Wasdrogers, ze staan bekend als energieslurpers en als luxe product. Maar wat als je geen ruimte hebt om al je was aan de lucht te drogen? Of simpelweg, als je het fijn vindt dat je was snel droog is en je geen rekening hoeft te houden met eventuele regen? En misschien wil je wel altijd zachte handdoeken na het douchen. Dan is een wasdroger écht een uitkomst. Wil je weten hoe je de beste kiest die ook nog eens een beetje zuinig is? Lees hieronder alles over het kiezen van de perfecte wasdroger voor jou.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de AEG T9DENS87 – 9000 serie – FibrePro de beste wasdroger van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de AEG T9DENS87 – 9000 serie – FibrePro is de Beko DCU7230BX. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde wasdrogers.

Beste wasdroger van 2024

Wij hebben de beste wasdrogers van 2024, op basis van reviews, voor je op een rijtje gezet.

Beste koop: Beko DCU7230BX

De Consumentenbond heeft de Beko DCU7230BX uitgeroepen tot de beste koop. Je kent het wel. Je wilt per se die ene outfit aan vanavond naar dat feestje maar je kleding is nog niet droog! Of je komt thuis en je kleding is helemaal doorweekt na een fietstochtje door de regen. Gelukkig biedt deze kanjer uitkomst. Hij droogt je kleding namelijk super snel. Het is een kwestie van in de droger mikken en klaar is kees. Aan de binnenkant vind je verlichting wat erg praktisch kan zijn. Hij komt tegen een heel scherp prijsje. Wel zo prettig. Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt er 2 jaar garantie op. Als je condensbak vol is krijg je daar vanzelf een seintje van. Ideaal dus. De slang is direct op de waterafvoer aan te sluiten. Je hoeft niet uren te wachten om resultaat te zien. Bovendien geeft hij een seintje als hij klaar is met het droogprogramma.

Pros
  • Het gaat om een super effectieve en snelle wasdroger waarmee je wasgoed in een mum van tijd droog is.
Cons
  • Je kunt niet zien hoe lang het droogprogramma nog duurt. Daarnaast is het niet bepaald een zuinige keuze.

Best getest: AEG T9DENS87 – 9000 serie – FibrePro 

Wij worden heel gelukkig van de AEG T9DENS87 – 9000 serie – FibrePro. Eerlijk is eerlijk, het is geen goedkope aanschaf. Maar dan heb je ook wat. Je maakt je leven een stukje makkelijker en leuker met deze AEG. De FibrePro functie zorgt ervoor dat je wasgoed gescand wordt. De droger past het drogen hierop aan. Dankzij het AbsoluteCare systeem blijft zelfs je meest kwetsbare wasgoed in goede staat behouden. Ook als het gaat om wol of zijde. De deur kun je in beide draairichtingen monteren. Wel zo prettig dus want zo ben je er zeker van dat hij altijd op de plek past die jij wenst. Daarnaast is hij door de Consumentenbond als best getest.

Dit zegt eigenlijk genoeg over de kwaliteit en duurzaamheid. Het is de eerste wasdroger met 3D sensoren waardoor je wasgoed optimaal gedroogd wordt. Je mikt alles gewoon lekker bij elkaar in de trommel, je hoeft je wasgoed niet meer te sorteren voor gebruik. Dit bespaart je een hoop tijd en werk!

Pros
  • Deze wasdroger heeft een mooi design en zal zeker niet misstaan. Het is dus een prima keuze wanneer hij in het zicht staat.
Cons
  • Hij beschikt helaas niet over een smartfunctie waarmee je hem met een app kunt bedienen.

