In een tijd waar de gasprijzen, maar ook de prijzen voor energie verder omhooglopen probeer je zo innovatief mogelijk je huis te verwarmen. Zorg er in eerste instantie voor dat de isolatie goed op orde is, van vloerisolatie tot wandisolatie. Maar daarna kan je nog veel meer doen om op een slimme manier jouw huis warm te houden in de winter. In deze blog geven wij je een aantal tips waarvan je nog nooit eerder had gehoord.
Inhoud
Maximaliseer je isolatie
Veel mensen maken maar voor een klein gedeelte gebruik van hun isolatie. Zo hebben ze bijvoorbeeld de vloer geïsoleerd en het dak al gedaan, maar de wanden zijn nog steeds niet geïsoleerd. Hoe zit het met de isolatiewaarde bij de buren? Hebben zij wel goed geïsoleerd? Je kan je wand laten isoleren met een voorzetwand. Door dit te laten doen kan je ook nog eens subsidie krijgen van de overheid voor verduurzaming van je woning.
Zet je thermostaat lager
De rekeningen lopen verder en verder op en een manier om je rekening verder naar beneden te krijgen is door je thermostaat lager te krijgen. Voor 2014 werd aangeraden door de WHO om een minimumtemperatuur van 21 graden in huis te hebben. Later werd dit aangepast naar 18 graden. Hierna is uit onderzoek gebleken dat je tot wel 10% kan besparen wanneer je een graden omlaaggaat. Dus verwarm niet verder dan die 18 graden om flink in kosten te besparen.
Tochtstrips
Je kan veel ook gewoon zelf doen, denk aan de tocht die door je huis heel komt. Hiervoor kan je tochtstrips plaatsen. Er zijn zowel tochtstrips als borstels die je kan gebruiken. Hierdoor koelt je kamer veel minder snel af. Daarnaast is het een relatief goedkope oplossing om je huis beter warm te houden in de winter.
Enkelglas, gebruik reflecterende folie
Wist je dat jij van jouw enkele glas ook dubbelglas kan maken. Dit kan met reflecterende folie. Door een dunne reflecterende laag die je nauwelijks kan zien, maak jij van je enkele glas dubbel glas. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dat is het zeker niet.
Radiator ventilatoren
Het kan goed zijn dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Dit is omdat radiator ventilatoren nieuwe ontwikkelingen zijn. De nieuwste woningen worden gemaakt met vloerverwarming, maar oudere woningen hebben gewoon nog radiators. Helaas wordt de warmte niet evenredig verdeeld door de hele kamer. Doormiddel van een kleine ventilator die je in je radiator kan plaatsen verdeeld de warmte zich beter door je woning. Een groot voordeel is dat je de ventilator extreem stil is.
Gebruik je gordijnen
Zonlicht kan je goed benutten om de kamer op te warmen. Het is gratis en dus een natuurlijke manier om je woning warm te maken. Maar hiervoor moet je wel de gordijnen openen. Hier is alleen één nadeel en dat is dat de gordijnen ook weer dicht moeten in de avond. Als het kouder wordt dan blijft de meeste kou buiten de deur.