Verzekeringen vergelijken

Verzekeringen vergelijken, waarom zou je eigenlijk? Ieder huishouden heeft verschillende verzekeringen lopen die vaak al lange tijd geleden afgesloten zijn.  Zo is iedereen in Nederland die ouder is dan 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast wordt voor het huis en de inboedel een inboedel- en opstalverzekering afgesloten. Huizenbezitters worden veelal door de hypotheekverstrekkers verplicht om bij de hypotheek meteen een opstalverzekering af te nemen. Zo zijn zij verzekerd van uitkering bij bijvoorbeeld brandschade aan het huis. Daarnaast heeft een gemiddeld huishouden vaak één of twee autoverzekeringen en een aansprakelijkheidsverzekering lopen. Ten slotte wordt voor de vakanties vaak nog een reisverzekering en voor de juridische kwesties de rechtsbijstandverzekering afgesloten.

Welke verzekeringen kun je anno 2015 online vergelijken? Eigenlijk kun je tegenwoordig alle verzekeringen wel online vergelijken. Checko heeft als onafhankelijke vergelijkingssite de vergelijkers voor de belangrijkste verzekeringen voor je klaar staan. Dit zijn de bovengenoemde verzekeringen die bijna iedereen heeft en waarop je het meeste kunt besparen. Vergelijk bij Checko de premies van volgende verzekeringen:

 1. Autoverzekering
 2. Zorgverzekering
 3. Opstalverzekering
 4. Inboedelverzekering
 5. Rechtsbijstandverzekering
 6. Reisverzekering (doorlopend)
 7. Aansprakelijkheidsverzekering
 8. Uitvaartverzekering

 

Waarom wordt verzekeringen vergelijken steeds belangrijker?

Vroeger ging men voor een verzekering naar een verzekeringsmaatschappij of een tussenpersoon die uitzocht wat de beste verzekering voor je was. Dit vergelijken van verzekeringen door een derde partij was natuurlijk uitermate ondoorzichtig en veelal gebaseerd op vertrouwen.

Deze situatie werd een klein beetje beter toen ook banken verzekeringen gingen aanbieden. Hierdoor werd het monopolie van verzekeraars langzaamaan doorbroken. Maar ondanks deze verbetering bleef verzekeringen vergelijken een lastige zaak. Je moest bij verschillende verzekeringsmaatschappijen premies en voorwaarden opvragen. Deze informatie werd dan via de post opgestuurd en moest daarna dan nog handmatig vergeleken worden. Kortom, er waren maar weinig mensen die echt aan verzekering vergelijken deden.

En die (onafhankelijke) assurantie tussenpersonen dan? Deze tussenpersonen zijn vaak gelieerd aan meerdere verzekeraars, maar uiteraard niet aan allemaal. Het verkrijgen van de best mogelijke premie was en is dus niet altijd gegarandeerd bij zo’n assurantie kantoor.

Bovenstaande periode heeft eigenlijk geduurd totdat het internet dusdanig was ontwikkeld dat het de mogelijkheid kon bieden om verzekeringen online te vergelijken. Door deze ontwikkeling van het internet en de mondigheid van de consument, is het vergelijken van alle verzekeringen voor iedereen toegankelijk geworden. Men kan tegenwoordig met een paar simpele klikken met de muis niet alleen de verzekeringspremies vergelijken, maar ook bijvoorbeeld de verzekeringsvoorwaarden. En wat dacht je van de steeds uitgebreidere verzekeringsmogelijkheden? In het begin van deze eeuw was het verzekeren van je mobiele telefoon bijvoorbeeld nog niet echt in zwang. Of wat dacht je van het vergelijken van verzekeringen voor je laptop?

Maar zijn dan alle verzekeringen tegenwoordig online te vergelijken? Nee, zeer specifieke verzekeringen die bijvoorbeeld op maat zijn gemaakt, zijn online niet te vergelijken. Echter, de bekende particuliere verzekering en vaak ook de zakelijke variant daarvan wel. Daarnaast gaan de verzekeraars ook met hun tijd mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van de grote groep ZZP-ers? Ook voor deze groep is het tegenwoordig mogelijk om specifieke, voor hun opgemaakte verzekeringen te vergelijken

Nu hebben we nog de vraag niet beantwoord waarom verzekering vergelijken steeds belangrijker wordt. Dat is eigenlijk heel simpel en heel basaal. Het gaat om de volgende redenen:

 • Lagere premies;
 • Betere dekking;
 • Zelfstandig kiezen, onafhankelijk van derden;
 • Flexibel om jaarlijks je verzekeringspakket aan te passen.

 

Consumentenverzekeringen vergelijken

Behalve consumentenverzekeringen (particuliere verzekeringen) zijn er nog tal van andere indelingen te maken met betrekking tot het verzekeringen vergelijken. Denk hierbij aan het vergelijken van zakelijke verzekeringen, woonverzekeringen, ZZP verzekeringen etc.

