Iedereen wil er lekker warm bij zitten tijdens de koude dagen. Je bent net wezen schaatsen of sleeën. Je komt thuis en het enige wat je wil is een kop hete chocolademelk, warm douchen en uiteraard de verwarming lekker hoog zetten. We zien het als vanzelfsprekend om de kachel aan te draaien. Maar daar is wel een goede cv-ketel, of voluit centraleverwarmingsketel voor nodig. Tegenwoordig is er veel keuze in het type cv-ketel en de specificaties. Weet je niet goed waar je precies op moet letten bij de aanschaf van een cv-ketel? Geen zorgen, wij helpen je op weg!

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Intergas Extreme 36 de beste cv-ketel van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de Intergas Extreme 36 is de Remeha Tzerra M 28c PLUS HR. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde cv-ketels.

Beste cv-ketels van 2024

Best getest: Intergas Extreme 36

De Intergas Extreme 36 is door de Consumentenbond als best getest. Eigenlijk scoort deze kanjer op alle punten een hoog cijfer. Hij is zuinig in gebruik, zowel voor het verbruik van water als elektriciteit. Daarnaast doe je een aankoop voor een lange tijd aangezien hij kwalitatief super goed is. Het gaat om een duurzame investering waar je lang plezier van hebt. Daarnaast maakt hij niet al te veel lawaai wat wel zo prettig is. Let er wel op dat je hem door een professional laat installeren voor je eigen veiligheid. Deze cv-ketel zal je zeker niet in de kou laten staan! Kortom, het is de beste keuze in zijn prijsklasse.

Hij heeft bovendien een compact formaat waardoor je hem makkelijk weg kunt werken. Niet onbelangrijk want je cv-ketel is niet bepaald een apparaat waar je tegenaan wilt kijken. De tapdrempel is laag en hij is erg gebruiksvriendelijk. Van de Consumentenbond krijgt hij een gemiddeld cijfer 7,9!

Pros
  • Een lekker compact apparaat dat zuinig is in gebruik. Zowel met water als energie gaat hij heel zuinig om. Wel zo prettig dus.
Cons
  • Hij moet aan worden gesloten door een expert. Er zijn goedkopere cv-ketels.

Remeha Tzerra M 28c PLUS HR

De Remeha Tzerra M 28c PLUS HR doet wat je van een cv-ketel mag verwachten. Hij heeft een inhoud van zo’n 13 liter. Lekker royaal dus. Dankzij de klokthermostaat is hij makkelijk in gebruik. Dit is zeker een groot pluspunt, zeker wanneer je niet zo technisch bent aangelegd. Ondanks zijn ruime capaciteit is het een redelijk compacte cv-ketel. Met een energielabel A hoef je niet bang te zijn voor een torenhoge energierekening. De klokthermostaat en ketel zijn heel eenvoudig met elkaar te koppelen.

Dankzij deze combinatie werkt deze cv-ketel optimaal. Mocht hij stuk gaan dan komt er een monteur on site langs. Dat wil zeggen dat de monteur naar je toe komt om het in orde te maken. Als kers op de taart werd hij door de Consumentenbond als best getest. Wij willen in ieder geval niet meer zonder!

Pros
  • Werkt in combinatie met de ‘slimme’ E-twist thermostaat zodat je het allerbeste uit je verbruik kunt halen.
Cons
  • Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan de ketel. Niet iedereen heeft er dus het budget voor.

Junkers CerapurSmart A

De Junkers CerapurSmart A is verkrijgbaar als compactketel of combiketel. Net waar je voorkeur naar uitgaat. Het eerste model is geschikt als je ruimte wilt besparen en de tweede keuze wanneer je een gezin hebt waar nogal eens wat langer wordt gedoucht. Het fijne is dat hij bijna geen geluid produceert. Ook wanneer hij in de buurt hangt van een plek waar je vaak bent zal hij dus niet storen. Je krijgt een fabrieksgarantie van 2 jaar. Ideaal als er iets mis mee is. Het Belgische merk Junkers weet echter precies waar ze mee bezig zijn dus de garantie zul je niet nodig hebben.

