Heb je er altijd al van gedroomd om te schitteren als Gerrit Hiemstra of Helga van Leur? Maak je droom werkelijkheid en schaf een weerstation aan! Dat is nog eens wat anders dan even de weersvoorspelling op Buienradar.nl checken. Als een semi-professional kun je windsnelheid, regenval en uiteraard temperatuur meten. Zo weet je zelf precies waar je aan toe bent en je kunt de blits maken bij familie en vrienden. En wat is er leuker dan de weersomstandigheden op deze manier te checken wanneer je kinderen hebt? Naast dat het praktisch is, is het ook nog eens educatief. Zo ben jij iedereen net een stapje voor. Maar waar let je op bij de aanschaf van een weerstation? Wij helpen je op weg!

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat het draadloze weerstation het beste weerstation van 2023 is. Een goedkoper alternatief voor het draadloze weerstation is de Netatmo NWS01-EC Weerstation. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde weerstations.

Beste Weerstation van 2023

Draadloze weerstation

Dit draadloze weerstation van Nor Tec is ideaal voor al je metingen. Hij is nauwkeurig, betaalbaar en heeft een eenvoudig maar elegant design. Doordat hij op netstroom werkt hoef je niet constant de batterijen te vervangen. Ideaal! Volgens gebruikers doet deze kanjer niet onder voor een duur exemplaar. Het is dan ook een heel geschikt weerstation voor iedereen die interesse heeft in de weersomstandigheden. Op het handige kleurendisplay kun je in een oogopslag zien hoe de vlag erbij hangt. Zelf de verschillende maanfasen zijn af te lezen!

Je kunt hem ergens neerzetten maar ook bevestigen aan de muur is een optie. Net waar je voorkeur naar uitgaat dus. De hygrometer meet de vochtigheid, je kunt de tijd aflezen en uiteraard zien wat de temperatuur is. Daarnaast heeft hij een voorspellende functie. Je bent dus altijd als eerste op de hoogte!

Pros
 • Het gaat om een nauwkeurig weerstation dat een prachtig design heeft. Zowel het weerstation zelf als het display zien eruit om door een ringetje te halen.
Cons
 • Je kunt hem niet verbinden en aflezen met je smart phone. Hij beschikt niet over een windsnelheidmeter.

Netatmo NWS01-EC Weerstation

Het Netatmo NWS01-EC Weerstation is elegant, gebruiksvriendelijk en bedienbaar via een app op je smart phone. De vormgeving is geweldig waardoor hij zeker niet in je interieur zal misstaan. Hij beschikt over een hygro- en barometer waarmee je de luchtvochtigheid en de luchtdruk kunt meten. Daarnast heeft hij een weersvoorspellende functie zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Je hoeft dus nooit meer naar het weerbericht te kijken! En hij meet niet alleen het klimaat buitenshuis maar ook binnenshuis.

Op ieder gewenst moment kun je hem aflezen dankzij de handige app. Hier kun je ook gegevens bijhouden van je weerstation. Op deze manier kun je metingen monitoren en patronen ontdekken. Het is geen goedkoop weerstation maar volgens ons is hij het geld dubbel en dwars waard!

Pros
 • Deze kanjer ziet er prachtig uit en verricht nauwkeurige metingen, zowel binnens- als buitenshuis.
Cons
 • Het is geen goedkoop weerstation dus niet voor ieder budget geschikt.

Alecto WS-3800

Met de Alecto WS-3800 waan je je net Piet Paulusma. Je kunt naar het weerbericht kijken maar je weet nooit waar je écht aan toe bent. Met je eigen meetapparatuur weet je precies waar je aan toe bent op de plek waar jij meet. Nauwkeuriger wordt het dus niet. Van luchtvochtigheid tot maanstand, je meet alles in een handomdraai. Het is super praktisch om te weten wat voor weer het wordt. Daarnaast is het een leuke hobby om zelf te meten wat voor weer het wordt. Het fijne is dat hij beschikt over een buitenunit zodat je lekker warm binnen zit wanneer je de meetresultaten kunt analyseren. Het display is groot en duidelijk leesbaar. Hij komt met een duidelijke Nederlandse handleiding zodat je weet waar je aan toe bent. Wel zo prettig. Hij meet zowel de binnen- als buitentemperatuur. Als kers op de taart meet hij zelfs de gevoelstemperatuur. Je weet dus precies hoe je je die dag moet kleden. Dankzij de accurate metingen weet je hoe de vlag erbij hangt. Wij willen niet meer zonder!