Bosch WTN83272NL – Serie 4

De Bosch WTN83272NL – Serie 4 biedt de kwaliteit die je van Bosch gewend bent. Het gaat om een compacte droger die je wasgoed lekker snel droogt. Ideaal als je op het laatste moment nog even wat wilt drogen. Of wanneer je een groot gezin hebt en veel moet wassen en drogen. Hij heeft een droogcapaciteit van 8 kg. Dit is prima voor een gemiddeld gezin. In een mum van tijd is je was weer droog. In iets meer dan 2 uur geniet je van een heerlijk warme en strakke broek. Er gaat niets boven dat gevoel. De afvoer kun je gewoon rechtstreeks aansluiten. Super praktisch dus. De droger beschikt over een grote, heldere display waarop je hem makkelijk kunt instellen en aflezen. Met 65 dB is het een relatief stille droger. Erg prettig als ie in een ruimte staat waar je ook nog een gesprek wilt kunnen voeren.

Pros
  • Hij beschikt over de functie startuitstel en een vochtigheidssensor om te meten of je was nog vochtig is.
Cons
  • Er zijn goedkopere condensdrogers met dezelfde specificaties op de markt. Draairichting deurtje niet aanpasbaar.

Beko DCU7235BX

De Beko DCU7235BX is een prima keuze voor een klein tot gemiddeld gezin. Hij heeft een mooi compact model zodat hij niet al te veel ruimte in beslag neemt. Dankzij het korte programma is je was super snel droog. Daarnaast beschikt hij over handige trommelverlichting. De Consumentenbond heeft deze kanjer getest en beoordeeld met een gemiddeld cijfer 6,2. Met name op gelijkmatig drogen scoort hij hoog. Daarnaast is ook de droogsnelheid uitstekend. Als je een type bent die op het laatst nog even gauw wat wil drogen of vergeten is om de was uit de wasmachine te halen is dit ideaal. Er is een ruime keuze uit allerlei droogprogramma’s zodat je deze aanpast op het wasgoed dat je erin gooit. De kwaliteit van je was blijft op deze manier behouden.

Pros
  • De droger is heel gebruiksvriendelijk. Daarnaast is hij stil in gebruik dus stoort het niet als hij aan staat.
Cons
  • Beschikt niet over een zelfreinigende condensor. Daarnaast is de draairichting van de deur niet aan te passen.

Beko DR8534GX0

De Beko DR8534GX0 is volgens de Consumentenbond de beste koop wasdroger. En dat kunnen wij beamen. Deze kanjer met een energielabel A+++ is extreem zuinig in gebruik. Dat houdt echter niet in dat hij hierdoor minder krachtig is. Deze krachtpatser heeft jouw favoriete outfit binnen een mum van tijd gedroogd. Hij heeft een laadcapaciteit van 8 kg. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor een middelgroot gezin. Als het donker is hoef je je geen zorgen te maken. Met het handige lampje in de trommel kun je altijd zien waar je mee bezig bent. Kortom, een super praktische droger!

Als je hem eenmaal gewend bent wil je niet meer zonder. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Zeker als je je bedenkt dat het om een warmtepompdroger gaat. Dit type droger maakt gebruik van een nieuwe droogtechniek waardoor je wasgoed duurzaam en zuinig wordt gedroogd.

Pros
  • Hij heeft een hele goede prijs voor een warmtepompdroger. Daarnaast gooi je er lekker veel tegelijkertijd in.
Cons
  • Helaas beschikt hij niet over een speciaal programma voor delicate stoffen.

Siemens WT43N202NL – iQ300

De Siemens WT43N202NL – iQ300 is een droger zoals een droger bedoeld is. Het is een eenvoudig model die zeer effectief droogt. Eerlijk is eerlijk, hij is minder zuinig dan een warmtepompdroger. Maar hij droogt je wasgoed wel veel sneller. Ook hoef je niet bang te zijn voor een mand vol strijkgoed wanneer hij klaar is met draaien. Met de anti-kreuk functie droogt hij op een manier dat dit zo veel mogelijk wordt beperkt. Mocht de condensbak vol zijn dan geeft hij dit vanzelf aan. Wel zo handig dus. Als kers op de taart is zijn aanschafprijs prima.

