Het afgelopen jaar zijn we meer en meer thuis gaan sporten. Vanuit huis lopen we hard, doen yoga-oefeningen of volgen we online trainingen van de sportschool. In de sportschool zijn natuurlijk de gewichten voor het grijpen, zodat je steeds vooruit kunt gaan. Je kunt dat thuis oplossen door met pakken suiker en melk aan de slag te gaan, maar je kunt ook weerstandsbanden aanschaffen. Dit zijn een elastieken banden die je kunt gebruiken bij jouw fitnessoefeningen. Ze prikkelen je spieren, waardoor tijdens de trainingen, waardoor ze steeds sterker worden. Er is een ruime keuze aan weerstandsbanden. Wij legden verschillende tests naast elkaar en in dit artikel lees je welke de beste zijn.

Conclusie: Er zijn veel tests gedaan naar de beste weerstandsbanden van 2024. Daar komen veel verschillende weerstandsbanden erg goed in uit. De Siston weerstandsbanden met handvat zijn volgens ons de beste weerstandsbanden. Ze zijn vooral voor degene die net begint met krachttraining erg geschikt, maar kunnen gezamenlijk ook tot een maximum van 34,5 kg komen. 

Beste weerstandsbanden in 2024

Siston weerstandsbanden met handvat

De Siston weerstandsbanden met handvat komen zeer goed uit de tests. Ze zijn namelijk kwalitatief zeer goed en stevig. Het is een set van 5 banden met een oplopende sterkte: 2,2 kg, 4,5 kg, 6,8 kg, 9 kg en 12 kg. Daardoor kan je eenvoudig met de lichtste beginnen en je oefeningen vervolgens steeds sterker maken. Je kunt de elastieken ook combineren om het nog zwaarder te maken dan 12 kg. Daardoor kan je tot een maximum van 34,5 kg komen. Doordat de banden zijn voorzien van een handvat, kan je ze stevig vasthouden en haal je alles uit deze tool. Deze set is ideaal wanneer je net begint met krachttraining. Er zit een workout gids bij en een opbergzakje om de elastieken in te bewaren. 

Pros
 • Trainen met een weerstand van 2,2 kg tot 34,5 kg
 • Makkelijk in gebruik dankzij het handvat
Cons
 • Minder geschikt voor gevorderden

Swilix weerstandsbanden met handvat

Waar de Sistion weerstandsbanden ideaal zijn wanneer je net begint met krachttraining, zijn de Swilix weerstandsbanden met handvat ideaal wanneer je vaker aan krachttraining doet. De banden zijn erg stevig, doordat ze zijn gemaakt van dubbelwandig latex. De banden zijn 4,5 kg, 6,8 kg, 11,3 kg, 13,6 kg en 15,9 kg zwaar, wat een maximale weerstand biedt van 52,1 kg. Je hebt met deze set keuze uit drie verschillende soorten handvatten, waardoor je alles uit de oefening kan halen. Ook deze weerstandsbanden hebben een workout gids en een opbergzakje. 

Pros
 • Trainen met een weerstand van 4,5 kg tot 52,1 kg
 • Ideaal voor meer gevorderden en wanneer je regelmatig aan krachttraining doet
Cons
 • Minder geschikt voor beginners

Tunturi 4 

De nummer drie beste weerstandsbanden van 2024 is de Tunturi 4. Dit is een set van vier weerstandsbanden waarmee je zelf bepaalt hoe zwaar jouw trainingen worden. De weerstandsniveaus zijn goed herkenbaar, doordat ze een gele, groene, blauwe en zwarte kleur hebben. Ook kan je met deze latex weerstandsbanden ervoor kiezen om de lichtste als warming up te gebruiken en gedurende de training steeds intensiever te trainen om de spierkracht op te bouwen.  Deze weerstandsbanden hebben geen handvat, maar kan je om bijvoorbeeld je bovenbenen of enkels om de squats of lunges zwaarder te maken. Bij deze set zit ook een zakje om ze zorgvuldig in te kunnen bewaren.

Pros
 • Vier verschillende niveaus
 • Herkenbare weerstandsbanden, dankzij de kleuren
 • Ideaal voor het trainen van benen en billen
Cons
 • Minder geschikt voor het trainen van armen en core

Lifemaxx Hip Band set

Eén van de beste weerstandsbanden voor het trainen van je billen, heupen en dijen is de Lifemaxx Hip Band set. Het is een set van drie banden van 28, 34, en 37 cm. Elk zijn ze 8 cm breed, wat zorgt voor extra draagcomfort. De banden zijn van stof en latex en zijn voorzien van antislip aan de binnenkant, waardoor ze goed blijven zitten. De verschillende banden zijn te herkennen aan de kleuren van de letters. De oranje is de kortste en daarmee het meest zwaar. Zelfs als fanatiek krachttrainer kan je met deze band je bilspieren een enorme burn geven.  

