Een label om aan te tonen hoe energiezuinig een woning is. Dat betekent een energielabel. Als we het dan hebben over energielabel A dan betekent dit dat dit de meest duurzame en zuinigste label van alle labels is. De minst energiezuinige label is G. In deze blog vertellen we jou alles over energielabel A.

We gaven net al even kort antwoord op de vraag wat energielabel A nu precies is. Maar we hebben nog veel belangrijke vragen voor jou verzameld rondom energielabel A. Lees je mee?

Dit zijn de voorwaarden en eisen voor energielabel A 

Je kan je vast voorstellen dat een energielabel niet zomaar wordt gegeven. Waar energielabel A groen is, is G knalrood. Foute boel dus. Om aan de voorwaarden van energielabel A te voldoen moet je huis duurzaam en zuinig zijn. Zo moet een woning goed zijn geïsoleerd, dubbelglas en denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Ook energiezuinige verwarming, zoals vloerverwarming is een voorwaarden. 

Verschil tussen energielabel A+, A++ en A+++

Ook zie je steeds vaker energielabel A+ voorbijkomen. Net zoals A++ en zelfs A+++. Maar was is het verschil hier nu eigenlijk precies in? We zien deze A+’en vooral voorbijkomen bij elektrische apparaten. Het betekent namelijk dat hoe meer plussen erachter de A staan, hoe energiezuiniger of efficiënter een apparaat is. 

Energielabel A EPC: dit is het

EPA staat voor een energieprestatieadvies. Dit betekent dat het er een maatwerkadvies wordt afgegeven. Er komt dan vaak een adviseur bij jou thuis om te gaan kijken naar de punten die belangrijk zijn op het gebied van energielabel A. Denk dus aan isolatie, verwarming en ventilatie. Er wordt vervolgens een cijfer berekend. Hoe lager het cijfer is, hoe zuiniger jouw woning dus ook is. 

Energielabel A en je hypotheek

Tegenwoordig heeft een energielabel ook invloed op een hypotheek. Want dat komt omdat tegenwoordig de verkoopprijs van een energiezuinige woning wel 6.000 euro hoger ligt. Gelukkig kan je tegenwoordig ook vaak een duurzaamheidskorting krijgen op je hypotheek wanneer je juist een energiezuinige woning aanschaft. 

Veelgestelde vragen rondom energielabel A

We hebben je al heel veel vertelt over energielabel A en alles wat daarbij komt kijken. Maar we hebben nog een paar korte vragen voor jou samengevat aan het einde van deze blog.

1.     Is energielabel A zuinig? 

Yes, als je kiest voor een woning of een apparaat met energielabel A dan kies je voor de meest energiezuinige versie van wat je wilt aanschaffen. Je kan dan ook nog kiezen voor een A+ of een A+++. 

2.     Wanneer is een woning energielabel A?

Je woning moet voldoen aan een aantal eisen. Zoals duurzame keuzes en oplossingen wat betreft energieopwekking, denk aan zonnepanelen. Maar ook verwarming en dubbel glas.

3.     Waarom energielabel A? 

Als je kiest voor energielabel A dan kies je voor een betere wereld. Energie opwekken kost namelijk veel van onze planeet. Of het nu gaat om fossielen brandstoffen of dat het gaat om windenergie of zonnepanelen. Hoe minder energie je verbruikt, hoe beter het is voor het milieu. En daarnaast voor je portemonnee. Duurzaamheid loont. 

Meer weten over enerigelabel A? Bekijk dan deze video! 

0 Shares:
Ook zeer interessant