Wie heeft er niet van argan olie gehoord? Het populaire ingrediënt vind je terug in wat luxere haarproducten en hammamlijnen. Maar wat biedt deze geliefde olie voor voordelen voor je huid?…

Argan olie, herkenbaar op het INCI-label aan de Latijnse naam Argania spinosa (Kernel) Oil, wordt gewonnen uit de pitten van de Argan-boom die alléén in het Atlas-gebergte groeien. De (kostbare) arganolie kan puur worden gebruikt op haar en huid of gemengd worden met bijvoorbeeld andere oliën, zoals amandelolie. Ook wordt het in kleinere hoeveelheden verwerkt in producten als haarverzorging, douchegels, cremes en bodylotions.

Hoewel het gebruik van arganolie in cosmetica de laatste jaren een trend blijkt, is het zeker geen nieuw ingrediënt. De olie wordt in het thuisland van de boom al jaren gebruikt door Berberse vrouwen na een bezoek aan de Hammam, om hun haar en huid mee te verzorgen, maar ook voor consumptie. De boom wordt ook wel ‘de boom der schoonheid’ genoemd en de olie ‘Marokkaans goud’.

In Marokko wordt de olie al eeuwenlang gebruikt om zijn huidherstellende en therapeutische vermogen. De olie bevat onder andere essentiële vetzuren die de huid soepel houden en beschermen tegen uitdrogen.

Polyfenolen als ferulazuur helpen de huid beschermen tegen vrije radicalen. Hier wordt vaak de claim ‘anti-ageing’ aan verbonden. Antioxidanten kunnen inderdaad de tekenen van huidveroudering die ontstaan door vrije radicalen helpen voorkomen, maar bestaande rimpels zullen er niet mee verdwijnen. Ook is het goed om te weten dat antioxidanten hun kracht verliezen onder invloed van UV-straling, dus is het zeer raadzaam om hiernaast een product met zonnefilters te gebruiken.

Ook bevat arganolie tocopherol, oftewel vitamine E, die niet alleen als krachtige antioxidant werkt, maar er ook om bekend staat de elasticiteit en het natuurlijke beschermingsvermogen van de huid te bevorderen. bron

Tot slot betekent de exclusiviteit van de olie – de arganbomen zijn immers zeldzaam – een zekere luxe, wat uiteraard ook van waarde is voor de beauty industrie.

Er zijn geen risico’s voor de gezondheid bij gebruik van deze eetbare olie op de huid, aldus de Skin Deep cosmetics database.

0 Shares:
Ook zeer interessant