Heb je moeite met slapen? Slecht inslapen, vaak wakker worden of niet in een diepe slaap terechtkomen: je bent zeker niet de enige die deze problemen heeft. En dat is hartstikke vervelend. In dit artikel vind je tips om je slaap te verbeteren – hopelijk helpen ze je op weg.

 

Goed bed

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar toch is het een essentieel punt om te benoemen: slaap je in een goed bed? Dit is enorm belangrijk voor de nachtrust. Een slecht of oud bed, of een bed dat niet bij je slaaphouding past, kan het heel moeilijk maken om de slaap te vatten. Ga daarom op zoek naar een kwalitatief bed, zoals een boxspring. Dit type bed kent een hoog ergonomisch design, met twee of drie op elkaar gestapelde binnenveringmatrassen. Drukverdeling, vochtafvoer en ventilatie zijn optimaal, wat de slaap kan verbeteren. Het is in ieder geval de moeite waard om zo’n bed eens uit te proberen, of het te vergelijken met je huidige bed.

 

Slaapritme

Probeer je slaapritme te verbeteren, want de kans is groot dat je ritme is verstoord bij moeilijk slapen. Het helpt om iedere dag op precies hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, en ook op steeds hetzelfde tijdstip op te staan. Doe dit zowel doordeweeks als in het weekend. Zo weet je lichaam namelijk beter waar het aan toe is, en dat is belangrijk bij het verbeteren van je slaap. Duurt het lang voordat je in slaap komt? Kruip er dan nog wat eerder in, zodat je je minder hoeft te storen aan het feit dat je niet direct slaapt. Het kan in het begin heel moeilijk zijn om je slaapritme te veranderen, zeker als hier nu geen regelmaat in zit. Maar na verloop van tijd bevalt het je waarschijnlijk juist goed: geef dit even de tijd.

 

Verduistering

Om je slaapritme te verbeteren, kun je ook kijken naar de gordijnen in de slaapkamer. Veel mensen hebben namelijk geen goede verduisterende gordijnen in de ruimte hangen. Dan is het geen wonder dat je ’s ochtends alweer vroeg wakker wordt, zodra het licht wordt buiten. Of dat je ’s avonds moeilijk in slaap komt in de zomermaanden, omdat het nog lang licht is buiten, dit kan natuurlijk ook een probleem zijn. Kies liever voor verduisterende gordijnen, om langer door te slapen. Het is belangrijk dat de gordijnen het raam helemaal afsluiten, zodat er ook aan de zijkant geen licht naar binnen komt. Daarom zijn jaloezieën een goede keuze, die precies voor het raam hangen. Mocht je toch een keer meer licht willen hebben in de ruimte, dan draai je de latjes wat meer open.

 

Minder schermtijd

Je brein wordt minder snel moe als je ’s avonds nog veel schermtijd hebt. Tv kijken, scrollen op je telefoon, achter de computer kruipen of iets checken op de tablet: dit telt allemaal mee. Probeer je schermtijd te verminderen. Spreek met jezelf af dat je na acht uur ’s avonds niet meer op een scherm kijkt, om maar een voorbeeld te noemen. Wat je wel kunt doen? Ga bijvoorbeeld nog wat lezen in een boek, dat is een rustigere activiteit. Ook dit kan in het begin wennen zijn, maar het zorgt zeker voor meer ontspanning in de avonduren. En dát maakt nu juist weer dat je beter slaapt. Neem je telefoon dus ook niet mee de slaapkamer in, maar laat deze liever ergens anders liggen.

 

Beweging

Tot slot kan ook beweging helpen bij het slapen. Sport niet vlak voor bedtijd nog heel intensief, want dit werkt averechts. Je kunt bijvoorbeeld nog wel een wandeling maken voor bedtijd. Verder kun je intensiever bewegen in de ochtend of middag, of op de vroege avond. Dit maakt je lichaam moe, wat in het verlengde weer helpt om beter te slapen!

Met deze tips lukt het om zowel je brein als lichaam beter tot rust te laten komen. Hoewel de ene aanpassing makkelijker te verwezenlijken is dan de ander, is het slim om verschillende dingen te proberen om weer beter te slapen.

0 Shares:
Ook zeer interessant