Checko
checko test de beste dekbedden

Beste Dekbed – Beste koop in 2019 vergeleken

In de zomer moet je er niet altijd aan denken, lekker wegkruipen onder een dekbed. Maar zodra de temperaturen dalen is het voor veel mensen één van de fijnste dingen die er bestaan. En waar de ene het niet warm genoeg kan hebben, zweert de ander bij een dunner exemplaar. Wat voor soort dekbed je ook zoekt, wij zetten de beste keuzes weer voor je op een rij.

Beste Dekbed – De beste koop dekbed in 2019

Wij verzamelden de beste dekbedden voor je, gebaseerd op reviews. We zijn hierbij uitgegaan van een standaardmaat 200cm x 200cm, de meeste dekbedden zijn ook in andere formaten verkrijgbaar.

TIMZO – Dekbed – Vierseizoenen – 100% Wol – 2 Persoons – 200x200cm

Dit vierseizoenen dekbed van TIMZO is gevuld met de wol van het Texelse schaap. Deze vulling wordt zorgvuldig geselecteerd om een zo hoog mogelijke kwaliteit scheerwol te kunnen leveren. Wol is goed isolerend en werkt zowel in koude als warmere omgevingen én is vochregulerend. Het dekbed bestaat uit twee delen, een dikker gedeelte voor voor- en najaar en dunner zomerdekbed, die met drukknopen aan elkaar bevestigd kunnen worden voor een winterdekbed. Wol heeft zelfreinigende kwaliteiten wat tijdbesparend werkt.

Cinderella Ambient – Dekbed – Vierseizoenen – Synthetisch – Tweepersoons – 200×200 cm

Het synthetische dekbed van Cinderella Ambient biedt verschillende voordelen. Zo is het een licht dekbed, maar door de tijk die het lichaam volgt omhelst het dekbed je wel als het ware. Daarnaast is het anti-allergie, waardoor dit zelfs voor de gevoeligste personen geschikt is. Het dekbed is goed vochtregulerend en opgebouwd uit verschillende lagen wat zorgt voor een goede isolatie. Het dekbed bestaat uit een dun zomerdeel en een dikker tussenseizoen-deel, samen vormen ze een behaaglijk winterdekbed.

Ducky Dons Nordic 4-Seizoenen Dekbed – 200×200 cm

De naam verraadt het al: dit Ducky Dons Nordic dekbed is gevuld met (eenden)dons. Dit heeft sterk isolerende eigenschappen, net als wol, maar is licht als synthetisch. Ondanks dat het een natuurproduct is, is ook dit dekbed anti-allergie, waardoor het voor iedereen geschikt is. Dit komt mede door de speciaal geweven katoenen tijk, deze is strak geweven zodat huisstofmijt geen kans krijgt. De twee verschillende dekbedden vormen samen een dik winterdekbed en worden vastgezet met haken (zogenaamde zusterknopen). Op dit dekbed krijg je 5 jaar garantie.

Cinderella Soul – Dons – 4-seizoenen dekbed – Tweepersoons – 200×200 cm – Wit

Dit Cinderella Soul dekbed heeft ook een donzen vulling, wat dus perfect is voor zowel koude als warme nachten, lekker dik is zodat je erin weg kan kruipen en toch lekker licht aanvoelt. Cinderella werkt voor de dons met een fabrikant waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. De veren worden onder geen beding van levende dieren geplukt bijvoorbeeld. In het wasproces worden ook enkel milieuvriendelijke producten gebruikt. Dat moet een goed gevoel geven als je onder dit dekbed kruipt. De tijk is dichtgeweven zodat huismijt er niet in kan komen en de veren er niet uit. Anti-allergisch is dus op dit dekbed van toepassing, en door de twee losse dekbedden is het voor elk seizoen geschikt, los of in combinatie.

iSleep Wol 4-Seizoenen Dekbed – 100% Wol – Tweepersoons – 200×200 cm

Het wollen dekbed van iSleep heeft het Wool-keurmerk en is gemaakt van 100% zuivere scheerwol. Dit maakt het dekbed goed isolerend en vochtregulerend. Door het wol is het wat zwaarder, wat zou maken dat je makkelijker in slaap valt. De tijk is van hoogwaardig katoen en het dekbed heeft een verwachte levensduur van zeker 10 jaar. Het blijft dan ook perfect in model en je krijgt 3 jaar garantie. Het dekbed is van Nederlandse makelij en wederom kunnen een dunner zomerdeel en een dikker tussendeel samen worden gevoegd voor een heerlijk warm winterdekbed.

Dekbed budget tips voor een goed dekbed

Een dekbed hoef je als het goed is niet elk jaar opnieuw te kopen maar dat betekent niet dat het altijd een rib uit je lijf moet kosten. Er zijn zeker zaken waar je rekening mee kan houden als het gaat om de aanschaf van een dekbed, waardoor ook met een kleiner budget een goed dekbed binnen handbereik is.

