Van praktisch tot decoratief en van gebruik in de bouw tot hobbymatig gebruik. Een bovenfrees is een ideaal apparaat om in jouw schuur en klusbus te hebben liggen. Met dit apparaat kun je eenvoudig groeven maken, randen afwerken of zelfs kabels wegwerken. Veel mensen gebruiken het apparaat voor houtbewerking, maar je kunt er ook allerlei andere oppervlakken mee frezen, zoals steen of beton. Ben je benieuwd naar de beste bovenfrees in 2024 getest of wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een bovenfrees? Lees dan verder.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Powerplus POWX9010 Bovenfrees de beste bovenfrees van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de Powerplus POWX9010 Bovenfrees is de Güde OF 1200 Bovenfrees. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde bovenfrezen.

Beste Bovenfrezen van 2024

Powerplus POWX9010 Bovenfrees 

De Powerplus POWX9010 Bovenfrees is onmisbaar voor het bewerken van hout. Soms heb je gewoon zin om hobbymatig aan de slag te gaan en soms gaat het om een verbouwing waarbij je dingen zelf op maat moet maken. Wat het ook is, deze kanjer biedt uitkomst. Powerplus hanteert een kleurensysteem waaraan je kunt zien voor welk klusniveau een apparaat geschikt is. Deze bovenfrees valt in de gele categorie. Dat houdt in dat hij geschikt is voor de gemiddelde doe-het-zelver. Prima dus om zelf je plinten naar wens te maken. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend in balans. Het is een pareltje voor in je schuur of werkplaats. De handvatten bevatten een soft grip waardoor hij lekker in de hand ligt en niet wegglijdt tijdens het werken. Hij wordt geleverd met 6 frezen dus keuze genoeg. Hij is lekker handzaam en redt je uit de brand tijdens je verbouwing. Kortom, als je hem eenmaal in huis hebt wil je niet meer zonder!

Pros
 • Het gaat om een complete set waardoor je direct aan de slag kunt en er geen bijkomende kosten zijn.
Cons
 • Het is een geschikte keuze voor professioneel of super intensief gebruik.

Güde OF 1200 Bovenfrees

Dankzij de Güde OF 1200 Bovenfrees ben je voorbereid op iedere klus. Of het nu gaat om een verbouwing of verhuizing, het is altijd handig dat je wat dingen zelf kunt doen. Dit bespaart een hoop geld. Bovendien is het leuk wanneer je dingen naar je eigen smaak kunt maken en het geeft voldoending als je van je eigen werk kunt genieten. Ook deze kanjer beschikt over een softgrip bij de handvatten. Dit zorgt voor een ergonomisch werkgemak. Het is een geschikte keuze voor de beginnende klusser maar ook aan de wensen van de meer gevorderde doe-het-zelver komt hij tegemoet. De veiligheidsschakelaar zorgt ervoor dat je veilig kunt werken. En dat is wel zo prettig met een apparaat als een bovenfrees. De freesdiepte kun je zelf instellen. Hierdoor maak je je werk zoals jij dat graag wilt. Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt er 2 jaar garantie op voor het geval dat. Altijd prettig. Als kers op de taart ziet hij er super stoer uit. Hij zal dus zeker niet misstaan in je werkplaats!

Pros
 • Hij komt tegen een hele goede prijs. Daar hoef je het dus niet om te laten. Het is een gebruiksvriendelijk model.
Cons
 • Houd er rekening mee dat hij geschikt is voor eigen klusprojecten maar niet voor professioneel gebruik.

Kibani bovenfrees 1200W

De Kibani bovenfrees 1200W valt gelijk op door zijn fijne prijs-kwaliteitverhouding. Een prima keuze voor de klusgroentjes onder ons dus. Het gaat om een 12-delige frezenset waardoor je een ruime keuze hebt uit het gebruik ervan. Hij is geschikt voor de bewerking van vrijwel iedere houtsoort. Met zijn 1200 watt is het een echte krachtpatser. Hij brengt iedere klus eenvoudig tot een goed einde. Bovendien gaat het om een compact formaat. Je kunt hem dus altijd wel ergens kwijt, ook als je maar een kleine werkplaats of schuur hebt. Hij werkt super nauwkeurig. Daarnaast krijg je een stofzuigeradapter meegeleverd zodat je hem aan kunt sluiten op een stofzuiger. Ideaal dus! Het wisselen van de frezen gaat super eenvoudig want hij wordt geleverd inclusief gereedschap waarmee je dit kunt bewerkstelligen. De handleiding is makkelijk te begrijpen wat met name prettig is voor mensen die nog geen ervaring hebben met het gebruik van een bovenfrees.

