidelijker gekund. Daarnaast zijn de bedieningsknoppen niet echt praktisch.

Philips GC4909/60

De Philips GC4909/60 ziet er om te beginnen super aantrekkelijk uit. In plaats van een saai wit model is hij namelijk zwart met een bronskleurig accent. Hij zal dus zeker niet misstaan op je strijkplank! Behalve dat hij er leuk uitziet is hij ook nog eens heel praktisch in gebruik. Het snoer draait namelijk mee wanneer je hem gebruikt. Daarnaast beschikt hij over een royaal waterreservoir van 300 ml. Hierdoor hoef je hem niet om de haverklap bij te vullen. Super handig! Het stomen kun je niet alleen horizontaal maar ook verticaal doen.

Het gaat om een Steam Glide Elite wat inhoudt dat hij over een krasvrije zool beschikt. Ideaal wanneer je wel eens per ongeluk over een knoopje op rits strijkt. Deze kanjer behoudt zijn kwaliteit. De handige druppelstop zorgt ervoor dat je geen lelijke natte plekken op je kleding krijgt.

Voordelen
 • Hij schakelt vanzelf uit voor ultieme veiligheid. Door de Consumentenbond is hij als best getest met een gemiddeld oordeel 7,7.
Nadelen
 • Het waterniveau is nauwelijks te zien omdat het kijkvenster te donker is. Handleiding is slecht leesbaar.

Philips Azur GC4556/20

Wij zijn een groot fan van de Philips Azur GC4556/20. Hij valt gelijk op door zijn leuke prijs. De kwaliteit doet er niet voor onder want hij is door de Consumentenbond als best getest. Met het ingebouwde kalkverwijderingssysteem heb je nooit ergens omkijken naar. Strijken doet hij super effectief. De ergernis dat je strijkbout het niet goed doet is verleden tijd. Het is een kwestie van inpluggen en gaan met de banaan. Binnen een mum van tijd is jouw strijkgoed klaar. Ook rond knopen strijkt hij effectief en dit zijn toch vaak de plekjes waar je minder goed bij kunt.

Voordelen
 • Volgens de Consumentenbond scoort hij hoog op levensduur en degelijkheid. Je bent dus verzekerd van een duurzame koop.
Nadelen
 • De thermostaat is niet regelbaar. De handleiding is slecht leesbaar door zijn kleine lettertjes.

Philips PerfectCare Elite GC9640/60 – Stoomgenerator

De Philips PerfectCare Elite GC9640/60 stoomgenerator is door de consumentenbond in april 2020 uitgeroepen tot best getest en verdient dus met recht de eerste plaats in het overzicht. De beste stoomgenerator van Philips tot nu toe is ultralicht en superkrachtig. Met een druk van 7 bar, een stoomproductie van 130 gram per minuut continu en een extra stroomstoot van 430 gram, krijgt hij de meest hardnekkige kreukels uit je kleding. Het instellen van de temperatuur voor verschillende kledingstukken en stoffen is verleden tijd, dit pas het apparaat automatisch aan. En dat allemaal extreem stil, strijken wordt bijna leuk met deze Philips!

Voordelen
 • Super mooie strijkijzer die door de Consumentenbond als best is getest. Beschikt over een lekker groot waterreservoir.
Nadelen
 • Deze stoomgenerator neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. Daarnaast is hij vrij prijzig.

Philips PerfectCare Aqua Pro GC9324/20 – Stoomgenerator

Drie uur aan één stuk strijken zonder je stoomgenerator bij te hoeven vullen? Dat kan met deze Philips PerfectCare Aqua Pro GC9324/20 Stoomgenerator. Het reservoir heeft een capaciteit van maar liefst 2,5 liter. De generator is binnen 2 minuten op temperatuur en past de temperatuur zelf aan op de stof welke je aan het strijken bent. Van een spijkerbroek tot een zijden blouse, je hoeft zelf niets aan te passen. Met 6,5 bar druk is de continue stoomproductie 120 gram per minuut, een extra stoomstoot van 440 gram kan makkelijk gegeven worden. Het strijkijzer zelf is met 800 gram bijzonder licht, wat het prettig maakt om met deze Philips te strijken.