Zo zijn dekbedden van wol vaak duurder, en ook voor donzen dekbedden ligt de prijs vaak hoger. Een synthetisch dekbed is namelijk makkelijker te produceren dan producten die uit de natuur moeten komen. Het scheren van schapen gebeurt namelijk nog steeds met de hand, en om diervriendelijk aan eendendons te komen, kost ook meer dan een machine die de vulling kan maken.

Ten tweede scheelt het formaat. Een éénpersoonsdekbed is goedkoper dan een tweepersoons variant, en een lits-jumeaux is door het afwijkende formaat nog duurder. Wil je op het budget letten, kies dan een zo klein mogelijk dekbed voor jouw situatie. Hetzelfde geldt voor de warmtegraad. Heb jij het snel warm, dan is een winterdekbed aan jou misschien niet besteed en kunnen je prima met een tussendekbed uit de voeten. Hoe minder vulling, hoe goedkoper een dekbed is. Ben je wel een koukleum, dan is een vierseizoenendekbed meestal goedkoper dan twee losse dekbedden. Een goede en voordelige keuze is onder andere het All Year Dekbed 200×200 – 2 persoons van Nice Dreams.

Dekbed aanschaffen? Let op deze zaken

Een dekbed aanschaffen doe je, als het goed is, maar eens per tien jaar ongeveer. Tenminste, dat is de levensduur van een goed dekbed. Voordat je dus geld uitgeeft aan iets waar je de komende jaren onder moet slapen, is het goed om vooraf rekening te houden met een aantal zaken. Een beetje dekbed kost algauw tussen de €100 en €200 of zelfs meer.

Allereerst de grootte. Hoe groter hoe duurder zeiden we al, maar op een tweepersoonsbed leg je geen eenpersoonsdekbed. Misschien twee, dat kan wel. En ben jij iemand die een dekbed inpikt, of is je partner het juist, dan kan dat een uitkomst zijn. Je kunt dan ook kiezen voor een groter dekbed, zoals een lits-jumeaux, zodat er meer overblijft voor het ‘slachtoffer’.

Ben je allergisch? Dan is de kans groot dat je ook niet tegen huisstofmijt kunt. Kijk dan of een dekbed anti-allergisch is, dat scheelt een hoop gedoe achteraf.

Ben je een koukleum of heb je het juist altijd warm in bed? Let dan op de verschillende warmteklassen. Een zomerdekbed is het dunste, heeft warmteklasse 4. Een tussendekbed heeft warmteklasse 3 of 2, en is daarmee medium qua warmte. Een winterdekbed is klasse 1, dit is het warmste. Een vierseizoenendekbed combineert meestal een zomerdekbed met een medium dekbed klasse 2 of 3, die samen dan klasse 4 vormen. Maar heb jij het snel warm, dan is warmteklasse 4 misschien helemaal niet nodig. Maar bedenk wel dat als je een warmer dekbed aanschaft, de verwarming in de slaapkamer, als je die al gebruikt, lager kan of zelfs helemaal uit. Dit scheelt in de maandelijkse stookkosten.

 

Overzicht van best geteste Dekbed merken

Dekbedden, ze zijn er dus in vele maten en uitvoeringen. Welke merken komen er als beste uit de bus?

Cinderella

Cinderella is onderdeel van het Nederlandse Deltex en produceert al sinds de jaren ’60 beddengoed. Dekbedden, hoofdkussen maar ook dekbedovertrekken, alles om je laten genieten van een welverdiende goede nachtrust. Thuis is volgens Cinderella de belangrijkste basis in je leven, de plek om je terug te trekken en waar je jezelf kunt zijn. Het merk levert producten van hoge kwaliteit.

TIMZO

Dit Nederlandse merk is een familiebedrijf dat sinds 1986 producten voor in de slaapkamer maakt. Denk aan dekbedden, overtrekken, moltons en kussens, alles om je een plezierige nachtrust te bezorgen. Hiervoor gebruiken zij verschillende materialen, waaronder Texels wol. Alles van hoogwaardige kwaliteit en passend bij de wensen van de consument.

Ducky Dons

De naam zegt het al: dit bedrijf maakt alle slaapproducten van dons. Wederom een Nederlands bedrijf, dat moderne (computer)technieken combineert met ouderwets vakmanschap. Dit leidt tot hoogwaardige en duurzame producten voor een optimaal slaapcomfort.

De verschillende soorten Dekbedden op de markt

Vroeger sliepen mensen onder dekens, vaak van wol, met eventueel een laken ertussen. Dit was niet altijd gemakkelijk, want de dekens konden makkelijk wegglijden omdat zowel de dekens als lakens los lagen. Ook qua hygiëne liet dit nog wat te wensen over, en de dekens waren zwaar en slecht ademend. Het dekbed zoals wij dit kennen kent zijn oorsprong (waarschijnlijk in Duitsland) en werd daar in het midden van de 18e eeuw al gebruikt. Het voordeel van een dekbed is dat dit beter isoleert en vocht reguleert.