Pros
 • Je krijgt er 2 jaar garantie op. Dit weerstation beschikt over vele mogelijkheden.
Cons
 • Beschikt niet over een smart functie zodat je je gegevens op je smartphone bij kunt houden.

TFA 35.1129.01

De TFA 35.1129.01 is zeer geschikt voor beginners. Als je je eerste weerstation aan wilt schaffen zit je met deze kanjer goed. Hij is namelijk makkelijk in gebruik en de opties zijn overzichtelijk. Een prima beginnersmodel dus. Echter, ook als je wat meer gevorderd bent is het een prima keuze. Bovendien heeft hij een super mooi design. Het zal dus zeker niet misstaan in je interieur. Het royale kleurendisplay is makkelijk af te lezen. In één oogopslag kun je de gewenste waardes zien. Super praktisch dus. Bovendien is het een origineel cadeau idee voor iemand die veel met het weer bezig is. Ook kinderen zullen het geweldig vinden om patronen te ontdekken in de weersomstandigheden. Behalve de weersomstandigheden kun je hem ook als klok en wekker gebruiken. Bovendien beschikt hij over een kalender. Een echte alleskunner dus! Wij worden heel vrolijk van dit apparaat. Hij is zowel voor binnen als buiten geschikt. De luchtvochtigheid wordt bovendien uitstekend gemeten. Kortom, je weet precies waar je aan toe bent!

Pros
 • Beschikt over een functie voor het voorspellen van het weer. Draadloos te gebruiken.
Cons
 • Beschikt niet over een smart functie. Daarnaast is het niet het goedkoopste weerstation.

Alecto WS-1700 Weerstation

Het Alecto WS-1700 Weerstation valt gelijk op door zijn fijne prijskwaliteitverhouding. Het gaat om een exemplaar met een lekker groot display zodat je hem in één oogopslag af kunt lezen. Het model is eenvoudig en past in ieder interieur. Na aanschaf is hij super eenvoudig in te stellen en gelijk klaar voor gebruik. Als je net begint met je eigen meetresultaten wat betreft het weer is het een uitstekende keuze. Maar ook als je in de categorie bijna-piet-paulusma valt is het een prima apparaatje. Hij doet wat hij moet doen. Je kunt uitgaan van een betrouwbaar apparaat met accurate meetresultaten. Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt er 2 jaar garantie op voor het geval dat. Zelfs van de stand van de maan zul je vanaf nu op de hoogte zijn. Ondanks het grote display gaat het om een compact apparaat. Je kunt hem dus altijd wel ergens kwijt. Hij werkt op batterijen waardoor je hem flexibel overal neer kunt zetten. Ideaal!

Pros
 • Hij heeft een prachtig, elegant design. Past zowel in een klassiek als modern interieur.
Cons
 • Wordt geleverd zonder batterijen. Deze moeten uiteraard ook regelmatig vervangen worden.

Alecto WS-4700

Wat kun je eigenlijk niet meten met de Alecto WS-4700? Dit professionele weerstation voorziet je van alle informatie. Hij is door klimatologen te gebruiken maar uiteraard ook voor de hobby. Deze Alecto is eenvoudig te bevestigen en te installeren. Je hebt geen gedoe met allerlei snoeren want hij werkt namelijk draadloos. Met een bereik van 100 meter in een open veld kun je hem zelfs achterin de tuin hangen. Of het nu gaat om het meten van de gevoelstemperatuur of luchtvochtigheid, dit weerstation is van alle markten thuis! Je kunt er zelfs de stand van de maan mee aflezen.