We richten ons hier echter tot de belangrijkste consumentenverzekeringen. Checko biedt vergelijkingsmodules voor alle gangbare verzekeringen zoals hieronder opgesomd. De verzekeringen voor bijvoorbeeld je huisdier, caravan, of je motor- of brommerverzekering laten we hier achterwege. Maar je kunt voor deze minder gangbare verzekeringen ook zeker vergelijkingssites kunt vinden.

Wanneer het gaat om verzekeringen vergelijken kom je vaak uit bij de onderstaande verzekeringen:

Al deze verzekeringen zijn online te vergelijken waarbij alleen toegang tot het internet noodzakelijk is.

 

Verzekeringen vergelijken, hoe werkt dat?

Verzekeringen vergelijken begint natuurlijk door eerst te kijken wat je nu aan verzekeringen hebt lopen en wat voor premies je daarvoor betaalt en bij welke verzekeraar. Pas wanneer je deze informatie boven water hebt kun je echt goed gaan vergelijken. Voor de meeste mensen is dit uitzoeken van wat je nu hebt de grootste bottleneck om aan het vergelijken van verzekeringen te beginnen. Vaak wordt gedacht, ach die paar euro per maand ….. Verderop zullen we echter aantonen dat deze paar euro snel tot honderden euro’s per jaar kan oplopen.

Wanneer je weet wat je hebt aan verzekeringen is het volgende belangrijke punt om te bepalen wat je nodig hebt. Dit is uiteraard altijd een beetje lastig omdat je dan de risico’s moet gaan inschatten. Het gaat hier namelijk vaak om risicoverzekeringen en niemand heeft een glazen bol tot zijn beschikking. Maar het is wel belangrijk om de af te dekken risico’s voor jezelf op een rijtje te hebben omdat het van invloed is op de te betalen premie.

Voorbeeld 1:

Wanneer je een zorgverzekering hebt die ook alle kosten in het buitenland dekt, dan hoef je dit niet in je eventuele doorlopende reisverzekering mee te nemen wanneer je reisverzekeringen vergelijkt.

Voorbeeld 2:

Bij een opstalverzekering heb je vaak de mogelijkheid om apart de ramen (glasverzekering) mee te verzekeren. Wanneer de kinderen het huis uit zijn is dat meestal niet meer zo nodig. Wanneer je opstalverzekeringen vergelijkt kun je de optie van een extra glasverzekering dan wellicht achterwege laten.

Wanneer je nu gaat vergelijken is het vaak niet meer dan het aanklikken van een aantal opties op de verzekeringen vergelijkingssite van je keuze. Hieronder zie je een screenshot waarbij de in te vullen variabelen te zien zijn voor onze vergelijkingssite Checko. Door deze variabelen in te vullen kan de online vergelijker een goede selectie maken van de verzekeringen die het beste bij jouw situatie passen. Je kunt dan beginnen met de premies te vergelijken, maar ook bijvoorbeeld de verzekeringsvoorwaarden.

Daarnaast is het bij een aantal verzekeringen ook mogelijk om de uitkomsten van de vergelijking, bijvoorbeeld de getoonde of gekozen top 3 weer in meer detail verder met elkaar te vergelijken.. Want de verzekering met een iets hogere premie kan misschien wel een stuk betere dekking geven.

Ga gewoon eens op je gemak op de website van Checko een aantal producten vergelijken. Je zit nergens aan vast, ook al heb je op ‘afsluiten’ geklikt. Dan wordt je namelijk doorgestuurd naar de gekozen verzekeraar en zit je nog nergens aan vast. Zelfs als je daar de verzekering helemaal hebt afgesloten heb je altijd nog 14 dagen bedenktijd om op je aankoopbeslissing terug te komen!

 

 

 

Hoe een verzekering online af te sluiten?

Nadat je klaar bent met het vergelijken van een specifieke verzekering, dan heb je meteen de mogelijkheid om je verzekering ook online af te sluiten. Hiervoor klik op je knop ‘afsluiten’ en de rest wijst zich vanzelf. Vaak kom je dan op de site van de betreffende verzekeraar waar je wat aanvullende informatie moet invullen.

Regelmatig wordt als aanvullende service ook een opzegformulier verstrekt zodat je je huidige verzekering eenvoudig kunt opzeggen. Zoals reeds vermeld, ook na het afsluiten heb je nog steeds veertien dagen bedenktijd!

 

Wat levert het vergelijken van verzekeringen aan besparingen op?

Bij het verzekeringen vergelijken is het vaak zo dat hoe langer de verzekering loopt hoe meer er te besparen valt.