Voordelen
 • Het gaat om een zeer krachtige stoomgenerator die snel op temperatuur is en heel effectief al je strijkgoed wegwerkt.
Nadelen
 • Het is een zware jongen dus verplaatsen is wat lastig. Snoer had wat langer mogen zijn.

Philips PerfectCare Expert Plus GC8950/30 – stoomgenerator

Kieskeurig.nl riep deze Philips PerfectCare Expert Plus GC8950/30 stoomgenerator in december 2018 uit tot best reviewed, wat maakt dat dit apparaat ook in 2021 op het lijstje met beste strijkijzers mag belanden. Deze Philips genereert met 7,5 bar druk stoom met continu 120 gram per minuut, maar de maximale stoomstoot is maar liefst 500 gram. Als het daarmee niet lukt om de dikste stoffen glad te krijgen, dan lukt het misschien wel helemaal niet! Ook deze Philips is voorzien van OptiTemp waarmee de temperatuur automatisch aan het soort stof wordt aangepast. De super verharde roestvrijstalen voet, voorzien van een coating van 6 lagen, glijdt met het grootste gemak over al je kleding.

Tefal Fast Heat Up Protect Turbo GV8926 – Stoomgenerator

Deze Tefal stoomgenerator is de opvolger van de GV8925, die ook al zeer goed gereviewed werd maar niet meer gemaakt wordt. De nieuwe GV8926 is nog krachtiger en sterker, en dus nog beter. Dit strijkijzer is voorzien van drie ingestelde programma’s, voor delicate stoffen, normaal en jeans. Zo krijg je bij elke stof het beste resultaat. De 6,4 bar druk zorgt voor een continue stoomproductie van 120 gram per minuut en de powerzone geeft een stoomstoot van 380 gram. De krasbestendige Ultragliss zool zorgt voor goede strijkresultaten. Met een reservoir van 1,6 liter heb je voldoende om een gemiddelde was weg te werken, en deze kun je makkelijk tussendoor bijvullen.

Calor Pro Express Total GV8931 – Stoomgenerator

Ook deze Calor Pro Express Total GV8931 stoomgenerator is voorzien van drie vooraf ingestelde programma’s. Voor delicate stoffen, normaal of jeans, elke stof krijgt de juiste stoom- en temperatuurinstelling voor het beste resultaat. Met 6,5 bar druk en 120 gram per minuut stroomproductie kan dit apparaat de meeste klussen wel aan. De maximale stoomstoot is 400 gram, wat ervoor zorgt dat ook hardnekkige kreukels gladgestreken kunnen worden. Door een reservoir van 1,6 liter en een compacte vormgeving is de Calor compact en kan dus makkelijk opgeborgen worden.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een strijkijzer aanschaft

Een beetje stoomgenerator zoals we ze hier boven hebben genoemd, kost algauw €200 of meer. Dit is een behoorlijke uitgave, vooral als je bijvoorbeeld niet zo veel te strijken hebt. Maar er zijn ook mogelijkheden om voor een lager bedrag goed te strijken!

Welke soorten strijkijzers zijn er?

De eerste strijkijzers, ook wel strijkbouten genaamd, waren massieve ijzeren ‘bouten’ die op de kachel warm gemaakt werden en waarmee kleding glad gestreken werd. Naast het gladstrijken van kleding heeft het strijken overigens ook een hygiënische achtergrond: door de hoge temperatuur worden bacteriën gedood. Dit speelt vooral een rol bij bijvoorbeeld theedoeken, zakdoeken of kussenslopen.