Pros
 • Ideaal voor het trainen van billen, heupen en dijen
 • Brede banden voor extra draagcomfort
 • Voorzien van antislip
Cons
 • Minder geschikt voor het trainen van armen en bovenlichaam

Panathletic 5

De laatste van de vijf beste weerstandsbanden van 2024 is de Panathletic 5. Met deze set van vijf weerstandsbanden zijn jouw perfecte gear bij het trainen van jouw boven- én onderlichaam. Elke band heeft een eigen weerstandsniveau, herkenbaar aan de verschillende kleuren. Daardoor kan je de training zo zwaar maken als je wil en kan je steeds een stapje verder gaan. Weet je zelf niet goed welke oefeningen goed zijn of houd je van afwisseling? Bij de set zit een handleiding met 16 essentiële oefeningen en een eBook waarin je nog eens 38 oefeningen, trainingsplannen en nuttige informatie kunt vinden. Zo heb jij geen personal assistent meer nodig! De banden zijn van de duurzame 100% natuurlatex van de beste kwaliteit. Ze voelen zacht aan, waardoor je er prettig jouw oefeningen mee kunt uitvoeren.

Pros
 • Voor het trainen van boven- én onderlichaam
 • Inclusief handleiding en eBook met tientallen oefeningen
 • Goede kwaliteit banden
Cons
 • Maar één weerstandsband voor beginners

Koopgids: dit moet je weten voordat je weerstandsbanden aanschaft

Hoe kun je op een weerstandsbanden besparen?

Er is een ruime keuze aan weerstandsbanden van verschillende prijsklassen. Je kunt het dus erg duur maken, maar ze zijn er ook van minder dan €10. Heb je een klein budget en wil je daarom graag besparen op weerstandsbanden, maar wel goed en effectief jouw oefeningen uit kunnen voeren? Zorg er dan voor dat je niet meer koopt dan nodig is. Daarmee bedoel ik dat je niet zwaardere, meerdere of uitgebreidere sets koopt dan eigenlijk nodig is voor jouw oefeningen. Het valt bijvoorbeeld op dat mini weerstandsbanden goedkoper zijn dan uitgebreidere weerstandsbanen met een handvat. Voldoen de mini weerstandsbanden aan jouw wensen, omdat je bijvoorbeeld voornamelijk jouw benen en billen wilt trainen, dan kan je het beste voor deze banden kiezen. Ook kunnen weerstandsbanden met een hoger weerstandsniveau of exclusieve materialen duurder zijn dan weerstandsbanden van latex of stof. Echter, de latex en stoffen weerstandsbanden zijn gewoon goed genoeg om jouw oefeningen mee te doen.

Welke soorten weerstandsbanden zijn er?

Het is al een beetje voorbijgekomen, maar er zijn verschillende soorten weerstandsbanden die elk hun eigen functie hebben: weerstandsbanden met handvat, weerstandsbanden met rubber, mini weerstandsbanden en dynabands.

Weerstandsbanden met handvat
Allereerst zijn er de weerstandsbanden met handvat. Deze elastieken banden zijn meestal van katoen en latex en je kunt er verschillende handvatten aan bevestigen. De banden zitten vaak in een set van 5, met elk een eigen weerstand. Daardoor zijn ze ideaal voor krachttraining die je steeds krachtiger kunt maken. Met deze weerstandbanden kan je allerlei oefeningen om spiergroepen in jouw hele lichaam te trainen, zoals jouw benen, armen en rugspieren.

Weerstandsbanden met rubber
Het tweede soort zijn de weerstandsbanden met rubber. Dit zijn platte, aaneengesloten, (latex) rubberen banden. Ze zijn multifunctioneel en onder andere goed te gebruiken voor krachttraining en revalidatie. Ook kunnen ze als hulp dienen bij het doen van pull-ups of dips. Deze weerstandsbanden hebben ook verschillende weerstandsniveaus en zijn meestal apart verkrijgbaar.

Mini weerstandsbanden
Vervolgens zijn er de reeds benoemde mini weerstandsbanden. Dit zijn kortere, platte, aaneengesloten banden van latex of stof. Ze zijn meestal tussen de 25 en 37 cm en hebben elk een eigen weerstandsniveau. Vaak worden ze verkocht als sets van 4 of 5 banden. Daardoor kan je verschillende niveaus kiezen voor verschillende trainingen en steeds een niveau hoger gaan om spieren steeds sterker te maken. Deze banden zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken, maar zijn voornamelijk ideaal bij het trainen van billen, heupen en dijen.

