Ieder jaar worden de meest waardevolle en duurste merken van Nederland gepubliceerd. Het is een onderzoek wat door verschillende bureaus gebeurt. De Nederlandse merken worden ieder jaar steeds meer waard. De top vijf is vaak gelijk met Shell, KPMG, ING, Philips en Rabobank. Ook bedrijven als Heineken, Randstad en SNS komen voor in de lijst met duurste merken van Nederland. Shell heeft een merkwaarde van 32 miljard euro en is daarmee het sterkste en duurste merk van ons land. De waarde van een merk wordt bepaalt op basis van de kracht van het merk met de omzet van het bedrijf te verrekenen. Er zijn verschillende zaken waar op gelet wordt, waaronder de emotioneel verbintenis, de financiele prestaties en ook de duurzaamheid van het merk. Het cijfer en de beoordeling laat zien waar ze terecht komen.

 

KPMG en de rest van de top vijf

Accountantskantoor KPMG wordt op een waarde van 9,7 miljard euro gewaardeerd. Het is een big four kantoor wat na Shell op de tweede plek komt. Het is de enige speler van de Big four (vier grootste accountantskantoren) welke op de lijst prijkt. Het komt omdat een van de medeoprichters uit Nederland komt. ING heeft een merkwaarde van 7,7 miljard en staat derde. Dan volgt Phillips met een waarde van 7,7 miljard en daarna Rabobank met een waarde van 5,4 miljard.

 

Heineken en de rest van de top tien

Heineken staat op de zesde plek. Het is het grootste Nederlandse familiebedrijf. Jaarlijks geven ze 100 tot 200 miljoen euro uit aan consultants. Hun merkwaarde is 4,7 miljard euro. Unilever zit op de zevende plek. Hierna komt Randstad, KPN en AbnAmro. Het is opvallend om te zien, dat er veel financials in de top tien van duurste merken van Nederland zit.

 

De top vijftig!

Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven welke een zeer waardevol en duur merk hebben. TomTOm, Senseo, Douwe Egberts, Sligro, Amstel en bijvoorbeeld ook Becel zijn een aantal dure merken in Nederland. Het is verrassend, dat de retailbranche niet zo zichtbaar is in de merken top vijftig. Ahold staat op de zestiende plek en Gall en Gall op de achttiende plek. Etos is er dan nog op plek zevenentwintig.

Verschuiving

Ieder jaar zijn er natuurlijk verschuivingen in de lijst. Het is echter opvallend, dat er vaak weinig (tot geen) schokkende veranderingen zijn welke je ziet in de lijst van meest dure merken van Nederland.

0 Shares:
Ook zeer interessant