Pros
 • Deze bovenfrees wordt geleverd met alle benodigdheden waardoor je er direct mee aan de slag kunt.
Cons
 • Het is nogal een licht apparaat wat een beetje goedkoop aan kan voelen.

Makita bovenfreesmachine – RP0900K

De Makita bovenfreesmachine – RP0900K is praktisch en zal je ten alle tijden bijstaan. Het is het apparaat dat iedere klus een stukje makkelijker en daarmee leuker zal maken. Het gaat om een gebruiksvriendelijke exemplaar dat veel gebruiksgemak biedt. De sterke motor van 900 watt zorgt dat hij zeer effectief te werk gaat. Er komt een handige en duidelijke handleiding in het Nederlands bij. Ideaal dus wanneer je nog niet veel ervaring hebt met een bovenfrees. Met de praktische werklamp kun je altijd zien waar je mee bezig bent. Ideaal dus voor precisiewerk.

Het is niet de goedkoopste bovenfrees maar zeker de beste in zijn prijsklasse. Het is dan ook een duurzame aankoop waar je geen spijt van zult krijgen. Je investeert in een degelijk en kwalitatief apparaat dat zijn werk uitstekend doet. Als kers op de taart krijg je er een prachtige opbergkoffer bij!

Pros
 • Makkelijk mee te nemen naar iedere klus dankzij de handige meegeleverde koffer. Beschikt over aansluiting voor stofafzuiging.
Cons
 • Hij is vrij prijzig dus je moet er het budget voor hebben of ervoor sparen.

Bovenfreesmachine Graphite 59G717

De Bovenfreesmachine Graphite 59G717 is met zijn 1800 watt zeer krachtig. Deze krachtpatser zal iedere klus dan ook tot een goed einde brengen. Hij heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. Ideaal dus als je op zoek bent naar een goede bovenfrees tegen een leuke prijs. De machine ligt lekker in de hand en als je eenmaal bezig gaat kun je niet meer stoppen. Dat is het effect dat deze Graphite heeft. Hij verlicht je werkzaamheden en ondersteunt je waar je het kunt gebruiken. De handige stofkap zorgt ervoor dat het stof blijft waar het hoort.

Het design van dit apparaat is robuust en stoer. Hij zal dus zeker niet misstaan in je werkschuur. Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt 2 jaar garantie. Deze kanjer staat lekker stevig in zijn schoenen. Ook met de veiligheid is rekening gehouden. Je kunt dus direct aan de slag!

Pros
 • Heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast zijn de handgrepen ergonomisch vormgegeven.
Cons
 • Het is een vrij groot apparaat dus je moet er de ruimte voor hebben. Bedenk van te voren waar je hem neerzet.

Powerplus POWX093

De Powerplus POWX093 mag niet in jouw collectie ontbreken. Zeker als je hout wilt bewerken is deze bovenfrees onmisbaar. Je bewerkt het hout op een manier die je met geen enkel ander apparaat bereikt. Denk hierbij aan het frezen van profielen of het bewerkstelligen van groeven. Je stelt zelf eenvoudig de freesdiepte in. Daarnaast is de snelheid in te stellen en wordt hij geleverd met 12 diverse frezen. Een groot pluspunt is dat je je stofzuiger aan kunt sluiten op deze frees zodat je niet het zicht hebt alsof je in een zandstorm terecht bent gekomen. Wel zo prettig dus.

Pros
 • Komt tegen een prima prijs. Hij wordt geleverd als complete set. Zo heb je zelf nergens meer omkijken naar en het is voordelig.
Cons
 • Hij is minder geschikt voor hele intensieve klussen.

