Als je om je gezondheid geeft is het van belang bepaalde waarden regelmatig te meten. Zo ook het zuurstofpercentage in je bloed. En daar komt de saturatiemeter om de hoek kijken. Met name voor mensen in afwijkende omstandigheden is het aan te raden dit regelmatig te meten. Denk aan rokers, mensen die regelmatig bergbeklimmen, als je COPD hebt of last van hartfalen. In een oogopslag kun je zien wat het zuurstofgehalte in je bloed is en dat is wel zo prettig. Een saturatiemeter is een klein apparaatje dus je kunt hem altijd makkelijk meenemen. Benieuwd naar de beste exemplaren van het moment? En waar je op moet letten bij de aanschaf ervan? Je leest het hier!

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Medisana PM 100 de beste saturatiemeter van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de Medisana PM 100 is de Contec CMS50D1. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde saturatiemeters.

Beste saturatiemeters van 2024

Medisana PM 100

Met de Medisana PM 100 ben je altijd en overal voorbereid. Zuurstoftekort in je bloed kan vervelend zijn en zelfs gevaarlijk. Je bewustzijn kan veranderen en het kan zelfs leiden tot sterfte. Met deze kanjer houd je altijd en overal goed bij wat je waarden zijn. Het apparaatje is lekker compact dus hij past altijd wel in je tas of zelfs broekzak. Bovendien meet hij erg nauwkeurig. Je kunt kiezen uit zes verschillende weergaves. Hij werkt op twee batterijen die je meegeleverd krijgt. De batterijstatus wordt weergegeven zodat je het altijd op tijd weet als deze leeg dreigen te raken. Je wilt immers niet met een lege batterij komen te zitten. Als kers op de taart heeft hij een zacht prijsje.

Pros
  • Deze saturatiemeter heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij schakelt na 8 seconden automatisch uit.
Cons
  • Helaas is er geen mogelijkheid om hem met je smartphone te verbinden en daar de gegevens af te lezen.

Contec CMS50D1

De Contec CMS50D1 helpt je te allen tijden uit de brand. Hij meet eenvoudig en nauwkeurig. Daarnaast heeft het apparaatje een mooi design en draait het display mee. Je kunt hem dus altijd goed aflezen, wel zo prettig. Deze Contec is makkelijk in gebruik. Het is een kwestie van aanzetten en gaan met de banaan. Het is ontzettend fijn voor mensen met gezondsheidsklachten om altijd en overal even te kunnen meten wat het zuurstofgehalte in het bloed is. Denk aan mensen met long- of hartklachten. Het geeft een geruststellend gevoel dat je dit altijd en overal kunt doet. De cijfers op het display kunnen vergroot worden zodat je hem makkelijker af kunt lezen. Kortom, dit apparaatje zorgt voor veel gemoedsrust!

Pros
  • Het is een duurzame keuze waar je lang plezier van zult hebben. Hij is direct klaar voor gebruik wanneer je hem aan zet.
Cons
  • Een enkele gebruiker geeft aan dat een meting lastig gaat bij koude vingers. Geen bediening via smartphone.

Accumed Saturatiemeter CMS 50D1

De Accumed Saturatiemeter CMS 50D1 is een super kek apparaatje waarmee je overal en altijd het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten. Dit is prettig als je een avondje uitgaat, op vakantie of als je gaat wandelen in de bergen. Hij komt in een prachtige opbergetui zodat je hem netjes op kunt bergen of meenemen. Niet alleen is hij geschikt voor particulier gebruik, ook voor in een ziekenhuis of verzorgingshuis is hij ideaal. Bij geen signaal schakelt hij automatisch uit om energie te besparen. Met batterijen weegt hij ongeveer 60 gram. Prima dus om mee te nemen in je tas of jas. Als je hem eenmaal gewend bent dan wil je niet meer zonder!