Pros
 • Een veelzijdig weerstation waarmee je veel verschillende metingen mee uit kunt voeren. Hij is makkelijk te installeren.
Cons
 • Besturing en monitoring via een mobiele app is helaas niet mogelijk.

Bresser Professioneel 5-in-1 Weerstation

Naast de windsnelheid en neerslag meet je ook de windrichting, luchtvochtigheid en uiteraard temperatuur met dit complete Bresser weerstation. Hij beschikt over een helder kleurenscherm. Op basis van de opgeslagen weergegevens maakt dit weerstation een nauwkeurige weersvoorspelling van de komende 12 uur. Via diverse apps is het mogelijk om ook de gegevens van andere weerstations in de omgeving af te lezen. Zo mis je nooit wat en je kunt deze gegevens vergelijken met je eigen data. Wanneer er extreem weer op komst is kun je dit weerstation zo afstellen dat hij je een seintje geeft en kom je niet voor verrassingen te staan.

Pros
 • Besturing en monitoring met een mobiele app zijn mogelijk zodat je alle gegevens en metingen in kaart kunt brengen.
Cons
 • De handleiding had een stukje duidelijker gemogen, zeker voor het instellen van de wifi verbinding.

Alecto WS-4800 Professioneel weerstation

De Alecto WS-4800 is net even wat simpeler dan het eerst genoemde weerstation. Maar wat kwaliteit betreft doet hij er niet aan onder. Zowel binnen als buiten meet dit station de temperatuur en luchtvochtigheid. Door middel van icoontjes toont hij de weersvoorspelling. Naast dat het een weerstation is toont hij ook de datum en tijd. Bovendien is hij als wekker te gebruiken. Je kunt hem zo instellen dat hij een waarschuwing geeft bij bepaalde weersomstandigheden. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Kortom: deze Alecto doet wat je van een weerstation mag verwachten en hij zal je niet in de kou laten staan.

Pros
 • Het gaat om een professioneel weerstation waarmee je je een ware Piet Paulus voelt. Heeft een mooi design.
Cons
 • De benodigde batterijen worden niet meegeleverd. De windmeter is redelijk kwetsbaar.

Braun BNC013-RC

De Braun BNC013-RC laat wat design betreft niets te wensen over. Laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat. Buiten dat dit Braun weerstation super praktisch is, is hij ook nog eens een lust voor het oog. Met zijn strakke design, zwarte kleur en digitale display heeft hij een luxe uitstraling. Door een aparte buitensensor is de temperatuur zowel binnen als buiten te meten. Daarnaast beschikt hij over een hygrometer. Dit houdt in dat hij de luchtvochtigheid meet. Met de barometer meet hij de luchtdruk. Als kers op de taart kun je de weergave zelf instellen hoe jij wilt. Zo past hij nog beter bij je gewenste design!

Oregon Scientific RAR 502S

Met deze Oregon Scientific RAR 502S weet je altijd waar je aan toe bent. Via het grote kleuren LCD scherm lees je in één oogopslag af wat voor weer het is en wordt. Door het gebruik van icoontjes wordt dit nog makkelijker gemaakt. En als je kinderen hebt die nog niet kunnen lezen maakt dit het voor hen toch leuk om toch de weersomstandigheden af te kunnen lezen. Hij geeft een nauwkeurige voorspelling tot 12 uur vooruit. Het ideale aan deze Orgegon is dat je op 4 locaties op hetzelfde moment de klimaatgegevens afleest. Bovendien beschikt hij over een schimmelmeter. Ideaal wanneer je in een vochtig huis woont en je in de gaten wilt houden of dit niet ten koste gaat van je gezondheid.