FERM Bovenfrees 1200W

Onze nummer 1 bovenfrees is er een van het merk FERM. Het is een multifunctionele machine en is met name geschikt voor nauwkeurige groeven, sleufgaten, freesranden en contouren. De freesdiepte kan handmatig worden ingesteld tot een maximum van 35 mm. De freesdiameter is maximaal 32 mm en er kunnen freesbits van 6 en 8 mm gebruikt worden. Het apparaat heeft een vermogen van 1200 W, waardoor gemakkelijk met harde houtsoorten gewerkt kan worden. Het apparaat is comfortabel en veilig in gebruik, doordat het handvat een zachte grip heeft en het de mogelijkheid heeft om aan een stofzuiger aangesloten te worden. Deze bovenfrees wordt geleverd met een parallelgeleider, malgeleider, rechte frees, V-groeffrees en ronde frees. Daarmee kun je gemakkelijk verschillende vormen frezen.

Pros
 • Hij komt tegen een zacht prijsje. Hierdoor is het een prima instapmodel. Daarnaast is het een gebruiksvriendelijk exemplaar
Cons
 • De handleiding is in het Engels. Niet te gebruiken in combinatie met de tafel van Ferm.

Makita RP0900 900 watt bovenfrees

Deze bovenfrees is erg handig in gebruik, doordat het een licht gewicht heeft en erg eenvoudig is. Je kunt er bijvoorbeeld eenvoudig de diepte mee instellen door middel van een snelspanhefboom. Ook heeft dit soort een handvat met softgrip, wat hem nog makkelijker in gebruik maakt. De diepte is op drie standen in te stellen, tot maximaal 35 mm. Het apparaat heeft een vermogen van 900 Watt. Ook hierbij worden verschillende accessoires meegeleverd. Zo krijg je er een breedtegeleider bij, een afzuigadapter, diepte-aanslag, spanmoer, spantang van 8 mm en twee steeksleutels. De kabel van 2,5 meter maakt hem ook handig in gebruik. Je hoeft daardoor niet heel dichtbij een stopcontact te werken.

Pros
 • Dankzij de soft grip is het geen probleem om langere tijd comfortabel te kunnen werken. Een sterke en effectieve bovenfrees.
Cons
 • Heeft niet de functie softstart waardoor starten iets ruwer gaat. Werklamp brandt pas als hij volledig aan staat.

Tectake Bovenfrees machine 400990

Onze derde aanrader is de krachtige bovenfrees van Tectake. Het heeft namelijk, net als onze nummer 1, een vermogen van 1200W. Ook hiermee kun je dus eenvoudig groeven uitsnijden in harde oppervlakken. Met deze bovenfrees kun je eenvoudig een langere tijd frezen zonder door vermoeidheid te hoeven stoppen. Doordat je in een keer kunt doorfrezen, krijg je een beter resultaat. De ergonomische handgrepen en afzuigadapter maken dit mogelijk. De loopvlakken zijn bekleed met kunststof en het heeft een niveauloze toerentalregeling. Het apparaat heeft een nauwkeurige diepte-instelling, wat je op een maximum van 39 mm kunt instellen. Het heeft een asvergrendeling en een dieptebegrenzer, wat hem extra veilig in gebruik maakt.

Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees

Deze bovenfrees is de krachtigste van onze top 5. Hij heeft namelijk een vermogen van 1400 Watt. Daarmee kan hij gemakkelijk groeven, randen, profielen en langgaten frezen in materialen als hout, kunststof en lichte bouwmaterialen. Het apparaat heeft een constant elektronic systeem, waardoor het vermogen constant blijft. Dit zorgt voor het meest precieze resultaat. Ook dit apparaat is handig in gebruik door een ergonomisch handvat en aansluiting voor een stofzuiger, maar daar wordt bij dit model ook een geïntegreerde werklamp aan toegevoegd. Daardoor kun je hem makkelijker gebruiken in donkere ruimtes of hoekjes. De toerentallen zijn handmatig in te stellen en het heeft een fijninstelling van de freesdiepte. Hij kan ingesteld worden tot een diepte van wel 55 mm. Ook bij deze bovenfrees krijg je verschillende accessoires en onderdelen meegeleverd, zoals een vingerfrees, parallelgeleider en een kunststof opbergkoffer.

