Pale ale en IPA (van oudsher India Pale Ale genoemd) zijn twee van de bekendste biersoorten. Hoewel ze dezelfde namen hebben, maken ze in werkelijkheid deel uit van een zeer diverse groep in de pale ale familie die belangrijke overlappende kenmerken heeft.

IPA’s kunnen meestal niet worden gezien als goedkoop bier. Toch zijn er ook een aantal goedkope IPA’s en pale ales te vinden voor de liefhebber.

Pale Ale en IPA smaak: wat kan je verwachten?

Het belangrijkste smaakprofiel in de meeste moderne pale ale en IPA bieren komen voort uit de hop, die zelf een breed scala aan kenmerken heeft. Hop kan kruidig en peperig zijn, noten van pompelmoes en dennen hebben, intens tropisch fruit zoals meloen en ananas, of zelfs smaken zoals vanille! Hop heeft dus een groot aandeel in de uiteindelijke Pale ale en IPA bier smaak. Naast deze prominente hoparoma’s kan je een gouden tot gele kleur verwachten met een subtiele moutsmaak. Omdat er zoveel verschillende soorten van deze bekende biersoorten zijn, lopen de IPA en pale ale smaken erg uiteen. Hierdoor is er dus altijd wel eentje die bij je past!

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Over het algemeen zijn de belangrijkste verschillen tussen pale ale en IPA dat IPA’s meer een hopsmaak hebben en een iets hogere ABV (alcohol per volume). Pale ales hebben meestal een ABV tussen 4,5 – 6,2%, terwijl IPA’s meestal ergens tussen 5 – 7,5% zitten (of meer voor een dubbele IPA, 7,5 – 10,0%). IPA’s kunnen ook iets bitterder zijn, maar er is hier een breed scala. Over het algemeen zijn pale ales iets evenwichtiger door moutsmaken als biscuit en brood, met eventueel een vleugje karamel.

Pale Ale of IPA: welke kwam eerst?

Het bleek amberkleurige brouwsel verscheen voor het eerst op het toneel in het begin van de jaren 1700. Engelse brouwers begonnen bier te maken met mout dat geroosterd was met een brandstof met een hoog koolstofgehalte en een lage rookopbrengst. Hierdoor zag het bier er lichter, of bleker, uit dan de meer gebruikelijke donkere bieren uit die tijd. Zo werd de naam Pale Ale geboren. In de volksmond werden Pale Ales in tapbiervorm “bitters” genoemd, gezien hun meer uitgesproken hopsmaak in vergelijking met donkere ales. Het gebruik van lichter gekleurde mout, of “witte” mout, liet ook meer van de hop smaak doorschijnen.

Het was het enige “hoppige” bier gedurende ongeveer 100 jaar. Tot de IPA zijn intrede deed.

Hoe zit het nou precies met die bieren?

De India Pale kwam eigenlijk op een hele andere manier tot leven.

Het is bekend dat de eerste vermelding van een India Pale Ale werd gebruikt in een Australische krant in 1829, waar het werd beschreven als een hoppig bier speciaal gemaakt voor India.

Een meer algemeen verhaal dat velen wellicht hebben gehoord, is dat Engelse ambtenaren en werknemers van de East India Trading Company die in India woonden toen het werd gekoloniseerd, het bier van thuis misten. Zo begon de verzending van exportbieren zoals Porter en Pale Ale. De handelaars waren bezorgd dat het bier besmet of muf zou aankomen, dus werd begonnen met extra hop en een verhoging van het alcoholgehalte. Toen het bier aankwam, was het een hoppigere versie geworden van de pale ales die ze kenden. Het is onduidelijk of dit waar is of niet, aangezien andere bieren zonder toevoegingen werden verzonden.

Een stukje bier geschiedenis

Maar laten we eens een stapje terug doen en kijken naar de geschiedenis van deze 2 biersoorten. In de jaren 1700 waren de Britse pale ales het eerst op de markt. Zodra men uitvond hoe men pale mout konden eesten (het proces waarbij mout tot verschillende vochtgehaltes wordt gedroogd, waardoor het uitzicht en de smaak van het bier veranderen) ontstonden er “pale ales” van allerlei variëteiten.

De term India Pale Ale ontstond pas rond 1830, toen kranten voor het eerst melding maakten van “East India Pale Ale”, pale “stock”-ales die vanuit Groot-Brittannië naar India werden verscheept. Deze historische bieren vertonen weinig gelijkenis met wat wij vandaag IPA’s noemen. Het waren vaak sterke, gerijpte bieren waarbij de heldere hoparoma’s die we nu kennen, al lang verdwenen waren. De conserverende eigenschappen van de extra hop hielpen het bier echter wel de lange reis over zee te maken!

Voorbeelden van Pale Ale en IPA soorten

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende subcategorieën van pale ales en IPA’s en nog veel meer onofficiële stijlen. Aangezien moderne soorten IPA’s de reis naar India niet hebben gemaakt (en sommige zelfs niet eens pale zijn), wordt in de recente BJCP 2021 stijlrichtlijnen met opzet geen India Pale Ale meer genoemd, het wordt nu gewoon een “IPA” genoemd.

Enkele van de meest voorkomende pale ale en IPA stijlen zijn:

  • American Pale Ale
  • Engelse
  • Pale Ale of “Bitters”
  • Amerikaanse
  • IPA
  • Hazy
  • IPA
  • Dubbele IPA
  • Zwarte IPA
  • Witte IPA

Pale Ale VS. IPA: welke is nou het lekkerst?

De Pale ale en IPA smaak zijn dus best verschillend. Zoals je hierboven leest zijn er veel verschillende soorten IPA’s en Pale ales verkrijgbaar, met ieder hun unieke smaak en beleving. Op de vraag “Pale Ale VS. IPA, welke is nou het lekkerst?” is dus enkel één antwoord te geven. Je moet ze gewoon proeven! De bieren zijn namelijk erg verschillend en je zou ze echt moeten ervaren om erachter te komen welke je het lekkerst vind! Wil je met een budget optie starten, dan kan je goed bij de ALDI terecht voor de lekkerste IPA’s en Pale ales. Ben je op zoek naar een specifieke soort? Kijk dan eens rond bij een slijterij.

0 Shares:
Ook zeer interessant