Je kan je vast voorstellen dat het prettig is om je woning te beschermen door middel van bijvoorbeeld camera’s. Toch kun je niet zomaar 100 camera’s bij je woning neerzetten. Althans, als je je houdt aan de regels. In deze blog vertellen we jou deze regels. Lees je mee?

Allereerst kunnen er natuurlijk meer dan genoeg redenen zijn waarom jij graag camera’s wilt ophangen rondom je huis. Denk bijvoorbeeld om veiligheidsredenen, preventief of juist omdat je gewoon wilt weten wie er voor je deur staat als er wordt aangebeld. Je vindt deze camera’s vaak onder het kopje spy camera. Toch zitten er wat regels aan het ophangen van camera’s.

Wil je trouwens de beste camera’s vinden online? Een professionele spy shop kan je hiermee verder helpen. 

Belangrijkste regels rondom camera’s 

Het is absoluut niet verboden om camera’s op te hangen, toch zeiden we net al: er zitten wel belangrijke regels aan verbonden. Dat komt omdat je door middel van camera’s snel inbreuk doet op de privacy van andere mensen. Denk aan buren of voorbijgangers. Dit heeft alles te maken met de strengere regels rondom persoonsgegevens. Toch er één vuistregel, namelijk: je mag alleen je eigen bezittingen filmen. De openbare weg, denk aan de stoep of een parkeerplaats voor je huis mag je niet op de film zetten. Ook eigendommen van andere mensen niet, zoals een tuin of een woning van de buren. 

Hoe doe je dat?

Dit voorkomen is makkelijk want het heeft alles te maken met de stand van de camera. Als je je camera zo afstelt dat alleen jouw eigen woning te zien is, dan ben je niet in overtreding. Het is zeer belangrijk dat camera’s dus privacy proof worden opgehangen want anders ga je tegen de regels in en dat is vast niet wat je zou willen! Worden er camera’s bij jou geïnstalleerd? Let er dan zelf ook op dat alles enkel en alleen op jouw eigendommen staan afgesteld. 

Voordat je camera’s laat ophangen is het goed om bijvoorbeeld na te denken over wat je doel is van de camerabeelden. Wil je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er niet wordt ingebroken, dan zou je ook kunnen kiezen voor camera’s die niet echt zijn maar er wel heel echt uit zien. Als je in een buurt woont waarbij de huizen dicht op elkaar staan dan is het goed om de buren in te lichten over de camera’s. Verzeker je buren of je overburen ervan dat er niets op de camerabeelden te zien is wat buiten jullie eigendom valt.

Duidelijke communicatie 

Het zal namelijk niet voor de eerste keer zijn dat men wordt aangesproken op eventuele problemen rondom camera’s. Zoals eigenlijk altijd kun je dit voorkomen door direct helderheid te geven over het doel van de camera’s en hoe de camera’s zijn afgesteld. Zo behoud je de goede sfeer bij jullie in de buurt en kun je toch gebruikmaken van het extra veilige gevoel dat camera’s kunnen opleveren. 

Uiteraard heb je hier waarschijnlijk minder last van wanneer je in het buitengebied woont en een camera wilt ophangen. Bij Autoriteit Persoonsgegevens vind je hier meer informatie over. 

0 Shares:
Ook zeer interessant