Later werden elektrische strijkijzers uitgevonden, die veel lichter waren en waarvan de temperatuur geregeld kon worden middels een thermostaat. Dit is het strijkijzer zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Nog later werd er de mogelijkheid van stoom toegevoegd, door water in het apparaat op te laten warmen. Door met stoom te werken, wordt het strijken makkelijker en gaan de kreukels er beter uit. Inmiddels zijn we aangeland bij het tijdperk van de stoomgenerator. Als je gaat zoeken naar een strijkijzer kom je hier gegarandeerd als eerste bij uit. Een stoomgenerator is een stoomstrijkijzer met een apart (en groter) reservoir waarin het water wordt opgewarmd. Vervolgens wordt de stoom door een slang naar de bout gestuurd, wat onder grote druk gebeurd, soms wel tot 7,5 bar. Hierdoor gaat het strijken nog makkelijker.

Strijken doe je in principe op een strijkplank. Deze soort tafel, die vaak in hoogte verstelbaar is, is lucht- en vochtdoorlatend, en door de speciale hoes wordt strijken makkelijker en blijven stoffen beter beschermd. Het is niet verstandig om op zomaar een ondergrond als een tafel te gaan strijken.

Welk strijkijzer is de beste budget koop?

Allereerst kun je kijken naar ouder model stoomgenerator. Deze heeft vaak wat minder capaciteit in bijvoorbeeld stoomproductie, en mist nieuwe technologieën als het automatisch aanpassen van de temperatuur. Maar dat scheelt dan ook meteen in de portemonnee, en ook deze apparaten zijn zeer goed te gebruiken. Dit zijn vaak strijkijzers die enkele jaren geleden nog als beste werden gereviewed of getest. Zo schaf je de prima bevonden Philips PerfectCare Compact GC7808/40 – Stoomgenerator voor een zeer schappelijke prijs aan.

Is dit nog te duur of strijk je echt zo weinig dat zo’n stoomgenerator overbodig is? Dan kun je kijken naar een ‘gewoon’ stoomstrijkijzer, wat tot een paar jaar geleden nog de norm was in strijken. Doordat er geen generator onder zit, is zo’n strijkijzer veel lichter en compacter, deze berg je met alle gemak in het kleinste hoekje op. Het reservoir is klein, waardoor je tijdens een strijkbeurt waarschijnlijk wel af en toe wat water bij moet vullen. Ook is de druk een stuk lager, dus je moet wat harder je best doen om de kreukels eruit te krijgen. Maar als dat allemaal geen probleem is, dan is een stoomstrijkijzer als de Philips Azur GC4543/30 of de Braun TexStyle 5 TS525A een goede en voordelige keuze.

Wat zijn de populairste strijkijzer merken?

Ten tijde van de stoomstrijkijzer waren er meerdere grote merken, maar qua stoomgeneratoren zijn er nog twee absolute toppers over. Deze twee maken de meeste stoomgeneratoren, zijn ook nog actief in de markt van de stoomstrijkijzers en zijn eigenlijk altijd een goede keus!

Philips
Het van oorsprong Eindhovense merk maakt allang niet alleen maar gloeilampen en televisies meer. Philips is op bijna alle vlakken van consumentenelektronica actief. Of je nu een föhn, elektrische tandenborstel, airfryer of een stofzuiger zoekt, bij Philips vind je het allemaal. En ze maken dus ook super goede stoomgeneratoren, in allerlei prijscategorieën en met verschillende functies. De kernwaarden worden uitgedrukt met de slogan ‘Innovation & you’, oftewel innovatie en de mens staan centraal.

Tefal
‘Je denkt ook aan alles’ is vervangen door ‘dat is slim bedacht’, en inmiddels is het Franse merk niet meer weg te denken in huis. Van anti-aanbakpannen tot waterkokers, vooral in de keuken kom je Tefal tegen. Maar ze zijn ook marktleider in strijkijzers en stoomgeneratoren. Het merk is sterk in producten voor dagelijks gebruik, en speelt in op de behoeften van de consument door met slimme innovaties te komen.

Strijkijzer: zo doe je de beste koop

Een strijkijzer is bedoeld om je leven makkelijker te maken. Het strijken moet als het goed is makkelijker gaan met een modern strijkijzer, wat zorgt voor mooie gladgestreken kleding waar je mee voor de dag kan komen. Maar waar moet je nu op letten als je een strijkijzer aan gaat schaffen?

