De zomer is weer begonnen en de thermometer heeft de 30 inmiddels al weer een paar dagen aangetikt. Heb jij geen airco maar wil je de zomer wel een beetje in een koel huis doorkomen? Deze 5 tips helpen je het hoofd en huis koel te houden.

Zonnescherm

Een zonnescherm zoals een zonnescherm Karwei, heeft een dubbele functie. Allereerst biedt het je de mogelijkheid om buiten in de schaduw te kunnen zitten. Maar het houdt ook de zon weg van je raam, waardoor de temperatuur binnen niet zo hard stijgt. Het voordeel van een zonnescherm is daarnaast dat je deze in kunt klappen wanneer je die niet nodig hebt, en dat hij dan niet in de weg staat.

Rolluiken

De zon buiten houden is een tip die al heel wat jaren meegaat. Dus aan de buitenkant zorgen dat de zon niet binnen schijnt in plaats van binnen allerlei oplossingen nemen. Rolluiken zijn daarbij een goede oplossing, vooral voor bijvoorbeeld de slaapkamers. En laat rolluiken nu nog twee extra voordelen hebben: ze zorgen ervoor dat inbreken minder gemakkelijk gaat en zorgen dus voor veiligheid, en ze maken dat het in de kamers donker is, perfect als je bijvoorbeeld overdag moet slapen.

Koel je platte dak af

Heb jij een plat dak? Dan hoeven we je niet te vertellen dat dat voor extra warmte binnen zorgt, hoe goed het ook geïsoleerd is. Maar er zijn dingen die je kunt doen. Zoals het dak natspuiten, daarvan koelt het af. Of laat er, heel hip tegenwoordig, (vet)plantjes op groeien, dat is een natuurlijke manier van isoleren. Ook zonnepanelen leggen biedt wat isolatie én is een milieuvriendelijke oplossing. Wil je dan alsnog een airco, dan wek je daarvoor je eigen energie op en dat is win-win dus.

De was naar buiten

Van een droger komt behoorlijk wat warmte af, en als het buiten warm is droogt je was daar zeker net zo snel. Bovendien wordt je was lekker fris van buiten drogen. Witte was schijnt er zelfs witter van te worden! Daarnaast is dit ook meteen een milieuvriendelijke manier van de was drogen en merk je het ook in je portemonnee!

Eet een lekkere salade

De meeste mensen hebben met warm weer geen zin om uitgebreid te koken. En laat een lekkere salade nu ook zorgen voor een koeler huis dan die warme maaltijd. Denk je nu ‘hoe dan?’ Heel simpel: bij koken, maar ook van een oven die aanstaat, komt warmte af. En die blijft in een toch al warm huis lekker lang hangen. Salade eten voor een koeler huis dus!

Of steek de barbecue eens wat vaker aan, dan blijft de warmte ook lekker buiten. En op de barbecue kun je meer dan alleen wat vlees bakken, je kunt hem bijvoorbeeld ook gebruiken als oven voor een lekkere maaltijd zonder dat je de warmte van de oven binnen hebt.

‘s Nachts lekker door laten waaien

Zet, voordat je naar bed gaat, alle ramen tegen elkaar open en laat het doorwaaien. Doe daarbij zoveel mogelijk de gordijnen open om het zo goed mogelijk te luchten. Op hele warme dagen wordt het in de ochtend al snel warm, dus zorg er dan voor dat je op tijd alles weer dichtdoet en gordijnen sluit, om zoveel mogelijk warmte buiten te houden.

Gebruik de ventilator slim

Bewegende lucht voelt koeler aan. Daarom gebruiken we een ventilator voor verkoeling. Maar hoe je deze gebruikt, maakt nog wel verschil in hoe koel dat het voelt. Zet de ventilator ‘s nachts voor het open raam, zo zuigt ie koelere lucht aan en verplaatst die in jouw huis. Flessen met bevroren water voor de ventilator zetten zorgt ervoor dat de luchtstroom die eruit komt koeler is. Zo maak je van jouw ventilator een soort aircooler.

Douche lauw

Mensen denken dat koud douchen werkt om het koeler te krijgen. Maar als je lijf te hard afkoelt, gaat het hard werken om weer op temperatuur te komen met als gevolg dat je het nog warmer krijgt. Voor het slapengaan kan het wel helpen.

Maar anders is het aan te raden om lauw te douchen. Zo voorkom je dat je lichaam te ver afkoelt maar wordt het ook niet te warm. En het helpt ook om je huis koeler te houden dan warm douchen: er komt minder stoom van de douche af die weer warmte meebrengt.

Genoeg drinken – maar niet te koud

Wanneer het warm is, zweet je meer en moet je dus meer vocht aanvullen. Drink dus voldoende en het liefst gewoon koel water. Koffie werkt vochtafdrijvend en dat moet je nu niet hebben! Van alcohol droog je uit, dus hoe aanlokkelijk dat koude biertje ook is, verstandig is het niet. Hetzelfde geldt voor frisdrank met veel suiker.

Water met ijsklontjes dan maar? Heel lekker, maar hiervoor geldt hetzelfde als de koude douche: je lichaam gaat werken om het ijs te laten smelten en jou op temperatuur te houden waardoor je het warmer krijgt. Gewoon koel water uit de kraan of eventueel de koelkast dus!

Het voetenbadje

Wanneer je voeten koel zijn, voelt je hele lijf koeler. Dus alleen je voeten in een bak water zetten, helpt al om je af te laten koelen. Zonder dat je helemaal onder de douche of in het zwembad hoeft. Ideaal dus als je thuis moet werken, niemand die tijdens die Zoom-meeting ziet dat jij lekker met je voeten in het water zit! Ook voor de tv werkt dit meer dan prima!

0 Shares:
Ook zeer interessant