Design meubels zijn niet alleen functionele stukken om op te zitten of te rusten, maar ook kunstwerken op zichzelf. Ze vormen het perfecte samenspel tussen esthetiek en functionaliteit. In de wereld van het design zijn er enkele iconische meubelstukken die een blijvende indruk hebben achtergelaten. Twee van de meest bekende voorbeelden zijn de Eames Lounge Chair en de Barcelona Chair. Deze meubels, ontworpen door respectievelijk Charles en Ray Eames en Ludwig Mies van der Rohe, hebben de tand des tijds doorstaan en blijven tot op de dag van vandaag geliefd bij designliefhebbers over de hele wereld.

De Eames Lounge Chair

De Eames Lounge Chair, die in 1956 werd geïntroduceerd, is een meesterwerk van modern design. Het werd ontworpen door het Amerikaanse ontwerpersduo Charles en Ray Eames, die bekend stonden om hun innovatieve en baanbrekende bijdragen aan architectuur en design. De Lounge Chair is een combinatie van comfort, elegantie en vakmanschap.

Het ontwerp van de Eames Lounge Chair is geïnspireerd op de traditionele Engelse clubfauteuil, maar met een moderne twist. Het bestaat uit een gebogen houten schaal, bekleed met hoogwaardig leer, en een bijpassende ottoman. De organische vormen en het gebruik van luxe materialen maken van de Lounge Chair een tijdloos meubelstuk dat moeiteloos in verschillende interieurstijlen past.

Charles en Ray Eames streefden naar het creëren van een stoel die net zo comfortabel was als een zachte, oude baseballhandschoen. Het gebruik van ergonomie en hoogwaardige materialen zorgt ervoor dat de Lounge Chair niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een genot om op te zitten. Het meubelstuk is uitgegroeid tot een symbool van luxe en verfijning, en heeft een blijvende impact gehad op de wereld van design.

De Barcelona Chair

De Barcelona Chair, ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe in samenwerking met ontwerper Lilly Reich, is een andere bekende klassieker in de designwereld. Het werd voor het eerst gepresenteerd op het Duitse paviljoen van de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona en is sindsdien een icoon geworden van modernistisch design.

De Barcelona Chair is een minimalistisch en elegant meubelstuk. Het bestaat uit een verchroomd stalen frame, bekleed met leren kussens. Het ontwerp is eenvoudig maar verfijnd, met strakke lijnen en een uitgebalanceerde compositie. De stoel straalt een gevoel van luxe en tijdloosheid uit, en wordt vaak geassocieerd met moderne architectuur en design.

Mies van der Rohe wilde met de Barcelona Chair een nieuwe standaard stellen voor comfort en esthetiek. Hij geloofde dat design zowel functioneel als elegant moest zijn, en slaagde erin deze visie te belichamen in de Barcelona Chair. Het meubelstuk is een meesterwerk van vakmanschap en heeft de tand des tijds doorstaan, waardoor het vandaag de dag nog steeds wordt beschouwd als een van de meest iconische designstukken aller tijden.

Nog meer iconische meubels

Er zijn nog meer designmeubels die de tand des tijds hebben doorstaan en een blijvende indruk hebben achtergelaten:

Fritz Hansen Egg Chair (Arne Jacobsen)

Ontworpen in 1958 door de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen, is The Egg Chair een sculpturaal meubelstuk dat bekend staat om zijn organische vorm en comfortabele zitting. Het werd oorspronkelijk ontworpen voor de lobby van het Royal Hotel in Kopenhagen en wordt nu beschouwd als een tijdloos icoon van modern design.

The Wassily Chair (Marcel Breuer)

Ontworpen in 1925 door de Hongaarse architect Marcel Breuer, staat The Wassily Chair bekend om zijn innovatieve gebruik van gebogen stalen buizen. Het was een revolutionair ontwerp in zijn tijd en wordt tegenwoordig beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van het moderne meubeldesign.

The Swan Chair (Arne Jacobsen)

Een ander iconisch ontwerp van Arne Jacobsen is The Swan Chair, dat in 1958 werd geïntroduceerd. Dit elegante en organische ontwerp, met een zitting die lijkt op een uitgestrekte zwanenhals, is een tijdloos symbool van Scandinavisch design.

The Noguchi Coffee Table (Isamu Noguchi)

Ontworpen in 1944 door de Amerikaans-Japanse beeldhouwer Isamu Noguchi, is de Noguchi Coffee Table een meesterwerk van organische vormen en balans. Het bestaat uit een glazen bovenblad dat rust op twee houten elementen die samenkomen om een sculpturaal geheel te vormen.

The Panton Chair (Verner Panton)

Ontworpen in 1960 door de Deense ontwerper Verner Panton, is de Panton Chair een baanbrekend ontwerp dat volledig uit één stuk kunststof is vervaardigd. Het was een van de eerste stoelen die werd gemaakt met behulp van een spuitgietproces en staat bekend om zijn vloeiende vormen en levendige kleuren.

En dan eventjes wat meer van deze tijd

Bij Design On Stock begrijpen ze dat een designmeubel veel meer is dan alleen een mooi ontwerp. Het is een proces van constante optimalisatie, waarbij ervaren vakmensen elk detail onder de loep nemen om te kijken of het nog mooier, slimmer, comfortabeler of efficiënter kan. Met een kritisch oog op zichzelf wordt elk meubelstuk zorgvuldig beoordeeld, en als het niet aan hun hoge standaard voldoet, wordt het niet aangeboden aan de klant.

Veel van de stoffen en onderdelen worden zelf ontworpen en ontwikkeld, in samenwerking met leveranciers die dezelfde kwaliteitsnormen hanteren. Dit resulteert in een uitgebalanceerde collectie, waarin elk aspect op elkaar is afgestemd. Zo behouden ze de controle over de kwaliteit en bieden ze de klant de zekerheid van een uniek product.

Design On Stock heeft ervoor gekozen om hun collectie bewust overzichtelijk en toegankelijk te houden. Op die manier kan de klant in één oogopslag zien welke mogelijkheden er zijn en welke prijs daarbij hoort. Op deze manier willen ze de klant helpen bij het maken van de beste keuze.

0 Shares:
Ook zeer interessant