Je wilt jouw apparaten natuurlijk goed beveiligen tegen virussen of hacks. Niets zo vervelend als jouw nieuwe pc of laptop die binnen niet al te lange tijd wordt vervuild door allerlei virussen en ongewenste programma’s. Ook wordt het beschermen van jouw privacy steeds belangrijker. Maar welke virusscanner is hiervoor het meest geschikt? Kun je prima voor een gratis variant gaan, of is een virusscanner waar je voor betaalt toch beter? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de bekende merken virusscanners? We zetten hieronder de Top 5 Virusscanners van 2024 op een rijtje, zodat jij een goede keuze kunt maken.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Avira AntiVirus Pro 2016 de beste virusscanner van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de Avira AntiVirus Pro 2016 is de Free Security Suite (2020). Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde virusscanners.

Beste virusscanner van 2024

Beste Virusscanner van 2024 uit de test. Op basis van klanttevredenheid.

Beste koop: Free Security Suite (2020)

De Consumentenbond heeft de Free Security Suite (2020) virusscanner uitgeroepen tot beste koop. Toch kun je dit niet helemaal een koop noemen want hij is namelijk gratis! Dat noemen we nog eens mazzel hebben. Je bent ten alle tijden beschermd tegen internetcriminelen die het op jou hebben voorzien. Het enige nadeel dat deze virusscanner met zich meebrengt is dat je veel reclame te zien krijgt. Maar goed, als je dat er voor over hebt kun je flink wat geld besparen ten opzichte van een betaalde virusscanner. Wij zijn er in ieder geval groot fan van en kunnen met een gerust hart lekker internetten.

Met name op de bescherming tegen mallware scoort hij hoog. Ook het gebruiksgemak met deze virusscanner is groot. Ideaal dus wanneer je niet zo technisch bent aangelegd en toch wilt genieten van de voordelen van een virusscanner. Het is een kwestie van installeren en gaan met de banaan!

Pros
 • Het is de perfecte keuze als je weinig of geen geld uit wilt geven aan een virusscanner. Daarnaast is het een gebruiksvriendelijk exemplaar.
Cons
 • Hij is dan wel gratis maar dat houdt ook in dat je irritante reclames te zien krijgt voor extra opties of de betaalde versie.

Best getest: Avira AntiVirus Pro 2016

Je wilt ten alle tijden beschermd zijn tegen narigheden van buitenaf. Je denkt al gauw aan een beroving of zakkenrollen. Echter lijkt internetcriminaliteit nog een veel groter probleem te zijn. Vaak gaat het om onzichtbre gevaren waar je zelf geen grip op hebt. Gelukkig is er de Avira AntiVirus Pro 2016. Deze virusscanner is door de Consumentenbond als best getest. En dat is volgens ons genoeg reden om hem aan te schaffen. Je komt nooit meer voor nare verrassingen te staan als het gaat om de gevaren die je via je computer op kunt lopen. Geef internetoplichters en malware geen kans met deze uitgebreide virusscanner.

Je krijgt een licensie voor een jaar zodat je er wel even mee vooruit kunt. De prijs-kwaliteitverhouding van deze scanner is prima. Daarnaast is hij makkelijk te installeren en ben je gelijk beschermd tegen online gevaren. En dat is tegenwoordig net zo belangrijk als een goed slot op je deur!

Pros
 • Deze virusscanner is gebruiksvriendelijk en biedt een volledige bescherming. Je apparaat wordt er niet traag van.
Cons
 • Het is een licensie van een jaar dus na een jaar moet je opnieuw betalen.