Dekbedden zijn er tegenwoordig met verschillende soorten vulling:

– Dons, dit is van oudsher al een veelgebruikte vulling. Tussen dons zit veel lucht wat zowel de isolatie als de vochtregulering ten goede komt. Bovendien is een donzen dekbed zeer licht en kun je dit in de wasmachine wassen. De tijk is vaak dichtgeweven om de dons binnen te houden, wat zorgt dat huismijt er ook niet in kan.

– Wol staat bekend om zijn isolerende eigenschappen, vooral in de winter. Wat veel mensen vergeten is dat het in de zomer juist voor koelte zorgt, het is dan ook goed vochtregulerend. Een wollen dekbed is wel moeilijker te wassen (kan niet in het wasmachine of droger) en is een stuk zwaarder.

– Synthetische vullingen zijn gemaakt van kunststofvezels. Doordat dit door machines geproduceerd kan worden is dit vaak goedkoper. Ook synthetische dekbedden zijn vaak anti-allergie en licht. Niet iedereen vindt slapen onder een synthetisch dekbed fijn, net zoals het niet altijd fijn is om synthetische kleding te dragen. Het is minder vochtregulerend dan de natuurlijke vullingen, maar de ontwikkelingen staan niet stil.

– Katoen, dit wordt niet (vaak) meer gebruikt. Katoen is een plantaardig natuurproduct, wat prettig aanvoelt en perfect vochtregulerend is. Bij de productie van katoen wordt, op de traditionele manier in ieder geval, niet heel milieuvriendelijk is. Maar ook hier wordt aan gewerkt.

Dekbedden kunnen op verschillende manieren gestikt worden. Meestal worden de boven- en onderkant aan elkaar gestikt, soms met luchtbruggen ertussen. Al is dat tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig. In de meeste gevallen worden er vierkanten in het dekbed geschud, zo blijft de vulling beter verdeeld en zakt dit niet naar één kant.

De tijk van een dekbed is vaak van katoen, al kan het bij (vooral synthetische) dekbedden ook van synthetische stof zijn. Hoe hoger de draaddichtheid, hoe steviger de tijk is en hoe minder huismijt kans krijgt. Bij dons is het belangrijk dat het dons niet door de tijk naar buiten kan komen.

Dekbedden zijn er in verschillende formaten. De meest voorkomende zijn:

– eenpersoons, dit is 140×200 cm

– tweepersoons, dit is 200x200cm

– lits-jumeaux, dit is 240×220 of 240×240 cm, een extra groot tweepersoonsdekbed

Inmiddels zijn er ook dekbedden van 260×220 of groter, en natuurlijk zijn er kleinere maten kinderdekbedden, maar dit zijn afwijkende maten.

Een dekbed leg je eigenlijk nooit zo op bed, daar gaat een dekbedovertrek omheen. Dit beschermt je dekbed en voelt voor jezelf ook prettiger. Dekbedovertrekken zorgen er ook voor dat de, voornamelijk witte, dekbedden bij je interieur passen. Een dekbed moet regelmatig gelucht worden en af en toe gewassen. Doe dit alleen met dekbedden die gewassen kunnen worden, een wollen dekbed kun je beter laten stomen.

Een dekbed komt in verschillende diktes, dit heeft te maken met de warmteklasse. Een zomerdekbed het dunste, heeft warmteklasse 4. Een tussendekbed heeft warmteklasse 3 of 2, en is daarmee medium qua warmte. Een winterdekbed is klasse 1, dit is het warmste. Een vierseizoenendekbed combineert meestal een zomerdekbed met een medium dekbed klasse 2 of 3, die samen dan klasse 4 vormen.

Wat is er nieuw aan moderne Dekbedden in 2019?

Een dekbed is een dekbed, tenminste, dat zou je denken. Maar zelfs in zoiets al een dekbed zijn er trends te ontdekken! Allereerst haken ook dekbedfabrikanten in op milieubewust produceren. En dat niet alleen, als het gaat om donzen dekbedden, beloven ze steeds vaker dat er geen dierenleed betrokken is bij het maken van de dekbedden. Dons werd vroeger geplukt van eenden of ganzen. Dit gebeurde als het beestje nog in leven was, en je kunt je  voorstellen dat dit pijnlijk is. Tegenwoordig gebeurt dit niet overal meer op deze manier. Als je dat belangrijk vindt, kun je daar dus op letten.

Een tweede trend is een verzwaard dekbed. Mensen die slecht slapen kunnen er baat bij hebben als ze iets zwaars op zich hebben liggen. Dekbedden producenten spelen hier handig op in. Ook dekbedden die extra verkoelen of zich aan kunnen passen aan de temperatuur in de omgeving en van de persoon, komen steeds meer op. Dit is vooral handig voor stellen waarbij de één het kouder, of warmer, heeft dan de ander.

 

 

Posts

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.