Op vrijdag 11 maart zal iOS 4.3 worden vrijgegeven door Apple. Met deze firmware update komt exclusief voor iPhone 4 gebruikers ook een nieuwe functie, de Persoonlijke hotspot. Leuk dat het er in zit maar je kan er geen gebruik van maken zonder dat je daardoor in de problemen komt.

De Persoonlijke hotspot functie is vergelijkbaar met tethering waarmee je een Wi-Fi netwerk maakt van het 3G signaal van je iPhone 4. Vooral handig als je met je MacBook of PC onderweg geen normaal WiFi toegangspunt bij de hand hebt. Na het aanzetten van de Persoonlijke hotspot functie op je iPhone 4 deel je de mobiele data verbinding met je Mac, PC, iPad of ander device. Tot zover de vergelijking met tethering, nieuw is dat je via de Persoonlijke hotspot je 3G verbinding tot wel 5 devices kan delen. 3 via Wi-Fi en nog eens 2 via Bluetooth of USB via een beveiligde verbinding met een wachtwoord wat je op je iPhone 4 instelt. Nieuw is ook dat je de Persoonlijke hotspot aan kan laten staan omdat je iPhone 4 de functie automatisch uitschakelt als er geen externe verbinding actief is.

De functie van de Persoonlijke hotspot is vrijwel hetzelfde als een MiFi (pocket hotspot) waar je toch al gauw zo’n €100 voor betaald en met de iOS 4.3 update krijg je deze nieuwe functie geheel gratis. Probleem is dat je er geen gebruik van kan maken omdat de Nederlandse telecomproviders tethering niet toestaan op het mobiele netwerk.

We hebben aan T-Mobile, hofleverancier van de iPhone in Nederland met 800.000 aansluitingen en tevens de enige provider in Nederland met een onbeperkte databundel voor de iPhone 4 gevraagd of ze de Personal hotspot functie ook gaan ondersteunen of dat er een aanvullende bundel of dienst voor komt. Kirsten Kuyvenhoven van T-Mobile Nederland liet ons het volgende weten:

Personal Hotspot is inderdaad vergelijkbaar met tethering en ondersteunen wij nog niet op dit moment.

Wellicht komt er in de toekomst dus nog een aanvullende dienst zodat je toch tegen betaling gebruik kan maken van de Persoonlijke hotspot. Wij verwachten dat niet voor deze zomer tijdens de lancering van de iPhone 5 in Nederland. Andere providers hebben we niet benaderd omdat die gebruik maken van een datalimiet en ze tethering nu ook al niet toestaan.

In het buitenland kan je voor gebruik van de Persoonlijke hotspot  functie bij veel telecomproviders al een aanvullende bundel afsluiten. Zo ook Amerikanen die gebruik maken van het AT&T netwerk via een 4 GB DataPro abonnement met tethering. Er zijn ook telecomproviders die de Persoonlijke hotspot functie pas toestaan bij databundels vanaf 1GB. Bij de Amerikaanse telecomprovider Verizon waar de Persoonlijke hotspot functie eerder dit jaar al in gebruik is genomen op het netwerk kost het iPhone 4 eigenaren $20 per maand voor 2GB data.

Met de Persoonlijke hotspot functie voor iPhone 4 gebruikers die aanstaande vrijdag gratis beschikbaar komt met de iOS 4.3 update kan je dus voorlopig nog helemaal niets in Nederland. Telecomproviders hebben met de nieuwe functie weer iets waar ze geld aan kunnen verdienen, alleen is het nog even onduidelijk wat je als consument daarvoor moet gaan betalen. Probleem is ook dat de meeste telecomproviders de nieuwe Persoonlijke hotspot functie er nu ook niet bij kunnen hebben op het netwerk wat nu al bijna instort door het dataverkeer.

0 Shares:
Ook zeer interessant