Pros
  • Je kunt zien hoe veel tijd er nog rest wanneer hij bezig is met een programma. Heeft een anti-kreukfase waardoor je minder hoeft te strijken.
Cons
  • Draairichting van de deur is niet aan te passen. Bedenk dus waar je hem neerzet. Met een energielabel D niet bepaald zuinig.

Bosch WTN83202NL – Serie 4 

De Bosch WTN83202NL – Serie 4 biedt de kwaliteit die je van Bosch gewend bent. Dankzij zijn speciale anti-allergieprogramma is hij uitermate geschikt voor mensen die aan een allergie lijden. Hij werd door de Consumentenbond als best getest wat voor ons al een reden is om enthousiast te worden van deze kanjer. Met name scoorde hij hoog op de nauwkeurigheid van zijn programma’s. Daarnaast droogt hij je kleding super snel. Ideaal dus wanneer je nog even je favoriete outfit wilt drogen voor dat ene feestje. Kortom, het is een effectieve wasdroger die doet wat hij moet doen.

Pros
  • Beschikt over een afvoerslang en een reservoir voor het condenswater. Met de EcoPerfect functie kun je hem extra zuinig instellen.
Cons
  • Hij is behoorlijk luidruchtig wanneer hij aan staat. De trommel beschikt helaas niet over verlichting.

Indesit Wasdroger IDV75 (EU)

De Indesit Wasdroger IDV75 (EU) mag met zijn energielabel B dan misschien niet super zuinig zijn maar hij heeft wel een hele voordelige aanschafprijs! Met 7 kg kun je er niet heel veel wasgoed in kwijt. De conclusie is dan ook dat deze wasdroger ideaal is wanneer je alleen woont en niet zoveel wast. Houd er ook even rekening mee dat de slang naar buiten moet worden geleid. De luchtafvoerslang van 1,5 meter krijg je erbij geleverd. Deze Indesit is gebruiksvriendelijk en heeft je was binnen een mum van tijd droog! Met de 3 diverse droogprogramma’s kun je hem instellen naar jouw te drogen wasgoed.

Pros
  • Hij is lekker goedkoop in aanschaf dus ideaal wanneer je niet zo’n groot budget hebt. Uitgeroepen tot beste koop door de Consumentenbond.
Cons
  • Minder geschikt voor een groot gezin vanwege de laadcapaciteit. Energielabel had zuiniger kunnen zijn.

AEG T8DE84ES – 8000 serie – AbsoluteCare

Onze eerste keus is niet de goedkoopste, maar is door Kieskeurig in februari 2018 uitgeroepen tot best reviewed. En ook in 2024 is dit een droger die niet mag ontbreken in de lijst beste drogers, de AEG T8DE84ES. Deze warmtepompdroger is met label A++ superzuinig. Het AbsoluteCare systeem zorgt ervoor dat elke soort stof op de juiste manier gedroogd wordt, zodat de vorm wordt behouden. Ook herstelt het waterdichtheid van kleding waar dit handig bij is, zoals regen- of skikleding. Doordat een warmtepompdroger op een relatief lage temperatuur droogt, blijven stoffen langer mooi. Het filtersysteem is onderhoudsarm, wat maakt dat de droger altijd klaar voor gebruik is en jij er weinig tijd aan hoeft te besteden.

AEG T65170AV

Ook van AEG is deze luchtafvoerdroger. Het grote voordeel van de AEG T65170AV is dat je deze overal kunt plaatsen, zolang er stroom is. De droger voert zijn warme lucht af via een slang, en heeft dus geen afvoer nodig. Deze optie is hierdoor niet de zuinigste, maar droogt wel snel. De trommel draait twee kanten op, wat voorkomt dat was in elkaar draait. Elk programma is ingesteld om kreuk tegen te gaan, maar de wasdroger heeft ook een extra antikreuk programma waarmee strijken verleden tijd moet zijn.