Pros
  • Wordt geleverd inclusief duidelijke handleiding zodat je weet waar je aan toe bent. Cijfers op display kunnen worden vergroot.
Cons
  • Er zijn goedkopere saturatiemeters op de markt dus je moet er het budget voor hebben.

Pulse Oximeter

Voor mensen met hart- of longproblemen zoals Astma of stoppende rokers is de Pulse Oximeter onmisbaar. In een mum van tijd weet je waar je aan toe bent en je hoeft geen onnodige risico’s te nemen. Je zet hem op je vinger en het apparaatje doet de rest. Je kunt rekenen op nauwkeurige meetresultaten waar je echt iets aan hebt. Een zuurstoftekort kan erg gevaarlijk zijn en op deze manier kun je voorkomen dat er lichamelijke klachten ontstaan. Het is een onmisbaar apparaatje naast je standaard uitrusting zoals een thermometer en weegschaal. Meten is weten zeggen wij altijd. Hij is makkelijk in gebruik en bovendien erg snel met de resultaten.

Pros
  • Het is een klein en licht apparaatje dus je hoeft geen groot en zwaar ding mee te slepen. Inclusief duidelijke handleiding.
Cons
  • Sommige gebruikers geven aan dat hij nogal kwetsbaar is. Voorzichtigheid is dus geboden.

Oximeter

De Oximeter meet erg accuraat. Je hoeft dus nooit meer in te zitten over je zuurstofwaarde. Je sluit hem aan en klaar is kees. Je weet direct waar je aan toe bent. Wel zo prettig dus. Hij beschikt over een energiebesparende modus zodat hij niet onnodig van de batterij gebruikt. Deze Oximeter wordt geleverd inclusief gratis hanger. Maar ook om mee te nemen is het een uitstekende keuze. Behalve de zuurstofwaarde in je bloed kun je er ook je hartslag mee meten. Het is de uitkomst voor mensen die op grote hoogte sporten of wanneer je lichamelijke problemen hebt met je hart of longen. En hij komt ook nog eens tegen een prima prijs!

Pros
  • Hij is makkelijk af te lezen en erg gebruiksvriendelijk. Ook geschikt als je nog geen ervaring hebt met een saturatiemeter.
Cons
  • Er is geen mogelijkheid om hem te verbinden met je smartphone en hem op deze manier in te stellen en aflezen.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een saturatiemeter aanschaft

Hoe kun je op een saturatiemeter besparen?

Ons advies is om een degelijke saturatiemeter aan te schaffen en er niet op te besparen. Het gaat immers om je gezondheid en je wilt zo nauwkeurig mogelijk meten. Dat betekent echter niet dat het duurste exemplaar per se het beste is. Als je een kwalitatieve saturatiemeter aan wilt schaffen en er niet te veel voor wilt uitgeven wacht dan een leuke aanbieding af. Meestal kan dit je behoorlijk wat geld besparen. Kies daarnaast voor een eenvoudig model zonder al te veel poespas. Daar betaal je namelijk geheid extra geld voor en dat is zonde. Een goede saturatiemeter kost rond de 30 euro of meer. Als het heel veel goedkoper is dan dit begin er dan liever niet aan. Goedkoop is duurkoop en dat geldt zeker voor een saturatiemeter. Als je hem af en toe tijdens een bergwandeling een keer gebruikt is het bovendien wat anders dan wanneer je ziek bent en met dat doel wilt meten. Stem je keuze dus af op je doel.

Welke soorten saturatiemeters zijn er?

Een saturatiemeter, ook wel pulseoximeter genoemd is een apparaatje waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten. Simpel gezegd dan. Letterlijk gezien wordt gemeten welk percentage hemoglobine zuurstof heeft gebonden in de rode bloedcellen. Als je het hebt over de slagaders hoort dit tussen de 97 en 100 % te zijn. Je ‘knijpt’ de saturatiemeter op je vinger en door middel van lichtflitsen meet hij de waarde. Super handig en volledig pijnloos dus. Meting via een oorlel is ook mogelijk. Een saturatiemeter is vrijwel altijd een compact apparaatje. Je neemt hem dus makkelijk overal mee naartoe. Behalve het zuurstofgehalte kan een saturatiemeter ook je hartslag meten. Twee vliegen in één klap dus!