FERM Bovenfrees 1300W

De laatste bovenfrees uit onze top vijf is er weer een van het merk FERM. Dit soort heeft veel eigenschappen en functies die de bovengenoemde bovenfrezen ook hebben, zoals een ergonoische handgreep, geïntegreerde verlichting, een ergonomische handgreep, een aansluiting voor een stofzuiger en een accurate diepteaanpassing. Wat verschilt met de andere bovenfrezen is dat je wel tot een diepte van maximaal 60 mm kan frezen en met een diameter van maximaal 30 mm. Het heeft een vermogen van 1300W en wordt ook met verschillende accessoires en onderdelen geleverd, zoals een zesdelige freesset.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een bovenfrees aanschaft

Hoe kun je op een bovenfrees besparen?

Bovenfrezen kun je kopen voor uiteenlopende bedragen. Zo zijn ze er voor 50 euro, maar ook voor 250euro. Het verschil in de prijs zit in een aantal punten.
Allereerst is het merk bepalend voor de prijs. De grote en professionele merken, zoals Bosch Professional en Makita bieden apparaten voor een hoge prijs.
Daarnaast is het vermogen van het apparaat vaak bepalend voor de prijs. Hoe meer vermogen, hoe hoger de prijs is. Echter, dit is niet altijd het geval, dus let daar bij het onderzoeken goed op. Soms zit er een goedkoop model met veel vermogen tussen en dat is natuurlijk erg aantrekkelijk.

Het meest bepalend voor de prijs zijn de accessoires en onderdelen die bij de bovenfrees worden geleverd. Sommige hebben maar twee geleiders of steeksleutels. Andere apparaten worden geleverd met veel geleiders, verschillende freeskoppen, meerdere steeksleutels en een opbergkoffer. Hoe meer accessoires en onderdelen, hoe hoger de prijs is.
Als laatste hebben de verschillende functies die een bovenfrees kan hebben, ook invloed op de prijs. Je hebt betrekkelijk eenvoudige bovenfrezen, die minder kosten. En je hebt bovenfrezen met allerlei functies, zoals een geïntegreerd lampje, een asafsluiting of een precieze diepte-instelling. Hoe meer functies, hoe duurder het apparaat over het algemeen wordt.

Welke soorten bovenfrezen zijn er?

Een bovenfrees is dus een apparaat waarmee je gleuven en profielranden kunt aanbrengen. Dit kun je doen in hout, maar soms ook in kunststof, aluminium of andere metalen.
Er zijn geen echte types bovenfrezen, maar er zijn wel verschillende eigenschappen waarmee je verschillende bovenfrezen van elkaar kunt onderscheiden. Allereerst zijn de bovenfrezen van elkaar te onderscheiden aan de hand van de materialen waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Sommige bovenfrezen kunnen alleen voor hout gebruikt worden, anderen kunnen ook op hardere materialen, zoals aluminium gebruikt worden. Dit hangt af van het toerental dat het apparaat kan bereiken. Een hoger toerental betekent dat je in harder materiaal kunt frezen.

Ook kun je bovenfrezen onderscheiden aan de hand van de freesjes die je gebruikt bij het frezen. Zonder deze freesjes is het een nutteloos apparaat. De freesjes zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen, met elk een eigen functie of inzetbaarheid. Zo heb je de sponningfrees, vingerfrees, kopieerfrees, zwaluwstaartfrees of v-groef frees. Soms zitten deze freesjes bij de bovenfrees, maar je kunt ze vaak ook kopen in een 12- of 15-delige set.

Welke bovenfrees is de beste budget keuze?

