Het monteren van zonnepanelen is een mooie klus. In dit artikel vertellen wij je hoe een dag in het leven van een zonnepanelen monteur eruit kan zien, mocht je geïnteresseerd zijn in dit beroep.

Steeds meer mensen willen streven naar een groene wereld en dat levert jouw werkgever klanten op! Zo worden we als wereld namelijk minder afhankelijk van gas, benzine en andere oliën. We zullen meer gaan samenleven met de natuur. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Voor het installeren van zonnepanelen heb je, logischerwijs, zonnepanelen montagemateriaal nodig. 

De dag begint

Na een lekker kopje koffie op de vroege ochtend is het tijd om aan de slag te gaan. Misschien werk je in dienst van een gecertificeerd en ervaren bedrijf in de industrie, of wil je na een opleiding aan de slag gegaan als ZZP’er. 

Waar je ook heen gaat, het is fijn als je weet hoe je aan de slag moet gaan. Verschillende plekken waar jij straks zonnepanelen zal installeren, zijn:

Op een hellend dak

Je komt bij een schuin dak met bijvoorbeeld dakpannen. Je kan nu gewoon je bestaande dak laten liggen, met beugels worden de pannen erbovenop gelegd. 

In het dak 

Het is mogelijk om de zonnepanelen in het dak te plaatsen. Hierbij wordt de bestaande dakbedekking verwijderd voor nieuwe zonnepanelen. 

Plat dak 

Bij een plat dak is de montage vaak het makkelijkst. Zo moeten de panelen in een schuin hoek geplaatst worden zodat ze de meeste zon pakken. Let wel op de draagkracht van je dak.

Open veld

Dit zie je misschien vaak langs de kant van de weg, maar zonnepanelen kunnen ook gewoon in een achtertuin. Op zo’n plek vangen de panelen vaak goed veel zonuren. 

Tracker 

De zonnepanelen die op grote velden staan langs de snelweg worden vaak op trackers geplaatst. Dit zijn beweegbare systemen en zo kunnen de meest zonuren gevangen worden. 

Zonnepanelen monteren in drie stappen

Maar je werkdag zal voornamelijk uit het monteren van de panelen bestaan. Hieronder staat in vogelvlucht wat de stappen zijn:

Installatiematerialen

Bij de klant aangekomen zorg je ervoor dat je de juiste installatiematerialen bij elkaar pakt. Zo heb je onder andere bekabeling nodig. Het belangrijkste onderdeel is het zonnepanelen montageframe. Hier bevestig je namelijk de zonnepanelen op. Ze kunnen natuurlijk niet los op het dak liggen!

Ondergrond vrijmaken 

Of je nu in een open veld of op het dak zonnepanelen gaat installeren, zorg ervoor dat je een vrije en veilige omgeving creëert. Bij een open veld zorg je voor voldoende ruimte voor de bekabeling. Het liefst werk je dit weg onder de grond. Op het dak zorg je voor een bevestiging. Je mag daarnaast niet zomaar het dak oplopen zonder gezekerd te zijn.  

Koppelen 

Je gaat de zonnepanelen koppelen. Verschillende manieren zijn een schroefsysteem met beugels en een kliksysteem. In beide gevallen wil je dat de kabels vrij blijven zodat je deze gemakkelijk door kan leggen. Als laatste sluit je alles aan op een speciale omvormer. Te allen tijde geldt veiligheid voorop. Er ontstaan steeds meer branden veroorzaakt door verouderde aansluitingen.

Overtuigd? Kijk dan eens in de buurt op een school waarbij je een opleiding tot zonnepanelen monteur kan volgen. Ga nooit zonder kennis en ervaring aan het werk met de panelen!

0 Shares:
Ook zeer interessant