Pros
  • De compact versie neemt bijna geen ruimte in beslag wat ideaal is wanneer je klein woont en een klein huishouden hebt.
Cons
  • Er zijn goedkopere cv ketels op de markt. Je moet er dus wel het budget voor hebben of nog even doorsparen.

Vaillant Chauffe bain

De Vaillant Chauffe bain klinkt erg Frans en dat is hij ook. Het gaat om een zeer betaalbare cv ketel. Dit maakt het voor de meeste mensen toegankelijk om hem aan te schaffen. En dat je er een goede koop aan hebt is wel zeker. Mocht dat niet het geval zijn kun je genieten van de 10 jaar garantie die je erop krijgt. Hierdoor ben je er zeker van dat je de komende 10 jaar weer gebakken zit. Je hoeft niet bang te zijn voor een hoge energierekening want hij beschikt over energielabel A. Lekker zuinig dus. Kortom, met deze kanjer zit je er weer helemaal warmpjes bij!

Pros
  • Vaillant staat zeer goed bekend. Deze cv ketel is een duurzame keuze waar je lang plezier van zult hebben.
Cons
  • Het is een relatief grote cv ketel dus hij neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. Hij komt zonder montagemateriaal.

Bulex gascondensatieketel 

De Bulex gascondensatieketel laat je niet in de kou staan. Als je net terug komt van een lange en koude fietstocht is het erg fijn dat je lekker onder een warme douche kunt en de verwarming op standje sahara kunt zetten. Met deze kanjer is het zo gepiept. Het gaat om een betrouwbare ketel waar je veel aan hebt. Hij valt in energieklasse A wat inhoudt dat hij niet veel energie verbruikt. Je hoeft je dus geen hoedje te schrikken wanneer de energierekening op de mat valt. Hij beschikt over anti vries en waterbeveiliging. Daar hoef je je dus niet druk om te maken!

Pros
  • Water warmt razendsnel op wat ideaal is als je het direct nodig hebt. Het verwarmingselement is van duurzaam rvs gemaakt.
Cons
  • Wordt geleverd zonder aansluitset. Ook krijg je er geen montageplaat bij geleverd.

Bosch Condens GC7000iW 35 23/21

Dat een cv-ketel geen groot en lelijk apparaat hoeft te zijn bewijst de Bosch Condens GC7000iW 35 23/21. Deze kanjer biedt de kwaliteit die je van Bosch gewend bent. De aanschafprijs mag dan stevig zijn, je kunt vervolgens wel genieten van een zuinige ketel. Hij heeft een prachtig design en het zal niet storen als je er tegenaan moet kijken. Daarnaast is hij makkelijk in te stellen en af te lezen. Dit kun je niet alleen doen op de ketel zelf maar ook via de handige app. Je hebt meer controle dan ooit! Als je hem eenmaal gewend bent wil je niet meer zonder.

Pros
  • Eindelijk eens een cv-ketel met een mooi design wat wel zo prettig is als hij in het zicht hangt.
Cons
  • Het is een behoorlijke investering dus niet geschikt voor iedere portemonnee.

Vaillant ecoTEC plus VHR 30-34 cw5

Niet voor niets staat deze cv-ketel met stipt op nummer 1. Met een geluidsniveau van 45 dB zal je deze compacte Vaillant niet of nauwelijks opmerken. Hij beschikt over een LCD display zodat je hem makkelijk af kunt lezen en in kunt stellen. De slimme thermostaat zorgt ervoor dat je huis op de juiste momenten wordt verwarmd. Het oog wil ook wat. Met zijn strakke design is het niet erg om tegen deze ketel aan te kijken. Het enige nadeel is dat hij niet optimaal verwarmt op een laag pitje. Kortom: deze Vaillant is compact, zuinig, een lust voor het oog, stil en verwarmt snel. Wat zoek je nog meer in een cv-ketel? Op dit moment onze beste cv ketel van 2024.

