Niet iedereen heeft een tuin, maar als je er eentje hebt dan wil je daar ongetwijfeld van genieten. En mocht je een beetje houden van buiten zijn, dan is een groene tuin al helemaal een droom.

In dit artikel delen we tips en tricks om een oase aan groen in je tuin te creëren. Want hoewel we natuurlijk, net als jij, trots zijn op het wekelijks grasmaaien, is gras niet het enige dat groen in je tuin kan zijn. Stel van te voren een budget op en binnen no time zit jij met genoegen in je vernieuwde tuin.

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Voordat we tips geven om zelf een groene tuin te creëren, is het goed om stil te staan bij waarom dit belangrijk is. Een groene tuin kan bijdragen aan:

  • Meer biodiversiteit: door verschillende planten en bomen aan te planten, creëer je meer leefruimte voor dieren zoals vogels en insecten. En omdat we bijvoorbeeld niet kunnen leven zonder bijen, is het toch wel zo vriendelijk dat we hen een omgeving geven om hun ding te doen.
  • Een betere luchtkwaliteit: planten nemen CO2 op en zetten dat om in, onder andere, zuurstof. Zelfs midden in de stad heb je het gevoel dat je beter kan ademen.
  • Een verkoelend effect: planten zorgen voor schaduw en verdamping, waardoor de temperatuur in je tuin kan dalen. Als je tussen muren zit ingepland, dan is je tuin op de warmste dagen wat minder een ‘hok’.
  • Een mooie omgeving: natuurlijk is een groene tuin ook gewoon mooi om naar te kijken! Met trots kan je deze aan je gasten presenteren, in plaats van dat je toch maar binnen gaat zitten vanwege de staat van je tuin.

Stap voor stap naar een groene tuin

Om zelf een groene tuin te creëren, kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Bepaal wat voor tuin je wilt

Wil je een tuin met veel bloemen? Of juist een tuin met veel groenblijvende planten? Ga je zelf graszaad kopen en een gazon aanleggen of laat je dit doen? Er bestaat meer dan de standaard tuin met een rechthoekige grasmat en een langwerpige plantenpot aan de zijkant. Wellicht zou je een tuinarchitect kunnen inschakelen voor de indeling van je tuin.

Stap 2: Kies voor inheemse planten

Inheemse planten zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Deze planten zijn aangepast aan ons klimaat en hebben daarom minder verzorging nodig dan exotische planten. Bovendien wil je inheemse planten voor biodiversiteit. Ze zorgen er namelijk voor dat al

Stap 3: Zorg voor een goede bodem

Een gezonde bodem is essentieel voor een groene tuin. Zorg daarom voor voldoende voeding en een goede structuur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door compost toe te voegen aan de grond. Heb je een moestuin, plant dan niet ieder jaar dezelfde plant op dezelfde plant. Dit is minder goed voor zowel plant als grond.

Stap 4: Kies voor leven

Planten zijn natuurlijk ook levende organismen, maar in dit geval spreken we over wat anders. Je zou bijvoorbeeld, mocht je de ruimte hebben, kunnen kiezen voor de aanschaf van een dier. Met een kippenhok voor in de tuin, kan je kippen houden. Wellicht heb jij over een tijdje wel verse eieren in de tuin. Hoe heerlijk is dat.

Stap 5: Maak gebruik van regenwater

Regenwater is ideaal om je planten te bewateren. Dit is niet alleen goedkoper dan leidingwater, maar ook beter voor de planten omdat regenwater minder kalk bevat.

Stap 6: Vermijd pesticiden

Pesticiden zijn schadelijk voor het milieu en daarmee ook die mooie planten. Probeer daarom zoveel mogelijk natuurlijke middelen te gebruiken om ongedierte te bestrijden.

Al met al zijn er veel zaken waarover je moet nadenken voor de aanleg van je nieuwe, groene tuin. Met de bovenstaande tips en stappen, zit jij er deze zomer met de gebakken peren bij.

0 Shares:
Ook zeer interessant