Er zijn veel verschillende soorten ramen, die allemaal een andere soort raambekleding nodig hebben. Het ene raam heeft meer opties of mogelijkheden dan het andere raam, en de raambekleding moet daar bij passen natuurlijk. Maar welke opties zijn er nou eigenlijk allemaal? En welke optie past bij jouw raam? Wij hebben de meest voorkomende soorten ramen voor je op een rijtje gezet zodat je precies weet welke soort raambekleding voor jouw ramen het meest geschikt is!

Standaard raam

De naam zegt het eigenlijk al, maar een standaard raam is een normaal raam waar dan ook eigenlijk elke vorm van raambekleding goed bij past. Meet op hoe groot je raam is, kijk wat je het mooist of handigst vindt en kies dan welke raambekleding je wil kopen! Je kunt kiezen voor lange gordijnen aan een roede of een rails, jaloezieën of een rolgordijn. Kies vooral wat jij het mooist vindt en wat het beste past bij je interieurstijl.

Draaikiepraam

Veel nieuwbouw- of recent verbouwde huizen vind je draaikiepramen. Het standaard draaikiepraam kan op twee manieren naar binnen geopend worden. Dit kan namelijk via de kantelstand of de draaistand. Doordat je wil dat het gordijn meebeweegt met het raam, is een plisségordijn ideaal. Het plisségordijn wordt dan ingespannen in het raam, waardoor het perfect meebeweegt als het raam wordt gekanteld.

Dakraam

Veel dakramen zitten in schuine muren, waardoor je weer een ander soort gordijn nodig hebt. De raambekleding moet op spanning hangen, omdat het anders een stuk aan de onderkant van het raam open laat. Je wil natuurlijk dat het gordijn het hele raam bedekt. Verduisterende rolgordijnen zijn dan een goeie keuze, aangezien je die in je kozijnen kunt bevestigen waardoor ze het hele raam bedekken. Zit je dakraam heel hoog? Bestel dan je dakraamrolgordijn met bedieningsstok. Dit maakt het bedienen van je raambekleding op hoge dakramen een stuk eenvoudiger.

Deur

Bij het bekleden van een deur is het ook belangrijk dat de raambekleding op spanning hangt. Wanneer dit niet zo is hangt het gordijn los en kan het bij het open- en dichtdoen van de deur misschien de muur beschadigen. Ga voor ingespannen raamdecoratie die altijd op zijn plek blijft en achter de deurklink valt, mocht je de deur regelmatig gaan gebruiken.

Schuifpui

Wanneer je een schuifpui wil bekleden, is gebruiksgemak het belangrijkste. Je moet de pui immers vaak gaan gebruiken, en dan wil je niet dat de raambekleding in de weg hangt. Losse gordijnen zijn dan misschien de beste optie, omdat je deze makkelijk aan de kant kunt schuiven. Je hebt dan keuze uit siergordijnen die licht doorlaten, of verduisterende gordijnen voor wanneer je de ruimte echt helemaal donker wil maken.

Zoals je hebt kunnen lezen, is er veel keuze in raambekleding. Net zoals er veel verschillende soorten ramen zijn, zijn er ook veel verschillende soorten gordijnen en andere raambekleding. Bepaal dus goed hoeveel plek je hebt, welke stijl je mooi vindt en wat binnen je budget valt. Gordijnen kunnen ook helpen met de warmteregeling in je huis, dus kies verstandig!

0 Shares:
Ook zeer interessant