Trenkle Uhren Houten weerhuisje

Last but not least in onze top 5 is de Trenkle. Iedereen die wel eens op vakantie is geweest naar Duitsland of Oosterijk kent dit bekende weerhuisje wel. Officieel is het huisje met hygrometer afkomstig uit het Zwarte Woud in Duitsland. Hierop is het kneuterige design van het huisje dan ook gebaseerd. Bij mooi weer komt het vrouwtje naar buiten en wanneer er regen op komst is het mannetje. Niet alleen bevat het huisje een hygrometer, maar ook een klokje en thermometer. Dit exemplaar van Trenkle is geheel van hout gemaakt. Daarnaast is hij zeer gedetailleerd.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een weerstation aanschaft

Hoe kun je op een weerstation besparen?

Je wilt graag genieten van het gemak van een weerstation maar eigenlijk laat je portemonnee het niet toe. Wat doe je in zo’n geval? Wij geven je een aantal tips.

Maak je eigen weerstation
Het is misschien niet net zo nauwkeurig als een digitaal weerstation. Maar wel leuk om te maken. Zeker als je kinderen hebt is het extra leuk om dit in elkaar te knutselen. Gebruik een oud glas of open geknipte plastic fles met streeptjes om de neerslag te meten. En een stok met een stukje plastic of stof om te zien of het waait. Via YouTube zijn er talloze filmpjes met meer knutseltips te vinden.

Tweedehands
Schaf gewoon een tweedehands weerstation aan! Tegenwoordig zijn er tal van sites waar je voor een leuk prijsje spullen op de kop kunt tikken. Of struin ouderwets tweedehands winkels of vlooienmarkten af.

Welke soorten weerstations zijn er?

Een weerstation, oftewel een meteorologisch station is een instrument of diverse instrumenten die het weer kunnen meten. Met de huidige technologie wordt dit vaak automatisch gedaan. Een weerstation kan bestaan uit een thermometer, hygrometer, barometer. Deze hebben we eerder al toegelicht. Met een anemometer meet je de windsnelheid en met een windvaan de windrichting.

Synoptisch weerstation
Een synotopisch weerstation doet alleen grondmetingen. De temperatuur van de grond wordt bijvoorbeeld gemeten. Dit soort metingen kunnen essentieel zijn voor bijvoorbeeld boeren. Wanneer de temperatuur rond het vriespunt is, is het van belang om te weten of ze kunnen zaaien.

Aerologisch weerstation
Een aerologisch weerstation meet ook wind, luchtvochtigheid en temperatuur. Deze waarden zijn zeer van belang voor de land- en tuinbouw. Maar tevens voor bijvoorbeeld drukkerijen en de papierindustrie. Uiteraard kan het ook zijn dat je het gewoon interessant vindt. En wat te denken als je wilt gaan windsurfen of vliegeren. Een leuk weetje is dat het KNMI afhankelijk is van zo’n 325 vrijwilligers verspreidt over Nederland voor het meten van neerslag. Zonder deze vrijwilligers zou ons beeld van de neerslag die valt een stuk minder nauwkeurig zijn.

Binnen en buiten
Het klinkt logisch dat een weerstation buiten hoort. Voor de meest basale metingen is het ideaal om gewoon buiten je weermetingen te doen. Bijvoorbeeld voor het meten van regen. Via een regenmeter die het regenwater opvangt, kun je precies aflezen hoeveel regen er is gevallen. Maar er zijn ook meters die de luchtvochtigheid in je huis meten. Zo kun je dus ook je binnenklimaat bepalen.

Digitaal of analoog
Als je een precieze weermeting wenst is een digitaal exemplaar weerstation uiteraard ideaal. Het ligt eraan met welk doel je de meting wilt doen. Maar wil je de weersomstandigheden op de ouderwetse manier aflezen dan ga je voor een analoog type. Tenslotte zijn er tegenwoordig ook weerstations die je af kunt lezen via je smartphone.

Welk weerstation is de beste budget keuze?

Wil je toch een nieuw maar betaalbaar weerstation aanschaffen? Onze beste budget tip is de TFA digitale thermo hygrometer. Een eenvoudig model weerstation en toch levert hij alle basic informatie.

Wat zijn de populairste weerstation merken?

