Binnen de EU is er geen ander land waar relatief zoveel huishoudens een koopwoningen hebben waar een hypotheek op rust. Bijna 61 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft een hypotheek. Alleen Zweden (52,2%) en Denemarken (47,8%) komen enigszins bij Nederland in de buurt. Het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent, blijkt uit het uitgebreide CBS-onderzoek ‘de Europese meetlat.’

Het zeer hoge aantal huishoudens met een hypotheek kan niet verklaard worden door het grote aantal kopers ten opzichte van huurders in Nederland. Nederland behoort zelfs tot de acht landen met het laagst aantal kopers. Ter vergelijking: in Roemenië woont 97 procent van de huishoudens in een koopwoning. Slechts 1,1 procent heeft daar een hypotheek voor nodig. In Duitsland wordt het meest gehuurd, de verhouding is daar bijna half om half.

Zweden en Slovenië

Het CBS keek ook naar de prijsontwikkeling van nieuwbouwwoningen in de EU. Daar staat Nederland wel hoog genoteerd. Een nieuwbouwwoning in Nederland werd vorig jaar 12,7 procent duurder. Alleen in Slovenië steden de prijzen met nog harder. Gerekend over alle type woningen in de laatste 10 jaar, is de Nederlandse prijsstijging met 4,2 procent zeer bescheiden. In Zweden werden huizen 72,4 procent duurder. In elf EU-landen werden huizen zelfs goedkoper, grootste verliezer is Spanje met -19,1 procent.

0 Shares:
Ook zeer interessant