Een veranda is ideaal om te genieten van het buitenleven gedurende ieder seizoen. Of je nu in de ochtend geniet van een kop koffie of thee of nog van de laatste warme avondzon geniet met een goed boek. Wanneer spreek je eigenlijk over een veranda en welke verschillende mogelijkheden zijn er allemaal? Lees snel verder.

 

Een veranda of terrasoverkapping

Een veranda wordt ook wel eens een terrasoverkapping genoemd, maar er is wel een verschil tussen beiden. Daarnaast heb je ook nog andere vormen zoals een serre, uitbouw, pergola of tuinkamer maar de meest voorkomende zijn een veranda en terrasoverkapping. Een veranda is vaak een permanente constructie die tenminste aan één zijde van je woning is gemonteerd. Een terrasoverkapping daarentegen heeft vaak een vrijstaande structuur en kan dus op iedere plek in je tuin worden geplaatst.

 

De keuze voor materiaal

Een veranda kan worden gemaakt van verschillende materialen. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

·       Hout: het meest bekende materiaal. Hout en dan vooral hardhout is een duurzaam en weersbestendig materiaal. Bovendien heeft het een prachtige warme uitstraling. Een houten veranda vergt wel regelmatig onderhoud.

·       Aluminium: duurzaam materiaal met weinig onderhoud. Aluminium is een licht materiaal wat perfect is voor een veranda of overkapping.

·       PVC: een betaalbaar duurzaam materiaal. PVC is over het algemeen ook een heel onderhoudsvriendelijk materiaal.

·       Glas: wordt vaak gebruikt voor de wanden omdat het veel natuurlijk daglicht doorlaat. Met een glazen wandsysteem laat je op warme dagen een briesje binnen en houd je op koudere dagen de warmte binnen.

 

Verlengstuk van je woonruimte

Een veranda is een echt verlengstuk van je woonruimte, en je kunt je interieurstijl doortrekken voor een mooi samenhangend geheel. Wil je extra sfeer en warmte toevoegen? Voeg dan een openhaard toe, want wat is er nu gezelliger dan het geluid van knisperend hout? Plaats een fijne loungebank met prachtige sierkussens en wat gezellige kamerplanten. Voor nog extra sfeer voeg je sfeerverlichting en een buitenvloerkleed toe.

 

Vergunning, wetten en regels

Ga je een veranda bouwen dan moet je rekening houden met een aantal regels. Over het algemeen mag een veranda of terrasoverkapping maximaal vier meter hoog zijn als deze binnen een afstand van 2,5 meter van je huis wordt gebouwd. De regels kunnen echter per gemeente verschillen, zorg er dus voor dat je je goed laat informeren bij je eigen gemeente wat betreft de wetten en regels. In sommige gevallen is het namelijk ook noodzakelijk een vergunning aan te vragen, wat tijd kan kosten.

 

Kostenplaatje van een veranda

De kosten voor een nieuwe veranda zijn afhankelijk van meerdere facturen. Denk hierbij aan het bouwmateriaal dat je hebt gekozen en de grootte van je veranda. Zorg ervoor dat je verschillende offertes opvraagt bij verschillende partijen.

 

Ben je op zoek naar nog meer tuin inspiratie en tuin ideeën? Bezoek dan The Art of Living en laat je inspireren.

 

0 Shares:
Ook zeer interessant
Lees meer

UPS

De wereld van logistiek en verzending is complex en dynamisch. Als ondernemer weet u hoe belangrijk een betrouwbare…