Wil jij plekken verwarmen die in de winterdagen enorm koud zijn doordat ze niet geïsoleerd zijn? Wij begrijpen dat maar al te goed, daarom vertellen we je in dit artikel alles over convector kachels. 

Steeds meer consumenten schaffen een extra convector kachel aan. Dit is een elektrische en vaak makkelijk te verplaatsen kachel. Deze kachels verwarmen plekken die je niet makkelijk warm krijgt. Dit kan zijn doordat je de ruimte niet geïsoleerd hebt of omdat er geen vaste verwarming in de ruimte zit. Je moet denken aan een zolder, kelder of een schuur. Dit zijn vaak ruimtes die niet geïsoleerd en vaak kouder zijn. Dit kan je makkelijk verhelpen door een convector kachel. 

Voordelen van een convector kachel

Er zijn een aantal voordelen aan een convector kachel ten opzichte van een normale verwarming. De omgeving zal gelijkmatiger opwarmen dan bij stralingswarmte. Dit komt door de vaak ingebouwde ventilator die koude lucht aanzuigt en dit omzet in warme lucht. De naam convector kachel komt van convectie. Dit is een systeem waarbij warmte doormiddel van lucht tot stand wordt gebracht. Laten we hier eens dieper induiken. 

Is het een convector of een radiator?

Radiator wordt ook wel gebruikt. Alleen is dit een verkeerde benaming omdat er doormiddel van convectie warmte wordt gegenereerd. We hadden het al over het systeem, maar het proces komt vooruit uit temperatuurverschil. Dit zorgt weer voor een verschil in dichtheid van het materiaal. Een andere reden dat het woord radiator niet klopt, is omdat een radiator vaak wordt gebruikt als benaming voor een normale verwarming. Het grote verschil is dat bij een gewone verwarming er gebruik wordt gemaakt van warmtestraling in plaats van convectie. 

Verbruik van een elektrische radiator

Er zijn grote verschillen in het verbruik van een convector kachel ook wel een elektrische radiator genoemd. Dit heeft te maken met het vermogen. Wanneer jij een kleine radiator hebt zal deze zo’n 2000w gebruiken. Dit is ook het verbruik per uur. Gebruik jij een radiator dus 10 uur achter elkaar zal je ongeveer 20.000w verbruiken. Dit staat gelijk aan om en nabij de 2 euro. Aangezien de prijzen van gas ook steeds verder omhooggaan kan het weleens voordeliger zijn. Vooral wanneer jij zelf gebruik maakt van zonnepanelen.

Benieuwd naar de gasprijzen op dit moment? Lees dan dit artikel.

Mooie designs van elektrische kachels 

Omdat we inmiddels weten dat hout stoken slecht voor het milieu is kiezen steeds meer mensen ervoor om over te gaan op elektrisch stoken. Alleen zo’n elektrische radiator in de hoek oogt niet echt mooi in de woonkamer. Daarom zijn er nu steeds vaker modellen te vinden die ook wat doen voor het oog. Je hebt bijvoorbeeld convector kachels die lijken op houtkachels. Het imitatie gloeiende hout geeft een heerlijk warm sfeertje in huis.  

Meer voordelen van een elektrische kachel 

Er zijn natuurlijk nog een aantal voordelen te noemen voor het kiezen van een elektrische kachel. Zo zijn ze gemakkelijk aan te sluiten. Je kan de kachel gewoon inpluggen en hij begint meteen op te warmen. Daarnaast is hij extreem flexibel. Je kan de kachel overal neerzetten en dat is de reden dat hij in steeds meer huishoudens voor komt. Ook stook je een stuk schoner. Je hebt geen houtresten die je bij een houtkachel bijvoorbeeld wel hebt. Genoeg voordelen dus als je het ons vraagt. 

0 Shares:
Ook zeer interessant