Onze budget tip is de Kibani bovenfrees 1200W. Dit apparaat kost €49,99 en wordt op Bol.com goed beoordeeld. Het heeft relatief veel vermogen, namelijk 1200W, waardoor je hem eenvoudig op hardere materialen kunt gebruiken. Ook wordt er een 12-delige frezenset bijgeleverd. Het wisselen van deze frezen gaat eenvoudig met behulp van het meegeleverde gereedschap. Ook deze bovenfrees kun je aan een stofzuiger aansluiten. Als laatste is dit apparaat CE-gecertificeerd, wat betekent dat hij voldoet aan de Europese richtlijnen op het gebied van veiligheid. Het is voor een laag budget dus echt een aanrader.

Wat zijn de populairste bovenfrees merken?

Bovenfrezen worden gemaakt door verschillende merken. Wanneer je er op internet naar zoekt, kom je een aantal merken het meest tegen. Daartussen zitten twee merken die het meest worden gewaardeerd: Bosch en FERM.

Bosch
Dit merk is jaren een wereldmarktleider in de wereld van elektronisch gereedschap en accessoires voor elektronisch gereedschap. Ze richten zich sterk op innovatie en hun innovatietempo en -kracht, maakt hen dan ook erg succesvol. Jaarlijks zetten zij meer dan honderd nieuwe producten op de markt. Dit maakt hun een belangrijk merk voor de consument en met hun Bosch Professional apparaten, ook voor de professional. Aan de apparaten van deze lijn worden hoge eisen gesteld.

FERM
Een Nederlands merk dat zich heeft ontwikkeld tot een wereldwijd gerenommeerd gereedschapsmerk. Al meer dan 50 jaar richten zij zich op elektrisch gereedschap en accessoires daarvoor. Ze werken hard om altijd kwalitatieve hoogwaardigheid te kunnen bieden. Het merk heeft veel ervaring en me die ervaring in hun achterhoofd ontwikkelen zij producten die iedere klusser nodig heeft.

Bovenfrees: zo doe je de beste koop

Wanneer je een bovenfrees wilt aanschaffen, zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Veel punten zijn bij de Top 5 naar voren gekomen. Hier zullen ze nog eens overzichtelijk worden opgesomd en nader worden toegelicht.

 1. Freesdiepte en – diameter

  Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de minimale en maximale freesdiepte waarop de bovenfrees kan worden ingesteld. Wanneer je een bovenfrees koopt die niet op de juiste diepte kan worden ingesteld, is dat natuurlijk zonde van jouw geld. Daarnaast zorgt een grotere freesdiepte en -diameter ervoor dat je er meer mee kunt doen. Je kunt er dan namelijk op meerdere dieptes en met meerdere breedtes mee frezen. Sommige bovenfrezen hebben een aantal standen waarop hij kan worden ingesteld en anderen kunnen handmatig en erg precies worden ingesteld. Bedenk wat jij belangrijk vindt en let hierop bij de aankoop.

 2. Vermogen

  Natuurlijk is het vermogen ook een belangrijk punt waar je op moet letten bij de aankoop van een bovenfrees. Dit bepaalt namelijk de kracht van de motor en de materialen waarvoor je de bovenfrees kunt gebruiken. Meer vermogen zorgt ervoor dat je hardere materialen kunt frezen. Let hier dus goed op, want ook hierbij zou het zonde zijn als je een bovenfrees koopt, dat je niet kan gebruiken voor het materiaal dat je wilt frezen.

 3. Veiligheidsvoorzieningen

  Een bovenfrees kan verschillende veiligheidsvoorzieningen hebben. Vaak kun je hem aansluiten op een stofzuiger, soms heeft de frees een berschermklap en vaak zit er ook een asvergrendeling op. Dit maakt een bovenfrees veiliger. Wanneer het apparaat deze voorzieningen niet heeft, kunnen bijvoorbeeld de splinters en het stof je om je oren vliegen.

 4. Accessoires en onderdelen

  Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar de accessoires die een bovenfrees heeft. Deze bepalen namelijk uiteindelijk hoe een bovenfrees te gebruiken is. Enkele voorbeelden zijn de parallelgeleider, rechte frees, V-groeffrees en ronde frees. Met behulp van de parallelgeleider kun je eenvoudig rechte lijnen frezen. Met behulp van de rechte, V-groef- en ronde frees kun je stabiel en precies bepaalde vormen frezen. Let bij de aankoop van de bovenfrees op de accessoires en onderdelen die erbij geleverd worden. Sommige zou je er ook apart bij aan kunnen schaffen.