Pros
  • Hij is lekker stil in gebruik waardoor het niet uitmaakt dat hij vlakbij een slaapkamer of je werkkamer hangt.
Cons
  • Het is een zware en vrij grote cv ketel. Hij moet door een expert gemonteerd worden.

ATAG E352EC

In 2014 kwam deze cv-ketel als beste uit de test van de Consumentenbond. Hij beschikt over een Economizer. Dit houdt in dat restwarmte wordt gebruikt om water op te warmen. Erg efficiënt en economisch verantwoord dus! ATAG geeft maar liefst 15 jaar garantie op deze cv-ketel. In combinatie met een ATAG One wifi-thermostaat kan je de temperatuur van je ketel op afstand regelen. Fijn wanneer je net op de bank bent neergeploft en vergeten bent dit te doen. Met een energielabel A+ is de ATAG E352EC zuinig in gebruik. Samen met de Economizer is deze cv-ketel dus zeker aan te raden.

Pros
  • Het is een zeer duurzame keuze en een goede investering waar je lang plezier van zult hebben.
Cons
  • Het is niet bepaald een flateus apparaat om tegenaan te kijken.

Intergas Kombi Kompakt HReco 36

De naam zegt het al. Dit is een compacte en kleine ketel die een ster is in energiebesparing. Binnen 6 jaar heb je deze ketel terugverdiend. Daarnaast hoef je met deze keuze niet bang te zijn voor een koud huis of koude douche. Ondanks zijn formaat doet hij wat hij moet doen, ook in de wintermaanden. Je hoort deze Intergas overigens haast niet. Hij werkt op aardgas en heeft bij 40 graden een warmtecapaciteit van 15 liter per minuut en bij 60 graden 9 liter per minuut. Tenzij je in een groot kasteel woont kan de ketel je huis tot zo’n 450 vierkante meter dus zeker verwarmen.

Remeha Avanta 28c CW4

De Remeha Avanta ketels vallen in energieklasse A. Daar komt bij dat je hem met de eTwist Thermostaat overal op afstand kunt bedienen. Ideaal wanneer je vergeten bent de verwarming uit te zetten. Of wanneer je in een lekker warm huis thuis wilt komen. Daarnaast is deze Remeha makkelijk in onderhoud door de goed bereikbare onderdelen. De Remeha Avanta 28c is te verkrijgen in de types CW3, CW4 en CW5. Het door ons besproken type CW4 is perfect voor middel tot grotere huishoudens. En bij een gemiddeld badkamer- en keukengebruik. Zelfs een bad kan hij met gemak snel vullen.

Baxi CBP-Matic 18 Pellet

De Baxi CBP-Matic 18 Pellet is een uitzonderlijke in onze top 5. Waarom? Hij wordt gestookt met pellets van hout. De aanschafprijs van rond de €5000,- schrikt wellicht af. Echter, deze Baxi komt in aanmerking voor een subsidievergoeding van €2500. Deze moet je wel zelf aanvragen. Het grote voordeel van een pettelkachel is dat hij een aanzienlijk stuk minder energie verbruikt ten opzichte van een gewone cv kachel. Daarnaast produceert hij CO2-neutraal. Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu dus! En hadden we al genoemd dat hij zelfreinigend is? Scheelt weer in onderhoud.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een cv-ketel aanschaft

Hoe kun je op een cv-ketel besparen?

Zuinig energielabel
De verkrijgbare labels voor een cv-ketel varieëren van A+++ tot G. Label A+++ het meest zuinig in verbruik. Daar staat tegenover dat deze ketels meestal het meest kosten in aanschaf. Als je een groot gezin hebt, is de investering van een zuiniger ketel het zeker waard. Is je budget niet zo groot of ben je alleen en vaak van huis? Dan voldoet een goedkopere ketel voor jouw situatie.