ESET Internet Security 10

Nog steeds is er tegenwoordig te weinig aandacht voor de veiligheid van je digitale gebeuren. Het ESET Internet Security 10 zorgt ervoor dat je overal op bent voorbereid. In plaats van ‘s avonds je deur op slot te doen is het net zo belangrijk om te zorgen dat er niemand in kan breken op je computer. Cyber criminelen worden steeds creatiever en daar wil je zeker niet het slachtoffer van worden. Ook als je niet zo technisch bent aangelegd is het een prima keuze. Je installeert hem super eenvoudig. Het gebruik erna is ook heel eenvoudig. Je geniet van een persoonlijke firewall en antispyware. Bovendien beschikt hij over een gamer mode. Ideaal wanneer je een fervent gamer bent. Het pakket is geschikt voor één apparaat. Criminelen krijgen geen kans meer. Bovendien blijft je pc gewoon werken zoals hij voorheen ook deed. Dat wil zeggen, geen tragere of minder goede werking. Kortom, schaf dit uitstekende slot voor je computer aan!

Pros
 • Beschikt over ouderlijk toezicht zodat je precies in de gaten kunt houden wat je kinderen online uitspoken.
Cons
 • Het is geen goedkope keuze. Daarnaast is de licentie geldig voor één jaar en moet je daarna een nieuwe kopen.

Bitdefender Total Security 2020

De Bitdefender Total Security 2020 virusscanner spoort virussen eenvoudig op. In geval van diefstal worden je apparaten geblokkeerd. Je kunt deze virusscanner overigens op 10 apparaten gebruiken. Ideaal voor bescherming van het hele gezin. Het is niet belangrijk dat je alleen je gewone pc beschermt maar ook andere apparaten zoals je laptop en tablet. Hij komt met hele duidelijke instructies zodat je precies weet hoe je hem moet installeren en gebruiken. Ideaal wanneer je nog niet veel ervaring hebt met het gebruik van een virusscanner. Je apparaten zijn beschermd tegen ransomware. Je krijgt er bovendien een gratis VPN bij. Dit is een manier om je internetverbinding te beveiligen. Je IP adres wordt gemaskeerd zodat criminelen niet kunnen lokaliseren waar je je bevindt. Daarnaast is het een zeer betrouwbare virusscanner. Je kunt dus ‘s nachts gerust gaan slapen zonder bang te zijn dat je computer aangevallen wordt.

Pros
 • Het is een gebruiksvriendelijke virusscanner waar je lang plezier van zult hebben. Het is een duurzame koop.
Cons
 • Als je er na een jaar nog langer gebruik van wilt maken moet je een nieuwe licentie kopen.

Bullguard Premium Protection 10

Met de Bullguard Premium Protection 10 waan je je eindelijk veilig op je eigen computer. Van spionage tot chantage, je hoort de raarste dingen tegenwoordig. En wat te denken van internetfraude. Je wilt er zeker geen slachtoffer van worden. Gelukkig is dat met deze kanjer van een virusscanner ook niet meer nodig. De gebruiksvriendelijkheid ligt hoog waardoor het ook voor de mensen die minder technisch zijn aangelegd een prima keuze is. Het fijne van alles is dat hij tegen een heel fijn prijsje komt. Je moet de licentie weliswaar net als andere scanners na een jaar verlengen maar hij valt een stuk goedkoper uit dan vergelijkbare scanners. Bovendien kun je er niet één maar maar liefst 10 apparaten mee beveiligen. Het is dus niet zo dat je 10 keer een licentie moet kopen voor al je verschillende apparaten. Internetcriminelen krijgen geen kans meer. Je bent op en top beveiligd! Hij werkt zowel op apparaten van Apple als Microsoft.

Pros
 • Geschikt voor vele soorten apparaten. Denk aan je tablet, smartphone, pc en laptop. Alles wordt beschermd!
Cons
 • Er moet worden gezegd dat van de 10 apparaten je de licentie maar één keer op een smartphone kunt gebruiken.

Norton 360 Deluxe 2020

Laat niets aan het toeval over en ga voor zekerheid. De Norton 360 Deluxe 2020 helpt je hierbij op weg. Je hoeft niet meer bang te zijn dat er een virus op je laptop of pc gezet wordt. Deze gevaren zitten in een klein hoekje. Zelfs bij onschuldig uitziende websites en mails. Niet alleen bescherm je je pc maar ook je privacy. De scanner geeft namelijk een seintje als iemand probeert je webcam te gebruiken. Het ouderlijk toezicht zorgt ervoor dat ook je kinderen veilig kunnen surfen. Hadden we al gezegd dat hij ook nog eens heel gebruiksvriendelijk is? Je hoeft dus geen nerd te zijn om deze scanner te installeren.