Samsung DV80M5210IW

Onze derde keus is een warmtepompdroger van Samsung, de DV80M5210IW. Dit is de zuinigste droger op de markt (A+++), en ook blijft de temperatuur laag waardoor ook de meest delicate stoffen gedroogd kunnen worden in deze wasdroger. Sensoren meten hoe droog de was is, zodat het programma altijd op tijd stopt. De wasdroger geeft een seintje wanneer de filters verschoond moeten worden, zodat je dit niet vergeet. Deze wasdroger sluit je aan op de afvoer, ook daar hoef je dus niet naar om te kijken.

Bosch WTG86400NL – Serie 6

De Bosch WTG86400NL is een condensdroger. Dit betekent dat de was met warme lucht wordt gedroogd, wat snel gaat maar ook meer energie kost. In dit geval betekent dat label B. De condens wordt als water afgevoerd, dit kan middels de afvoer, maar er zit ook een opvangbak in. Als je deze gebruikt kun je de wasdroger op elke gewenste plek plaatsen, maar moet je de bak wel na elk gebruik leeggooien. Dit apparaat is verrassend stil, zorgt dat je kleding zo lang mogelijk mooi blijft en heeft trommelverlichting, zodat je ook in het donker goed de droger in en uit kunt laden.

Zanussi ZDH7300NW

Deze Zanussi ZDH7300NW is een voordelige warmtepompdroger. Het grote voordeel is dat je bovenop de standaard garantie van 2 jaar, nog eens 2 jaar extra krijgt. Zo weet je zeker dat je de eerste 4 jaar goed zit. Het energielabel is A+ en dus meer dan prima. Naast dat de wasdroger aanvoelt wanneer de was voldoende droog is en dus automatisch stopt, gaan de programma’s ook kreukels tegen, wat strijken makkelijker maakt. De trommel draait twee kanten op, wat voorkomt dat de was in elkaar draait. En de deur, die kun je ook omdraaien, zodat je altijd, op elke plek, goed bij de vulopening kunt.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een wasdroger aanschaft

Hoe kun je op een wasdroger besparen?

Een beetje droger kost algauw tussen de €500 en €600. Dit is een flinke uitgave. Kun of wil je dit niet uitgeven maar wil je wel een goede droger, dan kan dit gelukkig ook. De eerder genoemde Zanussi is een voordelige optie voor een warmtepompdroger en is ook nog eens zuinig, dus geen verrassingen op de energierekening.
Kijk dus niet alleen naar de aanschafprijs, maar ook naar hoe zuinig de wasdroger is. Een machine van een A-merk is vrijwel altijd duurder, en ook een warmtepompdroger zit vaak hoger qua prijs maar is wel zuiniger. Ook het aantal opties is medebepalend voor de prijs. Wil je je was waterafstotend maken bijvoorbeeld, dan betaal je daar extra voor. Ook design, led-displays etc. zit meestal in de prijs inbegrepen. Hoe eenvoudiger de wasdroger, hoe lager de prijs zal zijn.

Welke soorten wasdrogers zijn er?

Een wasdroger lijkt aan de buitenkant nog het meest op een wasmachine, maar is bedoeld om na het wassen je wasgoed te drogen. Dit gebeurt met (warme) lucht, die rondgeblazen wordt. De condens die hierdoor ontstaat, wordt afgevoerd. Een trommel van een wasdroger is over het algemeen groter dan die van een wasmachine, zodat de kleding vrij kan rond bewegen en de lucht overal tussen kan komen. De meeste drogers zijn tegenwoordig voorzien van een sensor die voelt hoe droog de was is, zodat de wasdroger vanzelf stopt.
Er zijn drie soorten wasdrogers. Vooral de werking verschilt, qua uiterlijk lijkt ze vrijwel allemaal op elkaar.

Warmtepompdroger
De nieuwste van de drie is de warmtepompdroger. Dit is op dit moment de meest verkochte, mede vanwege de hoge energiezuinigheid. Als bijkomend voordeel wordt de lucht niet zo warm, wat beter is voor de kleding. Wel droogt dit type wasdroger wat langzamer dan de andere varianten. Dit komt omdat dezelfde lucht steeds opnieuw verwarmd en rondgepompt wordt.

