Het is zo vanzelfsprekend, het doen van het huishouden, een kleine (of grote) verbouwing in het huis en de tuin winterklaar maken. Maar een ongeluk kan roet in het eten gooien. Van het 1 op het andere moment is koken, de was doen of in de tuin werken niet zo vanzelfsprekend meer of zelfs onmogelijk. Want een ongeluk kan voor letsel en daarmee beperkingen zorgen. Hoe ga je hier mee om en waar heb je recht op na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet?

Hulp van een letselschade advocaat

Gelukkig hoeft u letselschade verhalen niet zelf te doen. Wordt u bijvoorbeeld aangereden in Den Haag, dan kunt u een letselschade advocaat in Den Haag inschakelen om u te helpen. Wat veel mensen niet weten, in Nederland geldt een uniek systeem als het om het verhalen van letselschade gaat. Is een ander namelijk aansprakelijk  voor het ontstaan van een ongeluk, dan is de hulp van een letselschade advocaat in Utrecht of waar ook in Nederland voor u als letselschade slachtoffer helemaal kosteloos! Dit is in de wet geregeld. Hierin staat namelijk dat de kosten voor het laten verhalen van letselschade onderdeel zijn van de schade. Met andere woorden, de tegenpartij betaalt de letselschade advocaat. In veel gevallen is dit een verzekeraar.

Huishoudelijke hulp

Bent u slachtoffer van een ongeluk en is een andere persoon hiervoor aansprakelijk, dan kunt u een letselschadevergoeding claimen. Een letselschade vergoeding bestaat uit veel soorten schadeposten. De belangrijkste zijn:

  • Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  • Medische kosten
  • Hulp in het huishouden
  • Zelfwerkzaamheid (onderhoud aan uw huis en tuin).

Een schadestaat die in veel gevallen voorkomst is de huishoudelijke hulp. Na een aanrijding, een ongeluk op het werk of een hondenbeet ontstaan er namelijk vaak een beperking op dit gebied. De vraag is nu, hoe bepaal je de schade op het gebied van het huishouden.

Sommige mensen schakelen een professionele schoonmaakster in na een ongeluk. De schade is dan eenvoudig te berekenen, de werkelijk gemaakte kosten worden vergoed. Maar hoe zit dit dan bij een overname van taken binnen het gezin, mantelzorg genaamd.

Voor het bepalen van de schade bij overname van huishoudelijke taken na een ongeval bestaat er een richtlijn. Deze richtlijn, de ‘richtlijn huishoudelijke hulp’ van de ‘Letselschade Raad’ bepaalt op basis van een aantal factoren de schade.

Een van de factoren die de hoogte van de schade bepalen is de gezinssamenstelling. Zo is de vergoeding voor eerste 13 weken hoger bij een gezin met kleine kinderen dan bij een alleenstaande. Daarnaast wordt er gekeken naar de mate van overname van de taken.

Na 13 weken wordt er een uurtarief vergoed. Deze bedraagt in 2023 € 11,00.

De richtlijn zelfwerkzaamheid

U kunt als gevolg van een ongeluk niet alleen beperkt raken in uw huishouden. Er kan ook een beperking op het gebied van het onderhoud van uw huis en tuin ontstaan. Dit wordt ‘zelfwerkzaamheid’ genoemd.

Kunt u door het ongeluk niet meer op de ladder staan, niet meer goed bukken of zijn er beperkingen op het gebied van het tuinonderhoud? Dan is er recht op een schadevergoeding. U kunt hiermee dan een professional inschakelen of een familielid, buurman of goede vriend.

Ook voor zelfwerkzaamheid bestaat een richtlijn voor het vaststellen van de schade. De hoogte van de schade hangt daarbij af van de mate van ongeschiktheid en het soort woning en tuin dat u heeft.

0 Shares:
Ook zeer interessant