Pros
 • Je kunt tot wel 50 GB in de cloud opslaan. Hij kan zowel worden bezorgd als gedownload worden. Super praktisch dus!
Cons
 • Je bent verplicht om je betalingsgegevens in te voeren. Gebruiksvriendelijkheid laat soms te wensen over.

Bullguard Internet Security

Het antivirusprogramma van Bullguard is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en simpel. Bullguard laat zich gemakkelijk installeren en beheren. De interface is intuïtief. BullGuard Antivirus is hierdoor eenvoudig aan jouw wensen aan te passen. Het aanpassen van het beveiligingsniveau, het uitvoeren van scans of het instellen van het spamfilter, gaat dan ook gemakkelijk met één druk op de knop. Safe Browsing van BullGuard waarschuwt voor verborgen gevaar op websites dat jouw computer kan infecteren.

Pros
 • Heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Biedt de voordelen van een betaalde virusscanner tegen een kleine prijs.
Cons
 • Hij is geschikt voor 1 apparaat dus niet handig wanneer je meerdere wilt voorzien van beveiliging.

Norton Security Standaard

Norton Security Standaard levert uitgebreide mogelijkheden om jouw pc te beschermen tegen online bedreigingen en cybercriminaliteit. Norton Security Standaard is ook zeer klantvriendelijk. Zo is er een 100% Virus Protection Promise: lukt het Norton niet om jouw pc virusvrij te ho uden, dan kun je je geldt terug vragen. Norton Security standaard beschermt tegen virussen, spyware en malware. Door gebruik te maken van de laatste internationale informatie is jouw pc beschermd tegen de allerlaatste bedreigingen.

Pros
 • Deze virusscanner heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is hij makkelijk te installeren en gebruiken.
Cons
 • Is maar op 1 apparaat te gebruiken voor een jaar. Mogelijkheden zijn beperkt.

Bitdefender Antivirus Plus

De derde aanrader is de antivirusscanner van Bitdefender“>”>Bitdefender. Deze virusscanner beschermt jouw persoonlijke bestanden en documenten. Ook biedt Bitdefender bescherming tegen allerlei soorten online bedreigingen, waaronder ransomware. Bitdefender is zo ontworpen, dat de snelheid en prestaties van jouw PC niet in het geding komen. Verder beveiligt Bitdefender jouw online banktransacties via een beveiligde browser en zal Bitfender voor jou gevaarlijke webpagina’s detecteren.

Panda Antivirus Pro

De virusscanner van Panda is ook een goede keuze. De het antivirusprogramma van Panda is redelijk basic, maar wel betrouwbaar. Om malware hoef je je met deze virusscanner geen zorgen meer te maken. Ook is de gebruikersinterface heel vriendelijk en het is makkelijk om de gegevens over het aantal bedreigingen en het beschermingsniveau te achterhalen. Wel moet je erop rekenen dat de virusscanner van Panda de prestaties van de pc beïnvloedt, meer dan andere virusscanner. De invloed van Panda-antivirus dat op de achtergrond van jouw pc constant meedraait, heeft een effect. Toch blijft dit een goede keuze.

McAfee Total Protection

Met McAfee Total Protection haal je een totaaloplossing in huis voor al jouw antivirus-, identiteits- en privacybeveiliging. Ook bij McAfee is er een niet-goed-geld-terug-garantie. Met McAfee Total Protection waarschuwt bij risicovolle website en voorkomt phishing en gevaarlijke downloads. Ook biedt de virusscanner van McAfee leuke extra’s, zoals een password manager, waarmee je wachtwoord kunt genereren en kunt opslaan. De virusbescherming is zowel online als offline toe te passen.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een virusscanner aanschaft

Hoe kun je op een virusscanner besparen?