Condensdroger
Een snelle manier van drogen is met een condensdroger. Door warme lucht wordt het vocht omgezet in condens en afgevoerd. Dit kan via een slang in de afvoer, of in een condensbak. Deze manier is niet heel energiezuinig.

Luchtafvoerdroger
Bij dit type droger voert de condens samen met de warme lucht af via een buis. Deze kan naar buiten gehangen worden, of in een speciale condensbak. Bij deze laatste komt er veel vocht vrij in de ruimte waar de droger staat. De lucht in de droger is behoorlijk warm, wat slecht is voor je kleding. Ook is dit niet echt energiezuinig.

Welke wasdroger is de beste budget keuze?

Een budgettip is de Indesit IDV75 (EU), deze luchtafvoerdroger kost (minder dan) de helft van een gemiddelde warmtepompdroger. Hij heeft wel iets minder capaciteit (7 kg), geen display maar een draaiknop en maakt wat meer geluid. Het energielabel B is normaal voor zo’n type droger. In april 2017 werd deze wasdroger nog uitgeroepen tot beste koop door de Consumentenbond, dus voor een beperkt budget is dit een goede keus.

Wat zijn de populairste wasdroger merken?

Er zijn legio merken wasdrogers, de een meer populair dan de ander. Net als bij veel andere apparatuur, zijn Duitse merken in Nederland veelal populair, vanwege de duurzaamheid.

AEG
Het eerste Duitse merk van de lijst maakt al sinds 1883 huishoudelijke apparatuur. Zij willen zich onderscheiden door slimme innovaties waarmee ze het dagelijks leven makkelijker willen maken. Denk aan de slimme filters in de wasdrogers, waarmee je die bijna niet meer schoon hoeft te maken.

Samsung
Dit elektronicamerk ken je misschien van de telefoons, tablets en televisies, maar maakt ook grote stappen in huishoudelijke apparaten. Ze ontwerpen met een strak design in het achterhoofd en bedenken de nieuwste snufjes waardoor ze altijd vooroplopen.

Bosch
Het Duitse merk met als motto ‘technologie voor het leven’ is niet weg te denken in vele Nederlandse huishoudens. Hun producten zitten bomvol hoogstaande techniek, zijn makkelijk in gebruik en worden gekenmerkt door Duitse degelijkheid. Een Bosch wasdroger gaat zeker vele jaren mee.

Miele
Wederom van Duitse makelij zijn de drogers van Miele. Hun hoge klanttevredenheid maken ze waar onder het motto ‘Immer besser’. De apparatuur van Miele is standaard van de hoogste kwaliteit en kost over het algemeen ook net iets meer, maar je hebt dan ook echt jaren plezier van je aankoop.

Wasdroger: zo doe je de beste koop

Een wasdroger kopen is een grote uitgave, en dus is het goed om op een aantal zaken te letten voordat je daadwerkelijk tot aanschaf over gaat. Het aanbod is groot, er zijn veel merken en net zoveel verschillen.
Bepaal sowieso welk type wasdroger bij je wensen en budget past. Er zijn drie verschillende types, die hieronder verder worden uitgelegd. De ene is zuiniger dan de andere, maar ook in prijs kan hier flink verschil in zitten. Ook de plek waar de droger komt te staan, bepaalt mede welk type meer geschikt is en welke niet.

  1. Grootte gezin

    De gezinssamenstelling bepaalt vaak hoeveel was je hebt, en hoeveel er dus gedroogd moet worden. Maar ook specifieke hobby’s (veel sporten bijvoorbeeld) of beroepen kunnen zorgen voor (veel) extra was, goed om rekening mee te houden. Hoe meer je moet drogen, hoe belangrijker het is dat je een wasdroger kiest met een grote capaciteit. De meeste drogers hebben tegenwoordig een capaciteit van 8 kilo, maar meer is ook mogelijk, en de goedkopere (en/of oudere) drogers kunnen soms maar 7 kilo of minder aan.