Doe een dikke trui aan
Zet simpelweg de kachel minder vaak aan of op een lagere temperatuur. Vanzelfsprekend verbruikt een ketel meer energie wanneer je de verwarming non-stop aan laat staan. Ook kost het meer energie wanneer je de kachel op een hogere temperatuur zet. Haal die dikke trui en wollen deken dus uit de kast en zet je verwarming lager.

Minder en korter douchen
Dit is een gevoelig puntje. Van minder of korter douchen worden we niet vrolijk. Het is immers een ontspanningsmomentje en men moet van goede huize komen willen ze daar aan komen! Besef je echter wel dat die lekker warme douche veel energie kost, en dus meer geld. Zeker als je in een groot huishouden leeft dan tikt dit aardig aan. Misschien toch maar een timer gebruiken voor je tiener die minimaal 20 minuten doucht. Daarnaast kan je er ook voor kiezen minder vaak te douchen. Scheelt toch weer!

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Een cv-ketel verwarmt water door de verbranding van gas. Dit warme water wordt vervolgens door een pomp door de ‘aderen’ van de huis gepompt zodat ieder vertrek lekker warm wordt. Voor welk soort cv-ketel je kiest, hangt af van jouw situatie. Maar wat valt er eigenlijk te kiezen?

Solo- of combiketel
Wil je je cv-ketel alleen gebruiken om je huis te verwarmen? Dan is een soloketel de juiste keuze. Als je een ketel zoekt die daarnaast ook in warm water voorziet, dan ga je voor een combiketel.

Stookolie of gas?
Het verbruik en de kwaliteit van deze twee type ketels is nagenoeg gelijk. Een cv-ketel is echter vaak goedkoper in aanschaf. Daar staat tegenover dat je bij een ketel op stookolie geen extra kosten hoeft te betalen voor de aansluiting op het gasnetwerk.

VR-ketel en HR-ketel
Na de cv-ketel kwam de VR-ketel op de markt. Deze haalt een rendement van zo’n 80%. Wanneer een cv-ketel niet gebruikt wordt, is er een groot verlies aan rendement. De VR-ketel zorgt ervoor dat de temperatuur constanter is dan bij een cv-ketel. Als er minstens 83% van de energie wordt omgezet in nuttige warmte spreekt men van een VR-ketel. Bij een rendement van 90% wordt gesproken van een HR-ketel. Een HR-ketel is dus nog een stuk zuiniger dan een VR-ketel. De VR-ketel is echter een uitstervend soort omdat er tegenwoordig veel betere alternatieven op de markt zijn. Er zijn zelfs HR-ketels die een rendement van 100% behalen. Alle energie wordt dan omgezet in bruikbare warmte. Wel zo efficiënt en voordelig dus!

HR-e ketel
De HR-e ketel is een voorloper op het gebied van verwarmingsketels. Naast dat hij je in warm water en verwarming voorziet, produceert hij electriciteit. Hoe dat werkt? In de ketel zit een aardgasmotor. Wanneer deze werkt, wordt er door een generator energie opgewekt. Deze energie wordt teruggeleverd aan je energieleverancier. Dit type ketel verbruikt bovendien nog minder energie dan een HR-ketel en stoot minder CO2 uit. Dit bespaart je dus kosten én het is beter voor het milieu.

Welke cv-ketel is de beste budget keuze?

De CV Pelletkachel Idro 13Kw is als beste budget koop uit onze test gekomen. Het is niet de allergoedkoopste cv-ketel die je kan vinden. Je krijgt echter een flink bedrag aan subsidie én hij is zeer zuinig in verbruik. Een win-win situatie dus!

Wat zijn de populairste cv-ketel merken?