Je kunt er altijd voor kiezen om helemaal geen virusscanner te kopen en de systemen en software op jouw pc of apparaat goed up-to-date te houden. Of je kunt kiezen voor een gratis Virusscanner, die vaak voldoende bescherming biedt. Dan kom je een heel eind. Gelukkig hoeft goede en volledige beveiliging tegen virussen helemaal niet veel te kosten. Dat is natuurlijk goed nieuws. Wel is het zo dat je het goedkoopste uit bent als je antivirussoftware koopt bij een webshop. Dan betaal je soms wel de helft minder dan bij de website van de fabrikant. Je kunt ook proberen om te googelen naar ‘virusscanner’ en ‘korting’, om zo de voordeligste virusscanner van het moment te vinden. Vaak is een virusscanner voor drie apparaten goedkoper dan voor twee losse apparaten. Een losse virusscanner die goed beschermt tegen malware is vaak 10 tot 20 euro goedkoper dan een totaal internetbeveiligingspakket. Kijk goed of je echt uitgebreide bescherming nodig hebt. Vaak zijn er ook voldoende alternatieven te vinden voor uitgebreide internetbeveiligingspakketten, zoals parental control of een wachtwoordmanager.

Welke soorten virusscanners zijn er?

Er zijn verschillende type virusscanners op de markt. Het hangt van jouw wensen af welke virusscanner het beste past, bijvoorbeeld of je een virusscanner zoekt voor zakelijk gebruik, of particulier gebruik. Ook maakt het uit of je gaat voor een gratis versie of toch de betaalde variant.

Gratis of betaald?
Het alternatief voor een betaalde virusscanner is de gratis virusscanner. Deze gratis antivirussoftware maakt gebruik van dezelfde database om virussen te detecteren, maar lopen vaak wel iets achter op de betaalde varianten. Ook kun je te maken krijgen met reclame of pop-ups die je proberen over te halen toch de betaalde variant aan te schaffen. Gratis software conflicteert bovendien meer met de andere software op jouw apparaat. Wil je dus zeker weten een prettige gebruikservaring? Kies dan een betaalde versie.

Losse virusscanner of een totaal internetbeveiligingspakket
Bij de meeste aanbieders van virusscanners kun je kiezen uit verschillende pakketten. Uiteraard verschillen de pakketten qua prijskaartje. Het basispakket zal meestal een net zo goede keuze zijn als een uitgebreid internetbeveiligingspakket. Kijk daarom goed welke extra’s echt nuttig voor je zijn en je echt nodig hebt. Vaak zijn er goede gratis alternatieven voor dingen als parental control en wachtwoordbeheer.

Besturingssysteem
Bijna alle virusscanner zijn geschikt voor Windows, waaronder Windows Vista en Windows 7 en 8. Ook kunnen virusscanners prima draaien op Windows 10. Vanaf Windows 8 heb je gratis de beschikking over Windows Defender. Heb jij een apparaat van Apple? Dan kun je helaas uit minder virusscanners kiezen. Sinds de populariteit van het merk is toegenomen, wordt het wel steeds belangrijker om een goede virusscanner te installeren. Toen er nog weinig mensen een Apple-product hadden, was het idee dat er geen virussen waren om een Mac te infecteren. Dat is steeds minder waar. Ook een Apple-apparaat is inmiddels gevoelig voor computervirussen en hacks. Kijk goed of de virusscanner op jouw Mac kan draaien. Voorbeelden van virusscanners die geschikt zijn voor een Mac zijn die van Bitdefender, Norton en Panda.

Zakelijk of particulier
Wil je je bedrijf goed online beveiligen? Dan zijn er vaak aparte abonnementen voor antivirussoftware voor de zakelijke markt. Met zo’n abonnement kun je tientallen apparaten beveiligen, vaak ook servers. Ook die wil je immers beveiligen tegen malware, hackers en virussen. Heb jij een apparaat voor particulier gebruik? Dan kun je prima toe met een standaard abonnement.

