Als je op zoek gaat naar een lamp, dan kom je al snel in aanraking met verschillende soorten fittings. Er zijn lampen met een E14, E27, GU10, G9, en vele andere fittingen. Maar waarom zijn er eigenlijk zoveel verschillende fittings voor lampen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en ontdekken we de redenen achter de verscheidenheid van lampfittings.

Wat zijn lampfittings?

Lampfittings zijn de aansluitingen op lampen waarmee ze in contact komen met het lichtnet. Er zijn verschillende soorten fittings die elk hun eigen vorm en grootte hebben. Bij het kiezen van een lamp is het belangrijk om de juiste fitting te selecteren, omdat deze moet passen bij de lampvoet of het armatuur waarin de lamp wordt geplaatst.

De geschiedenis van lampfittings

De geschiedenis van lampfittings gaat terug tot de vroegste dagen van elektrische verlichting. In de beginjaren werden gloeilampen ontworpen met verschillende fittingen om aan te sluiten op de toenmalige stroomnetten. Omdat elk land zijn eigen standaarden hanteerde, ontstonden er verschillende soorten fittings die niet altijd compatibel waren met elkaar.

Met de opkomst van de gloeilamp werd ook de Edison-schroeffitting geïntroduceerd, die later bekend werd als de E27 fitting. Dit werd de standaard fitting voor gloeilampen en werd gebruikt in de meeste landen. Andere fittings, zoals de E14 fitting, die kleiner is dan de E27, werden later ontwikkeld om te voldoen aan specifieke behoeften en toepassingen.

Waarom zijn er zoveel verschillende fittings?

Er zijn verschillende redenen waarom er zoveel verschillende fittings voor lampen zijn. Een van de belangrijkste redenen is dat elke fitting is ontworpen om te voldoen aan specifieke behoeften en toepassingen. Zo zijn er bijvoorbeeld fittings die zijn ontworpen voor gebruik in kleinere armaturen, terwijl andere fittings zijn ontworpen voor gebruik in grotere armaturen.

Een andere reden is dat verschillende landen verschillende fittingen hebben aangenomen als hun standaard. Zo is bijvoorbeeld de E27 fitting de standaard fitting in de meeste Europese landen, terwijl de E26 fitting de standaard is in de Verenigde Staten. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende fittingen om te voldoen aan de behoeften van elk land.

Soorten lampfittings

Er zijn verschillende soorten lampfittings beschikbaar voor verschillende soorten lampen en armaturen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende fittings:

E14 fitting

De E14 fitting is een kleine schroeffitting die vooral wordt gebruikt voor kleine lampen, zoals kaarslampen. Deze fitting heeft een diameter van 14 mm en is ook bekend als de kleinste fitting voor een lamp.

E27 fitting

De E27 fitting is een grote schroeffitting die het meest voorkomt in Europa. Deze fitting heeft een diameter van 27 mm en wordt gebruikt in de meeste staande lampen, tafellamp

GU10 fitting

De GU10 fitting is een pinfitting die vooral wordt gebruikt voor spots. Deze fitting heeft twee pinnen die in het armatuur worden gestoken en vastgedraaid.

G9 fitting

De G9 fitting is een kleine pinfitting die vaak wordt gebruikt voor kleine halogeenlampen. Deze fitting heeft twee pinnen die dicht bij elkaar staan en in het armatuur worden gestoken.

B22 fitting

De B22 fitting, ook wel bekend als de bayonetfitting, is een fitting die vooral in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt. Deze fitting heeft twee nokken die in het armatuur worden gestoken en vastgedraaid.

De juiste fitting kiezen

Bij het kiezen van de juiste fitting voor een lamp is het belangrijk om rekening te houden met het type lamp en het armatuur waarin de lamp wordt geplaatst. De meeste armaturen hebben een bepaalde fitting die geschikt is voor de lamp, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van een nieuwe lamp.

0 Shares:
Ook zeer interessant