Bij een verbouwing komt een hoop kijken. En toch heb je het liefste dat alles op rolletjes verloopt. Je keuken, je tuin, het maakt niet uit, je wil gewoon dat het netjes en vooral goed gebeurt. Je wil zo min mogelijk complicaties en nevenschade. Een goede aannemer is daar verantwoordelijk voor. Maar je kunt natuurlijk ook met hem meedenken. 

Als je ziet dat het zware materieel door je tuin heen rijdt en al het gras kapot wordt gereden, dan denk je waarschijnlijk ‘had ik nu maar goede rijplaten neergelegd’. Wist je al dat er verschil zit in soorten rijplaten? En dat de beste rijplaat van 2024 vooral de beste is dankzij het materiaal waarvan het is gemaakt? Zo heb je houten-, stalen- en composiet rijplaten. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet van deze soorten rijplaten en rekening gehouden met duurzaamheid, stevigheid en gebruiksvriendelijkheid. 

Houten rijplaten

De houten rijplaat wordt al sinds jaar en dag gebruikt. Niet alleen voor verbouwingen, maar ook bij evenementen. Ze worden ook wel draglineschotten genoemd. Het voordeel van deze houten rijplaten, is dat ze zwaar zijn en daarmee niet verbuigen als er zwaar gewicht op leunt. Toch is de houten rijplaat wel een beetje ouderwets. De rijplaat heeft veel impact op de ondergrond. Het gewicht zorgt ervoor dat de ondergrond snel beschadigt. Om dat te voorkomen heb je weer een zandbed nodig. Extra kosten én minder vriendelijk voor de natuur. Kortom, ze passen minder in deze duurzame tijd. 

Stalen rijplaten

De stalen rijplaat is bijna niet weg te denken op de bouwplaats. Stalen rijplaten worden nog steeds veel gebruikt. Deze kanjer kun je keer op keer hergebruiken en is slijtvast. Deze rijplaat is vrijwel onverwoestbaar, maar er zit een keerzijde aan. De stalen rijplaat is lastig hanteerbaar én is diefstalgevoelig. En dieven op de dam is wel het laatste wat je wil. 

Composiet rijplaten

De composiet rijplaat is relatief nieuw. Composiet is een sterk en licht materiaal, heeft een lange levensduur en is recyclebaar. Deze rijplaat van glasvezelversterkt kunststof is maarliefst 8mgroot. Deze rijplaten zijn dus groter dan haar traditionele tegenhangers. In tegenstelling tot de houten rijplaat kan deze rijplaat op elke ondergrond geplaatst worden. Grondbewerking is niet nodig, waardoor flora en fauna optimaal behouden blijft. Zelfs op een slappe ondergrond houdt de composiet plaat zich optimaal stand. Ze blijven namelijk drijven.

Onze keuze is gemaakt; de composiet rijplaat is de ultieme topper. Duurzaam, sterk, licht van gewicht én toepasbaar op elke ondergrond! Voor ons is de composiet rijplaat dé rijplaat van de toekomst.

0 Shares:
Ook zeer interessant