Bovendien kan een saturatiemeter over de functie beschikken dat je hem verbindt met je smartphone of pc. Op deze manier kun je alle meetgegevens bijhouden en aflezen. Daarnaast kun je patronen herkennen. Dit kan tot nuttige informatie leiden. Het nadeel is wel dat je de meter eerst moet verbinden met je smartphone of pc. Als je meestal thuis meet is dit prima maar soms heb je geen zin in gedoe. In dat geval raden we aan om gewoon met de saturatiemeter zelf te meten.

Ook zit er veel verschil in nauwkeurigheid. Je wilt uiteraard zo accuraat mogelijk meten. Ga daarom voor een degelijk exemplaar. Kies bij voorkeur een exemplaar waar garantie op zit zodat je hem altijd terug kunt sturen als hij niet naar behoren werkt. Als je het zuurstofgehalte van je kind wilt meten houd er dan rekening mee dat niet iedere meter daarvoor geschikt is. Ga voor een type dat geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen of een speciale alleen voor kinderen.

Dan is er nog onderscheid te maken tussen professionele en gewone saturatiemeters. Professionele modellen beschikken vaak over nog veel meer functies en meten nog nauwkeuriger. Deze zijn bedoeld voor gebruik in de professionele zorg zoals in ziekenhuizen, bij de huisarts of in een verzorgingshuis. Je herkent een professioneel model aan zijn grootte. Meestal hebben ze het formaat van een uit de kluiten gewassen smartphone.

Welke saturatiemeter is de beste budget keuze?

Als je het niet zo breed hebt maar toch wilt genieten van een degelijke saturatiemeter dan ben je bij de Casa Da Praia aan het goede adres. Deze budget kanjer koop je voor nog geen drie tientjes. En je levert niet in op kwaliteit. Hij werkt namelijk uitstekend en meet erg accuraat. Je zult dezelfde resultaten krijgen als een arts. Dat zegt voldoende. Bovendien is het apparaatje makkelijk in gebruik. Je hoeft dus niet bang te zijn voor allerlei ingewikkelde instellingen. Ook goed om te weten, hij is ook geschikt voor kleine vingers. Hij is super snel klaar voor gebruik en ook de resultaten laten niet lang op zich wachten. Wel zo prettig dus, zeker als je een uitje hebt en je niet urenlang op de wc wilt blijven.

Wat zijn de beste saturatiemeter merken?

Bij Casa Da Praia willen ze je leven een stukje makkelijker en leuker maken. En dat lukt ze goed met hun praktische producten. Denk aan een wake-up light of een speciale sport bh. Alles is erop gericht om je welzijn te verbeteren. Bovendien kun je rekenen op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het bewijst dat je niet altijd de hoofdprijs hoeft te betalen voor goede producten. Daarnaast staat gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel. Kortom, met een Casa Da Praia kun je de mist niet ingaan.

Bij Medisana kun je terecht voor alle medische producten voor thuis. Maar ook professionals maken gebruik van Medisana. En dat is niet voor niets. Laat je niet afschrikken door de term ‘medisch’ want een Medisana is altijd gebruiksvriendelijk. Bovendien gaan ze met de tijd mee. Dat zie je terug in de smart producten die zij aanbieden. Denk aan het verbinden van apparaten met een app op je telefoon. Op deze manier kun je meetgegevens nog beter bijhouden en inzien. Als je Medisana eenmaal gewend bent dan wil je niets anders meer!

