Hoewel de Airfryers niet aan te slepen zijn, gaat er natuurlijk niets boven een vers frietje met mayo, met een frikandel of kroket, úit het vet. Het is zeker niet de gezondste keuze, maar als (guilty) pleasure op zijn tijd o zo lekker. Je kunt natuurlijk naar de plaatselijke snackbar rijden, maar zelf friet en snacks bakken is goedkoper en kan ook nog eens veel lekkerder zijn. Vooral als je zelfs de friet snijdt… In welke frituurpan bak je de lekkerste goudgele patat?

Beste Frituurpan van 2020

Wij verzamelden de beste frituurpannen voor je, gebaseerd op reviews.

Tefal Easy Pro Premium FR3380

De Tefal Easy Pro Premium FR3380 kan rustig de Porsche onder de frituurpannen worden genoemd. Je neemt de binnenpan er eenvoudig uit zodat je ook deze optimaal schoon kunt maken. Bovendien is hij vaatwasserbestendig! Hij warmt binnen een mum van tijd op zodat alle hongerige buikjes gevoed kunnen worden. Per keer bak je een dikke kilo patatjes. Middels het handige kijkvenster houd je alles nauwkeurig in de gaten. Dankzij de koude zone technologie zul je nooit meer je handen branden aan de buitenkant van je friteuse. Deze Tefal is daarnaast erg compact waardoor je hem makkelijk opbergt. De thermostaat is regelbaar zodat je hem precies aanpast op jouw te frituren product!

Fritel Friteuse FR 4571

De bijnaam van de FR 4571 is de Turbo 4571. En dat is niet zomaar, deze frituurpan warmt extra snel op en frituurt tot 50% sneller dan een andere. Het dubbele verwarmingselement is hét geheim van échte Belgische friet en is dan ook gepatenteerd. Door de snelheid nemen de frietjes minder vet op, waardoor frituren in de Fritel FR 4571 gezonder is. Daarnaast is het energiezuiniger. De frituurpan heeft een speciale smeltstand voor vast vet, een capaciteit van 5 liter en een grote mand. De filterdeksel zorgt voor veiligheid tegen spatten, het kijkvenster zorgt dat je toch ziet of je friet al klaar is. De handvaten blijven koel tijdens gebruik.

Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 Frituurpan

Het filter in deze FR8040 frituurpan van Tefal wordt automatisch gefilterd en gaat in een aparte container. Deze kun je afsluiten en apart in de koelkast bewaren, wat deze frituurpan uniek maakt. De olie gaat hierdoor langer mee en kan makkelijk vervangen worden. De frituurpan is volledig uit elkaar te halen en alles, op het bedieningspaneel na, is vaatwasmachinebestendig. Het deksel is voorzien van een kijkvenster, wel opletten want de frituurpan wordt ook aan de buitenkant warm! Deze frituurpan mag overigens gezien worden, met zijn opvallende uiterlijk van RVS met blauwe accenten.

Fritel Fr 1465 – Frituurpan – 4L – Filterdeksel

Zoek je een frituurpan zonder toeters en bellen, met een prima prijs/kwaliteitverhouding? Dan zit je met de Fritel FR 1465 goed. De gehele buitenkant is gemaakt van RVS en de handgrepen blijven ook bij gebruik koel. Door de speciale Koude Zone technologie blijft de olie tot drie keer langer helder en goed, en verbranden restjes niet op de bodem, dit is beter voor de gezondheid. De inhoud van 4 liter is goed voor ongeveer 5 tot 6 porties friet. De frituurpan is op drie manieren beveiligd tegen oververhitting, een prettig en veilig idee. Wel mist een timer, je moet zelf in de gaten houden wanneer je friet klaar is.

Fritel Friteuse FR 1355 Duo

Deze Fritel FR 1355 Duo is tweemaal zo groot als een standaard frituurpan. Voor grote porties friet, maar ook geschikt voor het tegelijkertijd bakken van je friet en snacks. De inhoud is tweemaal 3 liter, goed voor vier porties friet per mand. Ook deze Fritel frituurpan is voorzien van de kenmerkende drievoudige oververhittingsbeveiliging, plus de koude handgrepen tijdens gebruik. Ook de Koude Zone, waarmee het vet langer goed en helder blijft, is aanwezig. De hele pan is uit elkaar te halen en in de vaatwasser te plaatsen, behalve het bedieningspaneel.