Welke virusscanner is de beste budget keuze?

Het is ook de moeite waard om te kijken of je een combinatiedeal kunt meepakken. Bij de aanschaf van een nieuwe computer kun je vaak een korting krijgen op de antivirussoftware. De allergoedkoopste virusscanner is Norton Security Standaard, die je al in huis haalt voor afgerond 15 euro.

Wat zijn de populairste virusscanner merken?

Bitdefender
Bitdefender biedt beveiligingssoftware die al 5 jaar het beste scoort in de opsporing van malware. Bitdefender zegt artificiële intelligentie te combineren met revolutionaire technologieën. Ook gebruiken ze een wereldwijd netwerk van meer dan 500 computers om te kunnen anticiperen op nieuwe bedreigingen en zorgt Bitdefender ervoor dat de computers niet trager worden.

Norton
Norton biedt uitgebreide bescherming voor je pc, Macobook of mobiele apparaat. Norton is goed in het bieden van realtimebescherming. Norton is winnaar van de AV-Test Award voor de beste bescherming. Norton biedt 100% Virus Protection Promise: vanaf het moment dat je een abonnement neemt, is er een expert beschikbaar om je apparaat virusvrij te houden. Als dit niet lukt, krijg je je geld terug.

Panda
Panda heeft meer dan 27 jaar ervaring in de IT-beveiligingssector. Het is de missie van Panda om jou te beschermen, via al jouw apparaten. Panda biedt veel pakketten en verschillende opties om jouw apparaten goed te kunnen beschermen. Ze werken wereldwijd met allerlei instituten samen om cybercrime te stoppen en hebben een hoge klanttevredenheid.

McAfee
Het motto van het bekende virusscannermerk McAfee is ‘Together is power’. Ze bieden verschillende vormen van beveiliging. Het bedrijf zegt dan ook niet onterecht dat het meer biedt dan virusbescherming alleen. McAfee biedt gratis klantondersteuning en is meerdere malen bekroond op het gebied van antivirusbescherming.

BullGuard
BullGuard won de Gold Malware Protection Award van AV-Comparatives in 2018. Het merk staat garant voor constante innovatie. Het is de missie van BullGuard om klanten de best mogelijke meerlaagsbescherming tegen alle typen virussen, malware, ransomware en alle online bedreigingen te bieden.

Virusscanner: zo doe je de beste koop

Je wilt een virusscanner kopen voor een of meerdere apparaten. Maar je kunt vast wel wat tips gebruiken om tot een goede keuze te komen. We zetten hieronder op een rijtje op welke dingen je moet letten.

 1. Eisen

  Het is goed om te controleren waar de virusscanner die jij op het oog hebt allemaal tegen beschermt. Een virusscanner zou in ieder geval bescherming moeten bieden tegen virussen, spyware, phishing, rootkits en trojans. Ook is het goed als virusscansoftware real-time analyses doet en bescherming tijdens het browsen biedt. Je kunt er ook op letten of de software gebruikmaakt van cloudtechnologie, voorzien is van een firewall, back-ups mogelijk maakt, waarschuwt bij het bezoeken van gevaarlijk websites en e-mails scant. Tot slot kun je ook checken of de virusscanner zorgt voor automatische updates en geschikt is voor het gewenste besturingssysteem.

 2. Aantal installaties

  Het is handig om te controleren op hoeveel verschillende apparaten je het pakket of de virusscanner kunt installeren. Als je bijvoorbeeld drie computers hebt, dan is het wel zo handig als je de virusscanner ook drie keer kunt installeren. Meestal geldt wel: hoe meer installaties mogelijk zijn, hoe duurder de software is.

