Heb je steeds meer moeite met het volgen van een gesprek in een drukke ruimte of hoor je vaak van de mensen om je heen dat de TV hard staat terwijl jij deze nog zacht vindt staan? Dan is het wellicht een slim idee om je gehoor te laten testen. Wanneer je twijfelt of je last hebt van gehoorverlies kun je gemakkelijk een professionele hoortest doen bij een audicien. Deze test toont aan of je last hebt van gehoorverlies en in welke mate. Ben je benieuwd hoe de resultaten van een professionele hoortest er uit zien en wat deze zeggen? Lees dan verder!

Hoe wordt een gehoortest afgenomen?

Om te kunnen onderzoeken wat jouw oren kunnen waarnemen, krijg je bij een hoortest een speciale koptelefoon op die jouw oren volledig afsluiten. Op deze manier wordt je niet gehinderd door omgevingsgeluiden en zijn de resultaten van de hoortest het meest betrouwbaar. Via de koptelefoon krijg je een serie piepjes te horen met verschillende toonhoogtes, ook wel frequenties genoemd. De piepjes spelen afwisselend tussen je linker- en rechteroor af, met verschillende volumes en verschillende frequenties. Je geeft door middel van een knop aan wanneer je in welk oor een piep hoort. De resultaten van de hoortest worden in de vorm van een audiogram weergegeven, die de audicien na de test met je doorneemt. Blijkt dat je een gehoorapparaat nodig hebt? Dan bepaalt onder andere de ernst van je gehoorverlies de prijs van hoortoestellen waar jij uit kunt kiezen.

Wat houdt een audiogram in?

Een audiogram wordt tijdens een professionele gehoortest via audiometrie opgesteld. De stilste en luidste tonen die je door de koptelefoon hoort hebben een bepaalde frequentie en intensiteit, deze combinatie wordt ook wel ‘gehoordrempel’ genoemd. De meting wordt apart voor elk oor uitgevoerd omdat gehoorverlies ook bij één oor op kan treden. Een audiogram is een weergave van je gehoor die aantoont in hoeverre jouw gehoor afwijkt van het normale gehoor van een mens. Op een audiogram worden de resultaten van een test voor gehoor voor het rechteroor in een rode lijn en voor het linkeroor met een blauwe lijn aangegeven. Een audiogram bestaat uit twee assen, waarbij de toonsterkte en intensiteit op de verticale as wordt weergegeven in decibel (dB). Des de luider de toon, hoe lager deze op de as ligt. Andersom geldt het voor zwakke tonen, dat deze bovenaan de as liggen.

Op de horizontale as kun je de toon frequentie en toonhoogte vinden, die als Hertz (Hz) wordt aangeduid. Hoe hoger de frequentie, hoe verder naar rechts je deze op de as kunt vinden. Wanneer je een hoortest doet, zul je zien dat de lijn in je audiogram zelden recht loopt. Vooral wanneer je last hebt van gehoorverlies, zie je vaak dat de lijn naar beneden keldert bij hoge tonen. Om je een beter beeld te geven. Hoe hoger je de lijnen in de audiogram ziet hoe beter je resultaat is. Wanneer jouw lijnen vooral laag zijn in jouw audiogram, de slechter je resultaat.

0 Shares:
Ook zeer interessant