Tefal Super Uno FR3021 – Frituurpan

Gebruik je je frituurpan binnenshuis, dan is een pan met een goed geurfilter aan te raden, zoals deze Tefal FR3021. Deze is uitgerust met een Airplus carbonfilter, dat luchtjes beter opvangt dan andere filters. De maximale inhoud van de mand is 1,5 kilo friet, oftewel 6 porties. Hiermee is deze frituurpan behoorlijk groot. Het warmte-element is geïntegreerd in de binnenpan voor een grotere efficiëntie. Bovendien blijft de gehele frituurpan, ook bij gebruik, aan de buitenkant koud, wat wel zo veilig is. Door het kijkvenster hoef je niets te missen van het bakken, en de timer zorgt ervoor dat je frietjes altijd op het juiste moment klaar zijn

Koopgids: dit moet je weten voordat je een frituurpan koopt

Hoe kun je op een frituurpan besparen?

Frituurpannen van een A-merk zijn sowieso duurder dan een merkloos type, of een pan van een ondermerk. Ook een kleinere frituurpan past vaak beter in een kleiner budget. Let er wel op dat als je meer frietjes moet bakken dan er in één keer in de pan past, deze langer aan moet staan en dat dat dus wel extra elektriciteitskosten met zich meebrengt. Op langere termijn kan het dan tóch voordeliger zijn een grotere pan aan te schaffen.

Welke soorten frituurpannen zijn er?

De frituurpan zoals je die in de cafetaria’s aantreft, zijn niet geschikt voor thuis. Sowieso zijn ze ingebouwd maar hebben ze ook een flink afzuigsysteem erboven hangen. Daar kan je huis-tuin-en-keuken afzuiging niet tegenop.

Voor thuis worden er dan ook speciale frituurpannen ontwikkeld, en de resultaten hiermee komen steeds meer in de buurt van die van een echte snackbar (of frietkot zoals ze ze in België noemen). Het beste resultaat behaal je door het zelf snijden van (verse) aardappelen en het voor- en vervolgens afbakken van je zelfgesneden friet. Maar er zijn tegenwoordig ook goede voorgesneden (verse) frieten te krijgen in de supermarkt.
Het grootste verschil tussen de twee soorten frituurpannen zit ‘m in de grootte. Voor de grote trek, of grote gezinnen, zijn er de frituurpannen met een inhoud van 5 liter of meer, goed voor zeker 8 tot 10 porties. Voor de kleine trek zijn er ook kleinere frituurpannen, die natuurlijk ook een stuk compacter zijn.

Aan de ene kant heb je de rechthoekige frituurpan, vaak gemaakt van roestvrijstaal. Deze lijken nog het meest op de professionele frituurpan. Het element zit hier meestal los in, en de pan haal je in zijn geheel uit elkaar om hem af en toe eens in de vaatwasser te doen. Dit type heeft meestal wel een deksel met een vast filter, en produceert dus wel een bepaalde geur. Deze variant kennen we ook in een duo, waarbij twee mandjes in de frituurpan passen voor het frituren van grotere porties, of voor het scheiden van friet en snacks.
De andere optie is vaak een kunststof variant, die meer rond van vorm is. Deze frituurpan heeft meestal een vast deksel met daarin een goede geurfilter en is dus meer geschikt voor binnenshuis. Dit type is er ook in verschillende maten, en blijft over het algemeen tijdens het gebruik aan de buitenkant koud. Het element zit meestal vast in deze pan, wat betekent dat je niet de hele pan uit elkaar kunt halen om deze goed schoon te maken.

Welke frituurpan is de beste budget keuze?

Toch kun je, ook met een beperkt budget, een meer dan prima frituurpan aanschaffen die veel mogelijkheden heeft die ook in de duurdere pannen zitten. Alleen de Turbo van Fritel is uniek en duur, dus de Belgische methode voor échte ‘Belse patat’ moet je dan missen. Maar dat betekent niet dat de frietjes uit bijvoorbeeld de Princess Family Castel 182626 Frituurpan niet ook heel lekker zijn. De Princess is voorzien van de koude zone, de binnenpan kan in de vaatwasser gewassen worden. Bovendien is de Princess voorzien van een special antispat filter, wat zorgt voor een betere verdeling van water (uit bevroren producten) zodat die minder spatten. Met een inhoud van 3 liter bak je genoeg friet voor 4 personen per ronde.

Wat zijn de beste frituurpan merken?

Belgen staan bekend om hun Belgische, of Vlaamse, frieten. Patat is hun nationale erfgoed, en wie kunnen er beter frituurpannen maken dan de Belgen? Niet verrassend is het beste merk dan ook van Belgische makelij, maar ook de grote merken spelen goed mee.

Fritel
Fritel is met afstand de beste producent van frituurpannen. Alle producten van Fritel worden in Hasselt ontwikkeld en gemaakt en dat is uniek in Europa. Het is al meer dan 25 jaar hét merk voor frituren en andere keukenactiviteiten en combineert de hoogste kwaliteit met gebruiksgemak. Voor iedereen is er wel een geschikt Fritel apparaat te vinden, en het merk heeft het patent op de dubbele verwarming voor de kenmerkende Belgische friet.