 1. Soort kleding

  Bedenk eerst wat voor soort kleding je vooral gaat strijken. Overhemden zijn voor de meeste mensen een crime als het gaat om strijken, elke verkeerde beweging zie je én zie dan die ingestreken vouw er maar eens uit te krijgen. Een overhemd strijken zonder stoom is vrijwel niet te doen, en hoe hoger de stoomproductie per minuut, hoe makkelijker het gaat. Mocht je toch een vouw verkeerd gestreken hebben, kun je dit herstellen met een extra krachtige stoomstoot, hoe krachtiger, hoe makkelijker het weer gaat.
  Strijk je daarentegen alleen makkelijke kleding zoals shirts en (spijker)broeken, dan stel je misschien minder eisen. Het strijken daarvan gaat vaak een stuk makkelijker en je kunt dit meestal ook op één temperatuur doen. Een minder fancy apparaat kan dan prima voldoen.

 2. Delicate stoffen

  Heb je veel kleding van delicate stoffen zoals zijde en ben je bang dat je deze te heet strijkt waardoor ze verknald kunnen worden? Het is een misvatting dat je dan beter zonder stoom kunt strijken, stoom zorgt voor het makkelijker strijken, waardoor je juist minder hitte nodig heb en minder lang over dezelfde plek hoeft te gaan. Wel kun je kijken naar een strijkijzer dat een voor ingesteld programma heeft voor delicate stoffen, zodat dat goed ingesteld staat. Of je kiest een strijkijzer dat aan de hand van het soort stof de temperatuur automatisch regelt. Dus ook als je net een spijkerbroek hebt gestreken, hoef je zelf niets aan te passen voordat je je zijden blouse gaat strijken. En dan gaat het niet mis, dat is het mooiste!

 3. Capaciteit

  Vervolgens kun je kijken naar de capaciteit van het waterreservoir. Dit speelt vooral bij een stoomgenerator, bij een stoomstrijkijzer is het reservoir sowieso klein. Bij een stoomgenerator heb je reservoirs in allerlei maten, soms wel tot 2,5 liter. Hiermee kun je met gemak 3 uur achtereen strijken zonder bijvullen, handig als je veel was hebt. Maar de grootte van het reservoir bepaalt ook mede de grootte van het apparaat, dus als je liever een compact apparaat hebt, wat je makkelijker op kunt bergen, kan dat je keuze mede bepalen. En heb je sowieso weinig bergruimte, dan kan een gewoon stoomstrijkijzer de beste keuze zijn vanwege het compacte formaat. En natuurlijk kun je alle strijkijzers, meestal ook tijdens het gebruiken, bijvullen, waarna je vrijwel meteen weer door kunt. Het is dus maar net wat je belangrijk vindt!

Een paar jaar geleden waren stoomgeneratoren nog nieuw, inmiddels lijken ze bijna de standaard voor strijkijzers geworden te zijn. Ze worden in ieder geval wel vaak als beste beoordeeld. Dit zal mede te maken hebben met het gemak, het strijken gaat nu eenmaal sneller en makkelijker, maar er hangt ook een prijskaartje aan.

De laatste innovaties op het gebied van strijkijzers zijn strijkijzers die zelf de temperatuur regelen aan de hand van de stof. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk nooit meer kleding kunt verpesten met een te hoge temperatuur, goed voor je kledingkast dus!

De allernieuwste trend is dat strijkijzers oplaadbaar worden. Dan hoef je dus geen rekening meer te houden met waar je stopcontact zit als je gaat staan strijken. Wel moet je natuurlijk zorgen dat je strijkijzer opgeladen is. De gebruiksduur van een oplaadbaar strijkijzer is wel beperkt, moet je dus hele grote wassen wegwerken dan is dit nu misschien nog niet de beste keuze voor je.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste condensdrogers? Of wil je alles weten over de laatste wasdroger? Of de resultaten zien van de beste warmtepompdroger test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
You May Also Like
checko test de beste dekbedden
Lees meer

Beste Dekbed van 2021

In de zomer moet je er niet altijd aan denken, lekker wegkruipen onder een dekbed. Maar zodra de…