Oregon Scientific
Gelukkiger, slimmer en gezonder leven. Daar staat het Amerikaanse merk Oregon Scientific voor. Ze zijn gespecialiseerd in weerstations voor thuisgebruik. Voor iedere situatie hebben ze wel een weerstation. Denk aan een boer die het weer goed in de gaten moet houden voor een optimale oogst of de hobby meteoroloog. Door hun constante oog voor innovatie zorgen ze ervoor dat hun weerstations altijd up-to-date zijn.

Bresser
Dit Duitse merk is opgericht in 1957. Ze zijn voornamelijk gespecialiseerd in verrekijkers, telescopen en microscopen. Maar ook hebben zij zich ontwikkeld op het gebied van weerstations. En als je sterren wilt kijken of vogels wilt spotten wil je immers wel weten wat voor weer het wordt. Ze hebben ontwikkeling van hun producten hoog in het vaandel staan waardoor ze alleen apparatuur van de beste kwaliteit aanbieden. Kortom: Bresser mag niet ontbreken wanneer je een liefhebber van buitenactiviteiten bent.

Balance
Balance mag zeker niet in dit rijtje ontbreken. Balance Meteo valt onder het merk Combimex. Een expert en groothandel op het gebied van weerstations. Ze hebben eenvoudige weerstations maar ook hele uitgebreide. Ze zijn simpelweg niet meer weg te denken op de digitaal meteorologische apparatuur markt. En deze plek hebben ze dubbel en dwars verdiend.

Weerstation: zo doe je de beste koop

De keuze is reuze. Waar let je precies op bij de aanschaf van een weerstation? We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen we je een handje op weg en zetten alle aandachtspunten voor je op een rijtje. Waar je op let bij de aanschaf hangt ten eerste af van jouw persoonlijke wensen en situatie. Wat is je budget? Heb je kinderen die je ook in de weersmetingen wilt betrekken? Hoe belangrijk vind je design? Wat wil je precies meten? Onderneem je veel activiteiten, hobby’s of werk buiten? Doe je aan een buitensport zoals kitesurfen of vliegeren? Vlieg je graag met een drone? Ben je een (hobby)boer?

 1. Functies

  Zoals in onze top 5 ook al te zien was, zijn er weerstations met diverse functionaliteiten. Dit loopt uiteen van simpele weerstations die alleen temperatuur en luchtvochtigheid meten tot stations waarmee je je daadwerkelijk Gerrit Hiermstra waant. Uiteraard is de temperatuur een van de belangrijkste dingen die je wilt meten. Je wilt immers weten of die dikke trui in de kast kan blijven liggen of niet.

  Daarnaast zijn er weerstations met een hygrometer. Een hygrometer meet simpel gezegd de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid in Nederland is vrij constant. Maar wanneer je in de bergen woont schommelt deze vaak wel heel erg.

  Een barometer meet de luchtdruk. Door middel van jarenlange metingen blijkt dat de luchtdruk een redelijk goede en stabiele indicator is voor wat voor weer het wordt. Bij een lage luchtdruk is de kans op neerslag groter dan bij een hoge luchtdruk. Wanneer je dus niet alleen de huidige situatie ook de toekomstige wilt meten, is een barometer aan te raden bij de aanschaf van een weerstation.

  De weersvoorspellende functie is ideaal wanneer je wilt weten wat voor weer het de komende 12 uur wordt. Vaak wordt dit gebaseerd op de opgeslagen weersgegevens van de afgelopen tijd.

  Via een neerslagmeter kun je makkelijk aflezen wat de neerslag is geweest en of je vast je regenpak uit de kast moet halen. Het KNMI geeft als richtlijn dat 1 ml water op 1 vierkante meter overeenkomt met 1 liter regenwater.

  Ben je een liefhebber van vliegeren, een drone besturen of watersport? Dan is het wel zo handig om te weten wat de windrichting en de windsnelheid is. Aan de hand hiervan kun je bepalen of het veilig genoeg is om je hobby uit te voeren. Een windsnelheids- en windrichtingsmeter is dan ook zeer aan te raden in deze situatie.