  2. Delicate kleding

    Heb je veel delicate kleding, of kleding die veel gestreken moet worden. Dan kan het handig zijn als je wasdroger daar speciale droogprogramma’s voor heeft. Ook een (extra) kreukherstellend programma kan dan een grote wens zijn. En zo zijn er ook wasdrogers met een speciale anti-allergiefunctie. Je kunt dit allemaal van tevoren vergelijken om zo tot een goede keuze te komen.

  3. Extra functies

    Andere functies waar je nog op zou kunnen letten zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het uitstellen van een programma, zodat de droger draait op een moment dat het jou uitkomt. Zo kun je zorgen dat de wasdroger aangaat als het daltarief voor elektriciteit ingaat. Een deur die naar beide kanten geplaatst kan worden, kan handig zijn als het apparaat op een plek komt waar beperkte ruimte is, of als je de wasdroger verplaatst of verhuist. En als je zo weinig mogelijk aan onderhoud wil doen, is een wasdroger met een 2-in-1 filter een uitkomst, net als een afvoerdroger. Kortom, bepaal je wensen goed van tevoren!

De belangrijkste trend van de afgelopen jaren als het om drogers gaat, is de enorme opkomst van de eerder genoemde warmtepompdrogers. Een trend die zich nog wel gaat voortzetten, omdat energiezuinig nu eenmaal het sleutelwoord van deze tijd is. Fabrikanten zullen dan ook proberen om de wasdroger steeds zuiniger te maken.

Daarnaast zie je een opkomst in slimme technologie, die het leven van de consument makkelijker moet maken. Een pauzeknop, heel simpel, maar handig als je iets vergeten bent in de droger te stoppen. Filters die steeds minder vaak schoon hoeven worden gemaakt, en waarbij dat steeds makkelijker en sneller kan.

En last but not least, Internet of Things heeft ook de wasdrogerwereld bereikt. Zo maken Siemens en Samsung al wasdrogers met WiFi, zodat je deze met een app op je smartphone of tablet kunt bedienen. De was wordt nog net niet voor je in- en uitgeruimd maar voor de rest kunnen je apparaten samen bijna alles voor je regelen, terwijl jij op je werk, of lekker op de bank, zit.

Een droger zorgt voor veel gemak. Het gemak dient de mens en daar maken we graag gebruik van. De functies die een droger nu al heeft zijn steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Denk aan een snellere droogtijd en meer aandacht voor het behoud van de kwaliteit van je wasgoed. Daarnaast is de keuze uit programma’s ontzettend uitgebreid. Voor ieder type kleding of ander wasgoed vind je wel een apart programma. Dit heeft als groot voordeel dat de kwaliteit behouden blijft.

Samenvatting

Een droger is een apparaat waarmee je was lekker snel kunt drogen. Er zijn allerlei soorten en maten op de markt. Het hangt van je persoonlijke situatie en voorkeur af welke het beste bij jou past. Een droger heeft de keuze uit droogprogramma’s. De meeste zul je nooit gebruiken maar let wel even op of die van je keuze en voorkeur erbij zit. Het laadvermogen geeft aan hoeveel wasgoed er in je droger past. Als je alleen bent of een klein gezin hebt is 7 kg voldoende. Een klein tot gemiddeld gezin kan uit de voeten met 8 kg. Een groot gezin is het beste af met 9 kg. Uiteraard hangt het ook af van hoeveel was je hebt door middel van activiteiten of sport. Ook als je veel buiten werkt moet je kleding vaker in de was en dus ook vaker gedroogd worden. Bij delicate was is het aan te raden om voor een droger te kiezen met een speciaal programma hiervoor. Kortom, stel prioriteiten en kies aan de hand daarvan de beste droger.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste condensdrogers? Of wil je alles weten over de laatste warmtepompdroger? Of de resultaten zien van de beste strijkijzer test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
Ook zeer interessant