 3. Functies

  Kijk goed tegen welke soorten bedreigingen de virusscanner of het internetbeveiligingspakket beschermt. Komt dit tegemoet aan jouw wensen voor een virusscanner? Kijk met name of de software in ieder geval beschermt tegen virussen, spyware, trojans, rootkits en phishing. Open je mail op je pc? Kijk dan ook of de virusscanner beschermt tegen geïnfecteerde e-mails. Open jij jouw mail vooral op je telefoon? Dan hoef je deze functie natuurlijk niet per se te hebben.

 4. Gebruikerservaring

  Het is ook zeker de moeite waard om reviews te bekijken. Wat vinden gebruikers van een virusscanner ervan? Zijn ze tevreden over de software en het bedrijf? Via reviews kun je bijvoorbeeld ontdekken dat een bedrijf slecht te bereiken is, terwijl dat erg handig kan zijn als er een probleem is met de software van jouw virusscanner. Ook kun je dan inzicht krijgen in het effect van de virusscanner op de prestatie van jouw computer en de algehele tevredenheid.

Internetcriminaliteit blijft een groot probleem. Gevaarlijke websites en bankvirussen blijven een risico vormen voor de beveiliging van je computer of mobiele apparaat. Het blijft dus onverminderd belangrijk om je virusscanner, de software en bestanden op je apparaat vooral up-to-date te houden. Een duidelijke trend is de ontwikkeling van de gratis Windows Defender, die steeds beter de risico’s afdekt. Uit een test van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat Windows Defender bij het downloaden en openen van malware van internet, erg goed scoort. Overigens nemen de verschillen tussen betaalde en gratis virusscanners steeds verder af. De kwaliteit van de bescherming ligt dicht bij elkaar. Een andere zeer actuele trend is om de virusscanproducten van Kapersky niet meer te gebruiken. De Nederlandse overheid heeft in navolging van de Verenigde Staten Kapersky in de ban gedaan, vanwege vermeende banden met de Russische geheime dienst. Dit is echter niet aangetoond en er zijn dus geen feitelijke redenen om Kapersky te vermijden. Wel is het goed om te merken dat de overheid kritisch is op het gebied van internetbeveiliging.

Criminelen worden steeds creatiever. Tegen veel dingen kun je je wapenen maar sommige dingen niet. Gelukkig helpt een goede virusscanner al behoorlijk. Tegenwoordig krijg je vaak niet alleen een virusscanner maar een totaalpakket aan dingen die ervoor zorgen dat je je digitaal kunt redden. Denk hierbij aan een VPN. VPN staat voor Virtual Private Network. Het zorgt ervoor dat je IP adres versleuteld wordt en dat je met een ander IP adres op het web surft. Hierdoor kun je niet gelokaliseer worden en vaak heb je zelfs de keuze uit verschillende landen waar je je zogenaamd in kunt bevinden. Dit is ook handig wanneer je bijvoorbeeld een tv programma wilt kijken in een land waarin dat eigenlijk niet is toegestaan. Dit is te omzeilen met een VPN. Super handig dus en ook nog eens veilig. Wat wil je nog meer?

Samenvatting

Een virusscanner is geen luxe, het is een must have voor je apparaten. Denk niet alleen aan je pc of laptop maar ook aan je tablet en smartphone. Helaas komt het nog te vaak voor dat er een vervelend virus op een computer belandt met alle gevolgen van dien. Met een virusscanner voorkom je dit. Bovendien zijn de scanners van tegenwoordig makkelijk in gebruik. Je hoeft dus geen nerd te zijn om te weten hoe dit in zijn werk gaat. Virusscanners zijn in allerlei prijsklasses beschikbaar. Er zijn zelfs prima gratis exemplaren te vinden. Wel moet je dan op de koop toe nemen dat je wordt overspoeld door reclames voor van alles en nog wat, niet allerminste voor de betaalde versie van de virusscanner. Mocht je krap bij kas zitten is het echter een goede manier om je computer te beveiligen. Het is maar net waar je prioriteiten liggen. Een excuus om geen virusscanner te installeren is er niet.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste Router? Of wil je alles weten over de laatste chromebook? Of de resultaten zien van de beste laptop test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
Ook zeer interessant