Voor welk merk cv-ketel kies jij? Wij hebben de belangrijkste spelers op de markt voor je op een rijtje gezet. Opvallend genoeg zijn dit allemaal Nederlandse bedrijven.

ATAG
ATAG is gespecialiseerd in de productie van cv-ketels en zonne-energiesystemen. Het bedrijf telt zo’n 200 medewerkers. Al ruim 70 jaar staan ze bekend om hun veilige en onderhoudsvriendelijke apparatuur. ATAG heeft als doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn door middel van de schone verbranding en lage uitstoot van hun producten. Dit zorgt voor een lage milieubelasting.

Intergas
Dit Nederlandse cv-ketel bedrijf heeft een geschiedenis van al 50 jaar. Hun doel is om de energie-efficiëntie te verhogen. Dit doen ze door de verwarmingssystemen die ze produceren, constant verder te ontwikkelen. Met het gebruik van high tech en het benutten van duurzame energiebronnen proberen ze dit doel te behalen. Het bedrijf heeft inmiddels niet alleen de Nederlandse, maar ook de Noord-Amerikaanse markt veroverd.

Remeha
In de jaren 20 werd Remeha door Gerard van Reekum opgericht. Het begon als een handelsonderneming voor onderdelen van verwarmingsinstallaties. In 1933 begon Remeha de productie van eigen cv-ketels. Met zo’n 90 jaar ervaring weet het bedrijf van wanten en kan je rekenen op een betrouwbare cv-ketel. In 2010 had het bedrijf ongeveer 550 medewerkers en een omzet van €300 miljoen.

Cv-ketel: zo doe je de beste koop

Een cv-ketel is nou niet bepaald iets waar je om staat te springen om het aan te schaffen. Gemiddeld gaat een cv-ketel 12 tot13 jaar mee. Je zal er dus toch een keer aan moeten geloven. Waar let je op bij de aanschaf ervan? Om je te helpen een betere keuze te maken, moet je je de volgende zaken afvragen. Hoe groot is je huis? Hoe vaak ben je thuis? Wordt er in 1 of meerdere ruimtes in je huis geleefd? Hoeveel leden telt je gezin? Heb je een bad? Kook je veel? Hoe is de isolatie van je huis?

  1. Type ketel

    Ga je voor een gewone cv-ketel of een HR-ketel? Er is tevens keuze in de manier waarop een ketel gestookt wordt. Bijvoorbeeld aardgas, propaan of pellets. Dan zijn er de zogenaamde combiketels. Deze verwarmen je huis en leveren warm water. We gaan later verder in op de verschillende soorten ketels.

  2. Oppervlak capaciteit

    Bij de specificaties van een cv-ketel kan je de capaciteit voor het aantal vierkante meter vinden. Dit is de oppervlakte die een cv-ketel maximaal verwarmt. Wel zo handig om op te letten. Je wilt immers dat jouw ketel voldoende capaciteit heeft om je hele huis lekker warm te maken. Bij een gemiddeld huishouden heb je genoeg aan een capaciteit van tussen de 375 en 500 vierkante meter.

  3. Watercapaciteit

    Daarnaast is er de watercapaciteit. Eerder hebben we dit al even genoemd. Het is het aantal liter water dat per minuut op een bepaalde temperatuur je douche uitstroomt. Het is niet fijn als je de douche open zet en er komt maar een heel zuinig straaltje water uit. Ga dus voor een ketel met voldoende watercapaciteit. Ook is dit een extra aandachtspunt wanneer je een speciale douchekop zoals een stortdouche hebt. Dan wil je het gevoel hebben dat je onder een waterval staat en niet onder een straaltje zoals je oma de planten water geeft.

  4. Geluidsniveau

    Het hangt af van jouw situatie of je dit van belang vindt. Het kan zijn dat je cv-ketel op een plek hangt waar je slaapt, eet of werkt. Dan is het wel zo prettig dat deze niet een hoop kabaal veroorzaakt. Het aantal dB van een cv-ketel bedraagt tussen de pakweg 40 tot 60 dB. Ter indicatie: met een gemiddeld gesprek ervaar je ongeveer 50 dB. Tenzij je tante Truus met haar vriendinnen een theekransje houdt, dan valt het geluidsniveau wellicht wat hoger uit.

