Gefeliciteerd! Je hebt besloten om je eerste koophuis te kopen. In dit artikel duiken we in een voor jou hele nieuwe wereld en delen we de belangrijkste stappen die je moet nemen als je je eerste koophuis koopt!

Hypotheek afsluiten

Het eerste wat je moet regelen als je een huis wilt kopen, is het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of hypotheekverstrekker om de aankoop van je huis te financieren. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Er zijn verschillende soorten hypotheken, zoals annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elke optie te overwegen en te kijken welke het beste past bij jouw financiële situatie.

Je kunt ook een hypotheekadviseur inschakelen (aanrader!) om je te helpen bij het vinden van de juiste hypotheek. Hij/zij kan je helpen bij het bepalen van je maximale hypotheekbedrag, de looptijd van je hypotheek en de rente die je moet betalen. Zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt over de hypotheek en dat je alle voorwaarden goed begrijpt, voordat je een definitieve beslissing neemt. Je zit er tenslotte een behoorlijke tijd aan vast.

Kosten koper

Naast de kosten van het huis zelf, zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. De zogenaamde ‘kosten koper’ (k.k.) zijn de extra kosten die bij de aankoop van een huis komen kijken. Deze kosten omvatten onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten voor het inschrijven van de hypotheekakte bij het Kadaster.

Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting is sinds 1 januari van dit jaar omhoog gegaan. Waar dit eerst 8% was, is dit nu 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar hoeft er echter geen overdrachtsbelasting te worden betaalt bij aankoop van een huis. 

Ben je boven de 35 jaar, dan moet je het bedrag bij de notaris betalen op het moment van de overdracht van het huis. De notariskosten zijn afhankelijk van de notaris die je kiest en kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Het inschrijven van de hypotheekakte bij het Kadaster kost ook geld Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Verzekeringen

Als je een huis koopt, is het belangrijk om na te denken over verzekeringen. Het is verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan je huis door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Ook kun je een inboedelverzekering afsluiten, die schade aan je inboedel dekt. Vaak vallen deze verzekeringen overigens onder één paraplu en noemt men dit een woonverzekering.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering die uitkeert bij overlijden van de verzekerde, waarmee de hypotheek (deels) kan worden afgelost. Dit is vooral belangrijk als je samen met je partner een huis koopt en afhankelijk bent van twee inkomens om de hypotheek te betalen. Als een van jullie komt te overlijden, kan het lastig zijn om de hypotheek alleen te dragen. 

Het is ook aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als er schade ontstaat aan anderen of aan hun eigendommen, ben je daarvoor aansprakelijk. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je hiervoor verzekerd. Wel zo prettig en waarom zou je het niet doen? Je hebt tenslotte ook de beste autoverzekering, waarom risico lopen op een ander gebied? Beter het zekere voor het onzekere!

Notaris en Kadaster

Bij de aankoop van een huis is dus een notaris betrokken. De notaris is verantwoordelijk voor het opstellen van de koopakte en de hypotheekakte. Ook zorgt de notaris voor de inschrijving van de hypotheekakte bij het Kadaster.

Het Kadaster is een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van het register van onroerende zaken en de rechten die daarbij horen, zoals de hypotheekakte. Het Kadaster zorgt er dus voor dat de overdracht van het huis en de inschrijving van de hypotheekakte op een correcte manier worden afgehandeld.

Het is verstandig om een notaris te kiezen die gespecialiseerd is in onroerend goed. Daarnaast is het belangrijk om een afspraak te maken met de notaris voordat je het huis koopt. Op die manier kun je al je vragen stellen en weet je precies wat je kunt verwachten.

Financiële administratie

Als je een huis koopt, is het belangrijk om je financiële administratie op orde te hebben. Zorg ervoor dat je alle documenten bewaart die te maken hebben met de aankoop van het huis, zoals de koopakte, hypotheekakte en notariskosten. Ook is het verstandig het geld voor de hypotheek op een aparte rekening te zetten, zodat je altijd voldoende geld hebt om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Daarnaast is het verstandig om een budgetplan op te stellen. Hierin zet je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Op die manier weet je precies hoeveel geld je maandelijks hebt om aan je hypotheek en andere vaste lasten te besteden.

Onderhoud en verbouwingen

Als je een huis koopt, is het belangrijk om na te denken over onderhoud en eventuele verbouwingen. Zorg ervoor dat je voldoende geld achter de hand hebt voor bijvoorbeeld onderhoudskosten, zoals schilderwerk en dak reparaties. Ook kan het zijn dat je het huis wilt verbouwen of renoveren. Zorg ervoor dat je een realistisch budget hebt voor deze verbouwingen en dat je hierbij rekening houdt met eventuele vergunningen die nodig zijn.

0 Shares:
Ook zeer interessant