Dynabands
Als laatste zijn er de dynabands. Deze weerstandsbanden zijn van latex rubber en zijn erg geschikt voor het gebruik bij lichte oefeningen, spierherstel bij blessures en pilates. Ze zijn bijvoorbeeld ook ideaal voor de warming-up of cooling-down. Met deze weerstandsbanden kan jouw spieren stretchen en zijn daarmee een goede aanvulling op jouw training. De banden zijn te gebruiken bij een blessure of bij revalidatie, maar het is wel verstandig om daarvoor de huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Welke weerstandsband is de beste budget koop?

Zoals gezegd hebben weerstandsbanden uiteenlopende prijzen. Wil je graag zo min mogelijk geld uitgeven aan weerstandsbanden, maar wil je wel dat de banden van een goede kwaliteit zijn en dat je er verschillende oefeningen mee kan doen? Dan is de Positive Things – Resistance Bands een goed set weerstandsbanden. Deze set bestaat uit vijf banden met elk een eigen weerstandsniveau. Zo kan je bij iedere oefening de juiste weerstand kiezen. De banden zijn vooral zeer geschikt voor het trainen van jouw billen en benen, maar je kunt er ook andere oefeningen mee doen. Gebruik ze thuis of buiten in het park. Je kunt ze ook meenemen naar de sportschool, zodat je weet dat je altijd gebruik kan maken van jouw eigen weerstandsbanden of neem ze mee op vakantie. De banden nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ze gemakkelijk in jouw koffer mee kunnen. Ideaal!

Wat zijn de populairste weerstandsbanden merken?

Er zijn enorm veel weerstandsbanden op de markt, gemaakt door veel verschillende merken. In de resultaten van verschillende tests van weerstandsbanden, kom je ook meerdere merken tegen. Wel zijn er een aantal die veel terugkomen of die veel gekocht worden.

Allereerst is Tunturi een populair merk voor weerstandsbanden. Dit merk heeft een breed assortiment van allerlei sportattributen en -accessoires. Ze maken apparaten en materialen voor vrijwel iedere sport. Van hometrainers tot halterbanken en van stopwatches tot gewichten.

Als tweede is Workout Gear een erg populair merk onder de weerstandsbanden. De naam van het merk zegt alles over wat voor merk het is. Het heeft veelzijdige en effectieve fitness-hulpmiddelen die je voor diverse doeleinden kunt gebruiken. Voor in weerstandsbanden heeft het merk een ruime keuze.

Het laatste populaire merk is Athletix. Ook dit merk heeft een breed assortiment van allerlei sportattributen en -accessoires. Denk aan hardloop banden, activity trackers, maar ook aan draadloze oordopjes en fitnessmatten.

Weerstandsbanden: zo doe je de beste koop

Wil je weerstandsbanden kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je die banden koopt die precies passen bij jouw trainingen.

 1. Soort weerstandsband

  Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk soort weerstandsband je graag wilt hebben. Wil je vooral je benen en billen trainen? Dan zijn mini weerstandsbanden een goede keuze. Wil je ook jouw armen, schouders en rug meetrainen? Dan zijn weerstandsbanden met een handvat meer geschikt. Gebruik je de weerstandsbanden vooral voor het oprekken van je spieren of voor pilates? Dan kan je het beste kiezen voor dynabands.

 2. De zwaarte

  Natuurlijk is het ook belangrijk dat de zwaarte van de weerstandsbanden past bij jouw trainingen. Doe je al een lange tijd aan krachttraining en wil je dit nu ook thuis kunnen doen? Koop dan weerstandsbanden met een hoog zwaarteniveau. Ga je juist net beginnen of begin je met sporten na een blessure? Dan is het verstandig om een lager zwaarteniveau te kiezen.

 3. De breedte

  Het is al een keer voorbij gekomen in dit artikel, maar weerstandbanden hebben verschillende breedtes. Vooral bij de mini weerstandsbanden is het belangrijk om daar op te letten. Smalle banden glijden namelijk snel van jouw benen af en kunnen gaan snijden. Een brede band daarentegen blijft goed zitten, waardoor je de training goed kan volhouden.

Het afgelopen jaar zijn de sportscholen natuurlijk regelmatig dicht geweest. Waar de sportscholen de afgelopen jaren steeds populairder werden, konden we daar ineens niet meer sporten. Andere sporten konden ook niet meer uitgeoefend worden, zoals teamsporten. Dat zorgde ervoor dat thuis sporten een trend werd. 

In de sportschool heb je natuurlijk een ruime keuze uit allerlei apparaten, attributen en materialen en bij teamsporten heb je ook materialen die ervoor zorgen dat je jouw oefeningen kunt doen. Van matten tot ballen en van weerstandsbanden tot verschillende handvatten. Thuis heb je die ruime keuze natuurlijk niet, maar kan je wel slimme keuzes maken om zo toch veel verschillende oefeningen te kunnen. Dat zorgde ervoor dat verschillende materialen, zoals weerstandsbanden en yogamatten, dit jaar niet aan te slepen waren. 

0 Shares:
Ook zeer interessant