Iedereen weet dat duurzamer leven essentieel is voor het klimaat. We kiezen vaker voor plantaardig eten, pakken de fiets in plaats van de auto, of nemen de trein naar het werk. Maar opvallend genoeg blijft één belangrijk aspect vaak liggen: onze woning. In Nederland hebben nog veel huizen een slecht energielabel. Dat betekent hoge stookkosten in de winter en ventilatoren die overuren draaien in de zomer. En dat terwijl duurzaam wonen niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee én je wooncomfort. Tijd dus om je huis wél die duurzame upgrade te geven, hieronder lees je waarom je dat moet doen en hoe.

Beter geïsoleerd betekent minder stookkosten

Verduurzamen wordt vaak gezien als een enorme kostenpost. Het kost geld om te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Hoewel het waar is dat je moet investeren om te isoleren en verduurzamen, betekent een beter geïsoleerd huis ook simpelweg dat je veel minder betaalt op je energierekening.

Zo gaat er in Nederlandse woningen vaak veel energie verloren via de ramen en deuren. Houten kozijnen kunnen tocht doorlaten of gaan rotten. Bovendien bieden ze lang niet altijd plaats voor driedubbele beglazing, die superieur is als het gaat om isolatie ten opzichte van bijvoorbeeld dubbele beglazing. Je kunt daarom beter je houten kozijnen en deuren vervangen door aluminium deuren en ramen. Deze bieden ontzettend veel voordelen voor het isoleren van je woning en je portemonnee.

Zo helpen de slimme aluminium deuren van het bedrijf Aluprof je om flink op je energierekening te besparen. Deze deuren, maar ook ramen, zorgen voor een goed geïsoleerd huis. Dit komt vooral door de slimme technieken die zijn ingebouwd in de deuren. Zo beschikken de deuren over meerdere kamers in het profiel, speciale isolerende inzetstukken en goede afdichtingen. Dankzij al die toepassingen gaat er minder warmte verloren in de winter en blijft het huis koeler in de zomer.

Sommige modellen, zoals de MB-86N en MB-104 PASSIVE, hebben zelfs een extra hoge isolatiewaarde. De MB-104 PASSIVE is speciaal ontwikkeld voor passief bouwen. Deze deur heeft een zeer lage warmtedoorlaat (vanaf 0,62 W/m²K). Dat betekent dat je minder hoeft te stoken en dus een lagere energierekening hebt aan het einde van de maand.

Ook het gebruik van thermische onderbrekingen en afdichtingsstrips rond glasvlakken helpt om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Daarnaast zijn er schuifdeuren met slanke profielen die veel licht binnenlaten, zonder in te leveren op isolatie.

Niet te vergeten zijn aluminium deuren en ramen heel trendy. Het materiaal is stevig, maar slank en subtiel, waardoor het er niet te grof of industrieel uitziet en toegepast kan worden in zowel moderne als meer klassieke woningen. Grote openslaande of schuifdeuren maken je huis comfortabeler. Je kunt dan makkelijk van de woonkamer naar de tuin lopen, zonder dat het ten koste gaat van de isolatie.

De waarde van je woning gaat omhoog

Investeren in duurzaamheid en isolatie is een investering in je wooncomfort en een lagere energierekening op de lange termijn. Je hebt je investering in aluminium ramen en deuren of een set zonnepanelen op het dak er in no-time uit door minder te betalen aan je gas- of elektriciteitsrekening. Wat veel huiseigenaren alleen vergeten is dat je niet alleen investeert in je woongenot en portemonnee, maar ook in je woning zelf.

Op de huizenmarkt kan elk detail invloed hebben op de prijs. Als je op de middellange of lange termijn misschien wilt verhuizen, kan het slim zijn om nu te investeren in een duurzame woning. Dit kan later zorgen voor een hogere verkoopprijs. Tel erbij op dat investeringen in bijvoorbeeld aluminium deuren en kozijnen niet alleen een investering in de waarde van een beter energielabel is, maar je woning ook visueel aantrekkelijker kan maken voor potentiële kopers.

Je draagt bij aan waterbeheer en biodiversiteit

Het klimaat profiteert enorm van jouw investeringen in een duurzame woning, maar niet elke duurzame keuze is een keuze die draait om een beter energielabel. Veel duurzame keuzes in je woning draaien ook om waterbeheer en biodiversiteit en kunnen als bijkomend effect hebben dat je huis beter geïsoleerd is of de waterrekening wat lager uitvalt.

Je kunt bijvoorbeeld investeren in een groen dak met mossen of plantjes. Dat is goed voor de natuur en zorgt ook voor extra isolatie van je huis. Daarnaast zijn er slimme oplossingen om minder water te gebruiken, die zowel financieel aantrekkelijk als duurzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen als gras in je tuin in plaats van tegels om water beter vast te houden of een regenton om de plantjes mee te sproeien als het droog is.

Sommige huiseigenaren plaatsen een speciale douchebak die het warme wegstromende douchewater gebruikt om nieuw douchewater op te warmen. Dit bespaart water en energie. Anderen plaatsen een kraantje op de wc om het water dat je gebruikt om je handen te wassen te hergebruiken voor het doorspoelen van het toilet.

Duurzaam wonen betekent minder onderhoud

Wil je je houten kozijnen vervangen door aluminium, of kies je voor andere sterke en duurzame materialen rond je huis? Dan heb je vaak minder onderhoud nodig. Hout kan gaan rotten, uitzetten of schimmelen, en vraagt meer verzorging. Aluminium is sterk, roest niet en blijft jarenlang mooi zonder dat je er veel aan hoeft te doen. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook veel kluswerk. Zo blijft je huis in topvorm, met minder gedoe.

Duurzaam wonen maakt je simpelweg gelukkiger

Of het nu draait om het woongenot van een lagere energierekening en een warm huis in de winter, die kleurrijke tuin met gras en bloemen voor insecten of het genot van openslaande aluminium deuren die je een uitzicht geven op de tuin, een duurzaam huis geeft je meer woongenot en maakt je gelukkiger.

Bijdragen aan het klimaat geeft ook simpelweg een goed gevoel. Met andere woorden: je investeert niet alleen in je woning, maar ook in je eigen geluk. En het mooiste is: terwijl jij geniet van een comfortabel en mooi huis, draag je ook nog eens bij aan een betere wereld. Dat is wonen met een goed gevoel, vandaag én morgen.

0 Shares:
Ook zeer interessant