 2. Binnen/buiten

  Veel weerstations kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Je hangt simpelweg het display in je huis neer en de sensor plaats je buiten. Zo hoef je niet door weer en wind om uberhaupt af te lezen wat voor weer het wordt. Wil je binnen en buiten de temperatuur af kunnen lezen? Ga dan voor een weerstation met meerdere sensoren. Zo kun je zelfs op meerdere plekken alle klimaatgegevens opvragen en eventueel vergelijken.

Tegenwoordig is er van ieder apparaat wel een ‘smart’ versie te vinden. Met een simpele druk op de knop bedien je het apparaat via je smartphone. Of je leest handige gegevens in één oogopslag af. Zo ook met weerstations. De nummer één in onze top 5 is hier een uitstekend voorbeeld van. Met de WLAN-functie kun je makkelijk je eigen gegevens delen via apps als Weather Cloud, PWS Weather, Weather Underground of Weather WOW. Het grote voordeel en het leuke van deze apps is dat je ook de gegevens van andere weerstations kunt monitoren en vergelijken. Daarnaast kun je met de WLAN-functie de internettijd synchroniseren en zijn firmware updates mogelijk. Met andere woorden: je hoeft je luie stoel niet meer uit om alle gegevens van jouw weerstation in de gaten te houden. Ook ideaal wanneer je zelf niet thuis bent en dit toch even wilt checken. En wat te denken als je op vakantie bent en je even wilt weten hoe de vlag erbij hangt aan het thuisfront?

Wij zijn dan ook een grote fan van het smart weerstation. Het is mogelijk op ieder moment, waar je ook bent de gegevens op te vragen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Bovendien hoef je niet door weer en wind om hem af te lezen. Vroeger was het alleen voor meteorologen mogelijk om de weersomstandigheden te meten. Zelf kon je hooguit de temperatuur meten. Dat is tegenwoordig wel anders. Je waant je een ware Piet Paulusma met je eigen weerstation. De mogelijkheden worden dan ook steeds uitgebreider en de bestaande opties zijn verbeterd. Zo zijn de meetresultaten van nu nog nauwkeuriger dan die van de eerste weerstations die er op de markt kwamen. Super handig dus. Je hoeft nooit meer naar het weerbericht te kijken want de plaatselijke metingen die je zelf doet zijn nog betrouwbaarder!

Samenvatting

Een weerstation is een apparaatje waarmee je de weersomstandigheden kunt meten. Denk hierbij aan de binnen- buiten- en gevoelstemperatuur. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan. Maar ook het meten van de luchtvochtigheid en maanstand behoren tot de mogelijkheden. Je krijgt dus een compleet beeld van het klimaat waarin je je bevindt. Veel weerstations bieden bovendien de mogelijkheid voor een weersvoorspelling. Je kunt vooruit zien wat de verwachting van het weer is. In plaats van naar het weerbericht kijken zie je dus in één oogopslag wat het weer plaatselijk wordt. De meeste weerstations werken op batterijen. Echter, er zijn ook exemplaren die werken op netstroom of een accu. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Een model met batterijen is flexibel maar de batterijen moeten regelmatig vervangen worden. Daar heb je met een model op netstroom geen last van. Kortom, het is maar net waar je prioriteiten liggen!

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste zonnepanelen? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
Ook zeer interessant
Lees meer

Beste Scheermesjes van 2023

Voor je dagelijkse verzorging hoort scheren er helemaal bij: gladde benen onder een rokje, een perfect bijgewerkte bikinilijn…
checko test de beste wasdrogers
Lees meer

Beste Wasdroger van 2023

Wasdrogers, ze staan bekend als energieslurpers en als luxe product. Maar wat als je geen ruimte hebt om…
overzicht van de beste wasmiddelen van 2023
Lees meer

Beste Wasmiddel van 2023

Wasmanden vol was en een wasmachine die overuren draait…in veel huishoudens is het wassen van kleding, beddengoed en…