Of het nu gaat om een fietszadel, koplamp of natuurlijk saturatiemeter, bij Contec zijn ze van alle markten thuis. Kwaliteit en innovatie staan hoog in het vaandel en al meer dan 10 jaar is Contec zich hier bewust van. Er is oog geweest voor praktisch gebruik maar ook voor design. Het oog wil namelijk ook wat. Bij Contect hoef je nooit bang te zijn dat je te veel betaald. De prijs-kwaliteitverhouding is goed in balans. Dankzij hun brede assortiment is er voor ieder wat wils. Sla dus je slag!

Saturatiemeter: zo doe je de beste koop

Je wilt een kwalitatieve saturatiemeter aanschaffen maar je weet niet waar je moet beginnen. De keuze is reuze. Het hangt af van je persoonlijke situatie en wensen welke meter bij jou past. Wat voor je buurman de perfecte keuze is kan voor jou een miskoop zijn of andersom. Met de onderstaande aandachtspunten kom je een heel eind. Vraag jezelf daarnaast de volgende zaken af. Wat is je budget? Waar wil je de saturatiemeter gebruiken? Wie gaat hem gebruiken? Welke extra opties vind je belangrijk?

  1. Batterijen meegeleverd

    Je denkt direct aan de slag te kunnen en opeens zie je dat de batterijen missen. Lekker dan. Daar zit je niet op te wachten. Ga dus voor een exemplaar met batterijen. Je zult anders net zien dat je de benodigde niet in huis hebt. Veel te veel gedoe. Let er expliciet op dat de batterijen worden meegeleverd. Anders kom je soms voor vervelende verrassingen te staan.

  2. Formaat en gewicht

    De meeste saturatiemeters zijn klein en compact. Toch zit er onderling zeker nog verschil in het gewicht en formaat. Bedenk je waar je de meter wilt gebruiken. Als dit voornamelijk thuis is dan is het minder van belang dat hij compact en licht is. Neem je hem echter regelmatig mee in je tas of broekzak kies dan voor een type dat licht en compact is. Professionele modellen zijn vaak groter en zwaarder maar er is geen grote kans dat je voor een professioneel exemplaar kiest. Mocht dit wel zo zijn doe dit dan alleen als je hem voornamelijk thuis gebruikt.

  3. Display

    Het display is het scherm waarop je je waarden afleest. Het is dus erg van belang dat het om een duidelijk en voldoende groot display gaat. Veel saturatiemeters bieden de optie om het scherm naar wens in te stellen of deze draait mee afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Als je bijziend bent is het aan te raden voor een meter te gaan met extra grote cijfers. Ook de verlichting speelt een belangrijke rol voor het geval je in een ruimte wilt meten waar het donker is.

Het thuisgebruik van medische apparatuur neemt toe. En dat is niet voor niets. Er worden steeds vaker apparaten ontworpen om thuis makkelijk te kunnen gebruiken. Denk aan weegschalen, bloeddrukmeters, thermometers en natuurlijk saturatiemeters. Ze gaan met de tijd mee want voor de meeste van deze apparaten is het mogelijk om ze ‘smart’ te gebruiken. Dat wil zeggen dat je ze kunt verbinden met je smartphone om op deze manier de gegevens makkelijker af te lezen. Bovendien is het eenvoudiger om patronen te herkennen omdat je de gegevens over een langere periode met elkaar kunt vergelijken. Medische apparaten voor thuis worden steeds geavanceerder. Het biedt een hoop gemak want in plaats van naar je huisarts gaan kun je veel dingen gewoon thuis meten. Zeker als je ziek bent heb je geen zin om steeds weg te moeten.

Ook smartwatches kunnen vaak allerlei dingen meten zoals je hartslag, slaapritme en zelfs zuurstofgehalte. Houd er rekening mee dat deze metingen vaak niet erg nauwkeurig zijn. Het is prima om als indicatie aan te houden maar voor het accuraat meten van het zuurstofgehalte in je bloed raden wij een saturatiemeter aan.

0 Shares:
Ook zeer interessant
Lees meer

Beste buggy van 2024

Als je kinderen hebt lijkt het soms onmogelijk om nog activiteiten te ondernemen. Echter, niets is minder waar.…