Tefal
‘Je denkt ook aan alles’ is vervangen door ‘dat is slim bedacht’, en inmiddels is het Franse merk niet meer weg te denken in huis. Van anti-aanbakpannen tot waterkokers, vooral in de keuken kom je Tefal tegen. Dus ook in de frituurpannen zijn ze thuis. Tefal maakt frituren makkelijk en lekker, en door het speciale filtersysteem ook gezonder. Daarnaast hebben ze frituurpannen met speciaal carbonfilter voor optimale geuropname.

Frituurpan: zo doe je de beste koop

Het lijkt zo makkelijk: je koopt een frituurpan en kunt jarenlang vooruit met het bakken van de lekkerste goudgele frietjes en snacks. Maar ook een frituurpan is er in verschillende soorten en maten, dus wat oriëntatie vooraf voorkomt teleurstellingen achteraf.

  1. Grootte

    Het belangrijkste punt om op te letten is de grootte. Hoe groter de pan, hoe meer vet er in kan en hoe meer friet je tegelijk kunt bakken. Een pan van 3 liter is goed voor 4 porties, terwijl een pan van 4 liter al zo’n 6 porties kan bakken. Ook zijn er extra grote pannen, van bijvoorbeeld 5 liter, waar je al zo’n 8 porties mee kunt maken, of dubbele frituurpannen voor 8 tot 10 porties per keer. De keuze is dus afhankelijk van je gezinsgrootte, maar ook of je vaak voor anderen gaat bakken. Ben je maar met zijn tweeën en eet er niet vaak iemand mee, dan heb je niet zo’n grote pan nodig. Al kun je er dan alsnog voor kiezen om wel een grotere of dubbele frituurpan te nemen om tegelijkertijd friet én snacks te kunnen bakken.

  2. Plek

    De plek waar de frituurpan komt te staan is ook belangrijk voor de keuze. Frituur je buiten of in de schuur, dan is een geurfilter niet zo belangrijk, maar als je binnen gaat frituren wil je niet dat je hele huis drie dagen naar een snackbar ruikt. Een gewone frituur heeft in de deksel wel iets van een filter, maar voor goede geurafvoer heb je toch wel een carbonfilter nodig. Dit moet ook af en toe vervangen worden. Denk ook aan het feit dat je stroom nodig hebt. Sommige pannen hebben een kort snoer waardoor deze altijd dichtbij een stopcontact moeten komen staan. Heb je dat liever anders, dan kun je hier ook op letten voordat je een frituurpan aanschaft.

  3. Opwarmtijd

    Tenslotte kun je nog kijken naar hoe snel een frituurpan opwarmt. Hoe sneller de pan dit doet, hoe beter die ook op temperatuur zal blijven. Dit is belangrijk voor goede kwaliteit friet en snacks, en bepaalt ook hoe snel je na een eerste ronde een tweede ronde in de pan kunt bakken. Belgische patat staat erom bekend dat deze op hoge, constante temperatuur gebakken wordt, wat het de kenmerkende goudgele kleur en knapperigheid geeft. Wil je dit ook, kies dan een frituurpan die hier voor geschikt is.

We kunnen er niet om heen: de grootste trend in frituren is het frituren in hete lucht, in de zogenoemde airfryer. Deze uitvinding werkt als een soort compacte heteluchtoven, alleen komen daar de (speciale én dure) friet en snacks wél krokant uit. Dit is een stukje gezonder dan uit de gewone frituurpan, maar om het eten zo lekker te krijgen is er wel van tevoren vet toegevoegd. Het verschil in vet is er wel, maar minder dan je misschien zou verwachten.

Traditionele frituurpannen kunnen dus niet achterblijven in de gezonde hype. Niet dat frituren ooit écht gezond zal gaan worden, maar door bepaalde aanpassingen wordt het wel iets gezonder. Zo is het heel slecht om verbrand eten te eten. Stukjes eten en restjes die in de frituurpan achterblijven, kunnen verbranden en zo weer bij je eten komen. Door een koude zone, waarbij onder het verwarmingselement de olie of het vet koel blijft, verbranden de stukjes die naar de bodem zakken niet meer.

Ten tweede is het een feit dat hoe sneller de friet en snacks gebakken worden, hoe minder vet ze op nemen. Dus frituurpannen met een dubbel verwarmingselement, die supersnel bakken, zijn in dat opzicht ook iets gezonder. Maar laten we eerlijk zijn: friet eet je niet omdat het gezond is, het moet vooral lekker zijn!

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste airfryer? Of wil je alles weten over de laatste wafelijzer? Of de resultaten zien van de beste koekenpan test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
You May Also Like