 5. Verschillende functies

  Als laatste is het belangrijk om te onderzoeken welke functies verschillende bovenfrezen hebben. Bedenk welke functies jij wil dat jouw bovenfrees heeft en let er bij de aankoop ervan op of het apparaat deze ook bezit. Enkele functies die al genoemd zijn in dit artikel zijn een geïntegreerd lampje, een ergonomische handgreep, de mogelijkheid om een stofzuiger aan te sluiten of een constant electronic systeem.

Op het gebied van bovenfrezen zijn er geen specifieke trends te zien in 2024. Wel zijn er verschillende trends op het gebied van technologie en elektrische apparaten. Zo worden apparaten steeds meer draadloos, waarvan eerder altijd een stekker in het stopcontact gestoken moest worden. Een snoer beperkt jouw bewegingsvrijheid, doordat je altijd in de buurt van een stopcontact moet werken. Wanneer het snoer dan maar een meter lang is, beperkt dit je nog meer. Dan is een verlengsnoer natuurlijk handig, maar nog handiger is een draadloze variant. Je laadt hem op en kunt hem daarna gebruiken waar je wil. Dit hoef niet meer in de buurt te zijn van een stopcontact. Ideaal!

Een andere trend is er een die bij verschillende elektrische apparaten naar voren komt, namelijk duurzaamheid. Er wordt van steeds meer merken verwacht dat ze apparaten maken die duurzaam zijn en consumenten verkiezen ook steeds vaker duurzame apparaten boven de minder duurzame varianten. Steeds vaker wil men daar ook meer geld aan uitgeven. Bovenfrezen worden duurzamer door de materialen waarvan het gebruik wordt, hoe lang het meegaat en de energie die het verbruikt.

Daarnaast is het zowel voor de echte bob de bouwer als het klusgroentje tegenwoordig mogelijk om aan de slag te gaan met een bovenfrees. Waar vroeger een bovenfrees gewoon een bovenfrees was is dat tegenwoordig wel anders. Er is rekening gehouden met alle klusniveaus. Dat wil zeggen dat het gebruik ervan makkelijker is gemaakt. Heb je er helemaal geen ervaring mee dan is dit geen probleem. Kies voor een eenvoudig model met een duidelijke gebruiksaanwijzing en je kunt aan de slag. Ook wat prijs betreft is er heel wat veranderd. Zo zijn er bovenfrezen in allerlei prijsklasses. Het wordt dus voor meer mensen toegankelijk om er een aan te schaffen. Het is bovendien helemaal hip om zelf te klussen. Waar we vroeger een timmerman belden kunnen we tegenwoordig veel dingen zelf. En het bespaart ook nog eens geld! Kortom, als je je bovenfrees eenmaal in huis hebt dan wil je niet meer zonder.

Samenvatting

Als je wilt beginnen met het bewerken van hout dan is een bovenfrees onmisbaar. Het gebruik ervan kan even wennen zijn maar als je eenmaal weet hoe hij werkt dan waan je je een ware bob de bouwer. Het is ideaal want je kunt dingen naar je eigen smaak maken. Bovendien hoef je nooit meer te wachten of geld uit te geven aan een timmerman of klusbedrijf. Als je net begint met frezen voldoet een eenvoudig en goedkoop model prima. Ben je een wat meer gevorderde frezer dan kun je de volgende stap maken voor meer mogelijkheden. Denk aan meer frezen en nauwkeuriger werken. De freesdiepte is een punt van aandacht. Let hier voor de aanschaf op om een miskoop te voorkomen. Wil je op een bepaalde manier frezen let dan op dat dit mogelijk is. Met name de meegeleverde accessoires zijn van belang. Mocht dit niet compleet zijn dan kun je dit er vaak nog bij kopen.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste schuurmachine? Of wil je alles weten over de laatste laminaatsnijder? Of de resultaten zien van de beste afkortzaag test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
Ook zeer interessant