  5. Keurmerk

    Sommige ketels beschikken over een keurmerk. Gaskeur HR is een van de bekendste. Als de ketel dit keurmerk heeft, houdt dit in dat hij een hoog rendement heeft.

  6. Extra’s

    Er zijn ketels met een LCD of een LED display. Daarnaast zijn er in combinatie met een bepaalde thermostaat, smart ketels op de markt. Je kan deze ketels op afstand bedienen. Het hangt van je persoonlijke situatie af hoezeer je dit van belang vindt. Net als het design van de ketel. Als hij in het zicht hangt, is het wel zo fijn om tegen een strak design aan te kijken.

Tegenwoordig zijn er de zogenaamde smart cv-ketels. Deze ketels kan je op afstand bedienen. Wel moet je in combinatie met je cv-ketel een slimme thermostaat aanschaffen. In sommige gevallen is deze bij de cv-ketel meegeleverd. Je installeert een app op je smart phone en via wifi kan je deze connecten met je cv-ketel. De slimme thermostaten ‘leren’ je dagritme kennen en passen de temperaturen in je huis hier op aan. Super handig dus want je komt nooit meer thuis in een koud huis! Daarnaast biedt de app een overzicht van jouw verbruik. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan en je bespaart in kosten.

Ook ideaal wanneer je vergeten bent de verwarming uit te zetten of wanneer je juist in een opgewarmd huis thuis wilt komen. Daarnaast gaat de slimme thermostaat zuiniger en efficienter om met gasverbruik. En dat scheelt weer op de energierekening. Kortom: een slimme thermostaat is in de toekomst niet meer weg te denken.

Daarnaast is verwarmen met een pelletkachel helemaal in trek. Het is een kachel die wordt verwarmd met houtpellets. Er gaat veel minder warmte verloren dan bij reguliere verwarming. De investering is stevig maar dan heb je ook wat. Je kunt er op de lange termijn geld mee besparen. Bovendien is het een milieuvriendelijke manier van stoken. De overheid wil dan ook stimuleren dat zo veel mogelijk mensen gebruik maken van deze methode. Er is steeds meer aandacht voor het milieu en duurzamer leven. Je haalt tot wel 90% rendement uit een pelletkachel. Je bedient hem eenvoudig met een afstandsbediening. Super makkelijk dus. Daarnaast kun je genieten van een heerlijke, behaaglijke warmte. In gebruik zijn ze super zuinig. Je hebt maar weinig brandstof nodig om lang van de warmte te kunnen genieten. Kortom, het is een uitstekende investering in de toekomst!

Samenvatting

Een cv ketel zorgt ervoor dat je er warmpjes bij zit. Het is het apparaat dat ervoor zorgt dat je huis verwarmd wordt. Door middel van gas wordt water warm gemaakt en door de aderen van je huis gepompt. Hierdoor wordt je verwarming lekker warm. Cv ketels zijn er in allerlei soorten en maten. Een solo ketel is alleen voor het verwarmen van je huis. Een combi ketel voorziet je ook in warm water. Een HR-e ketel is een van de beste soorten die je kunt aanschaffen. Er zit een aardgasmotor in die het water verwarmd. Daarnaast voorziet hij je ook in elektriciteit. Super handig dus. Houd bij de aanschaf van een cv ketel rekening met de volgende zaken: het formaat, capaciteit, keurmerk en geluidsniveau. Dan kom je een heel eind. Een goed keurmerk is bijvoorbeeld HR. Dit houdt in dat je ketel een hoog rendement heeft. Welke ketel het beste bij je past hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste zonnepanelen? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
Ook zeer interessant