Maar laten we eens kijken wat er per verzekering maximaal te besparen valt. Let op, dit zijn gemiddelden en voor afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Verzekering Besparing Verzekering Besparing
Autoverzekering 370 euro Rechtsbijstandverzekering 100 euro
Aansprakelijkheidsverzekering 20 euro Reisverzekering 100 euro
Inboedelverzekering 100 euro Uitvaartverzekering 120 euro
Opstalverzekering 140 euro Zorgverzekering 370 euro

Totaal mogelijke besparing bij verzekeringen vergelijken is 1300 euro op jaarbasis. Zeker de moeite waard lijkt ons?

 

Tips, waar op te letten bij het vergelijken van verzekeringen?

Er zijn een aantal zaken die bij het vergelijken van verzekeringen in het achterhoofd moeten worden gehouden, c.q. waar op gelet moet worden. We zullen deze onderwerpen hieronder puntsgewijs weergeven:

 • De looptijd van je huidige verzekering. Deze is doorgaans één jaar en pas na dit jaar kun je de verzekering opzeggen. Sommige verzekeringen zijn eerder opzegbaar (hebben geen jaarcontract), maar dat is afhankelijk van de soort verzekering en verzekeraar;
 • Ga na of je recht hebt op een collectieve korting via je werk of één of andere vereniging;
 • Alles in 1 polissen zijn niet altijd goedkoper dan losse verzekeringen. Woonverzekeringen zoals inboedel- en opstalverzekering worden vaak ook als een alles in 1 (woonpakket)verzekering aangeboden, soms ook met een aansprakelijkheidsverzekering.  Hierbij is het niet zeker dat dit als één pakket voordeliger is, dan drie afzonderlijke verzekeringen;
 • Heb je de verzekering nodig? Voor veel mensen is een doorlopende reisverzekering met werelddekking niet echt nodig. Maar je zult verbaasd staan hoeveel mensen deze verzekering wel hebben;
 • Vul de gegevens waarheidsgetrouw in. Dit kan alleen maar problemen opleveren wanneer je dit niet doet;
 • Zorg dat de oude verzekering opgezegd wordt en dat de nieuwe op het juiste moment ingaat. Zorg ervoor dat je geen onverzekerde periode creëert;
 • Vaak zijn er online administratie en beheer mogelijkheden zoals een Mijn Checko account op Checko.nl.

 

Vergelijk, kies en betaal niet langer teveel

Vaak worden deze verzekeringen één keer afgesloten en wordt er vervolgens niet meer naar omgekeken.
Per maand gaat er een groot gedeelde van het beschikbare inkomen op aan deze vaste lasten. Het is dan ook erg zonde dat men deze prijzen niet jaarlijks vergelijkt want zo wordt iedere maand veel te veel geld betaald voor deze verzekeringen.

 

Stap over naar andere voorwaarden en een lagere premie

Of het nu gaat om een of autoverzekering of zorgverzekering, het is van belang dat je eens per jaar de premie en voorwaarden bekijkt en vergelijkt. Mocht je dit al lange tijd niet hebben gedaan dan valt er veel te verbeteren en te besparen. Lees meer over hoeveel er te besparen valt in geld besparen op vaste je lasten.

Elk jaar is de situatie weer anders. Je hebt bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, je auto is weer een jaar ouder of je gaat veel meer reizen. Al deze factoren zijn van invloed op de eisen en wensen die jij stelt aan jouw verzekeringen.

Voor de zorgverzekering waarvoor je elk jaar in vanaf ongeveer 15 november kunt overstappen kun je bepaalde aanvullende verzekeringen nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan beugels voor de kinderen op een bepaalde leeftijd. De autoverzekering kan na een aantal jaren van Allrisk worden overgesloten naar een WA of WA Casco verzekering.

Maar vergeet ook gewoon de prijs niet! Deze verzekeringen zijn vaak lang geleden afgesloten misschien was er toen haast bij of had je weinig tijd om even goed te vergelijken. De prijzen en voorwaarden zijn door de opkomst van het internet veel beter en scherper geworden.

 

Conclusie verzekeringen vergelijken

Online alle verzekeringen van Nederland vergelijken loont zeker de moeite. Vaak is het een kwestie van het investeren van een aantal uren tijd. Je moet namelijk even nagaan welke verzekering je waar hebt lopen. De mogelijke besparingen zijn echter behoorlijk. Daarnaast hebben we het hier alleen over consumenten verzekeringen gehad (woonverzekering, risicoverzekeringen, brandverzekering etc.). Maar behalve verzekeringen kun je ook energie en bijvoorbeeld je telecom producten (sim-only, alles in 1, mobiele telefonie abonnement) vergelijken. Wanneer je in deze tijd ook nog eens serieus naar je hypotheekrente gaat kijken, dan is het mogelijk om vele honderden euro’s per jaar op je vaste lasten te besparen. Dus verzekeringen vergelijken, wij zeggen DOEN!