Hij lijkt elk jaar hoger te worden: de energierekening. Toch blijven veel mensen ‘plakken’ bij hun huidige leverancier, terwijl het in veel gevallen goedkoper en/of beter kan. Ga je overstappen, zorg dan wel dat je dat alleen doet naar een goede maatschappij. Ze roepen allemaal dat ze de beste zijn, dus hoe zit dat nou? Er zijn verschillende criteria om ze te vergelijken. Zo kun je een energievergelijker gebruiken op basis van prijs, maar ook voor duurzaamheid. Of op basis van de tevredenheid van klanten, of wat de experts zeggen. Wij hebben de beste energiemaatschappijen in deze categorieën voor je op een rij gezet.

De goedkoopste: United Consumers

Kijk je alleen naar de prijs, dan is United Consumers de beste energiemaatschappij. Gemiddeld ben je hier in 2024 het goedkoopste uit. Hiervoor krijg je dan niet de beste klanttevredenheid of gegarandeerd groene stroom. Op duurzaamheid scoren ze namelijk maar een 4,1 uit 10 en staan daarmee vrij onderaan.

De prijs van je energiecontract is van een aantal factoren afhankelijk, zoals waar je woont en hoeveel je verbruikt. Maar ook of je gegarandeerd groene stroom wil gebruiken bijvoorbeeld. Vergelijk daarom altijd de aanbieders op basis van jouw gegevens om de goedkoopste te vinden.

De duurzaamste: Pure Energie

Iedereen is het er over eens: Pure Energie is de meest groene energiemaatschappij van 2024. Ze scoren maar liefst een 10 op gebied van duurzaamheid. Als klant investeer je mee in duurzame energieopwekkers, maar profiteer je hier natuurlijk ook van. Alle stroom wordt door Pure Energie zelf opgewekt uit zon- en windprojecten. Daarmee is Pure Energie zeker niet de goedkoopste maar wel de energiemaatschappij waar je met een gerust hart een goed gevoel kunt ‘kopen’.

Hoogste klanttevredenheid: Green Choice

Green Choice krijgt van hun klanten gemiddeld een 8,2 uit 10 en scoort daarmee in 2024 het beste van alle leveranciers. Daarnaast is Green Choice één van de meest duurzame leveranciers van Nederland, dus als je deze kiest doe je ook iets goeds voor de aarde. Zij compenseren het gasverbruik door het aanplanten en beschermen van bomen en bos, de geleverde stroom is 100% groen en van Nederlandse bodem. En ze scoren op het gebied van klantenservice bovengemiddeld goed.

De beste volgens de experts: Vattenfall

Vattenfall, voorheen Nuon, wordt door de experts tijdens de Energie Awards benoemd als beste energiemaatschappij. Hiervoor wordt gekeken naar prijs (telt voor 25% mee), aantallen verkopen (25%) en klanttevredenheid (50%). Overall scoort Vattenfall hierbij het beste met een 8,4. Dit wordt vooral bepaald door de hoogste score (een 10) voor de aantallen verkopen, met een redelijk gunstige prijsstelling.

Nummer 2 is United Consumers (vooral gebaseerd op prijs) en Green Choice staat op de 8e plek als enige groene leverancier in de top 10. Dit komt omdat tot op heden bij de Awards duurzaamheid niet opgenomen is om te beoordelen.

Welke energiemaatschappij voor jou de beste is, is dus vooral afhankelijk van wat jij het belangrijkste vindt. Ga je voor duurzaamheid, dan weet je dat dit meestal niet de goedkoopste oplossing is, terwijl de goedkoopste energie niet de meest duurzame is. Het ligt dus helemaal aan jouw wensen en prioriteiten!

0 Shares:
Ook zeer interessant