Jij wil graag een nieuwe scooter? Maar weet je nog niet wat voor soort scooter je wilt aanschaffen en waar je op moet letten. In dit artikel geven wij je tips bij de aanschaf van een nieuwe scooter. Lees dus zeker even mee!

Tegenwoordig zien we steeds meer scooters op de weg. Van elektrische scooters tot gewoon door benzine aangedreven scooters. Kan ik een scooter beter tweedehands of nieuw kopen? En wanneer jij eenmaal hebt gekozen voor een scooter komen we bij de volgende vraagstukken. Want: wanneer moet je een helm dragen op de scooter? Wat voor soort verzekering heb ik nodig? Moet ik ook belasting betalen en hoeveel is dit dan? Hier de tips op een rijtje.

Kies ik voor een nieuwe of een tweedehands scooter?

Wanneer je een nieuwe scooter koopt weet je zeker dat je een goede scooter koopt. Zo heeft er nog niemand op gereden en zal alles gloednieuw zijn. De voordelen hiervan zijn dat er geen extra kosten bijkomen, denk aan het repareren van onderdelen of nieuwe banden. Het nadeel is natuurlijk dat een nieuwe scooter een stuk duurder is dan een tweedehands scooter.

Bij aanschaf van een tweedehands scooter weet je één ding zeker, je houdt de prijs lager dan bij een nieuwe scooter. Echter weet je ook niet wat je aantreft. Het kan zijn dat er onder de motorkap toch van alles mis is. Hier kom je misschien pas achter wanneer hij al bij je in de achtertuin staat. Dat is het grote nadeel van een tweedehands scooter

Wat voor soort scooter koop ik?

Je hebt verschillende soorten scooters. Wij zetten ze voor je op een rijtje, en vervolgens kan jij kijken wat het meest geschikt is voor jouw ritjes.

Een snorscooter

Nee, op deze scooter hoef je niet verplicht een snor te laten staan. Dit betekent dat de scooter niet harder kan dan 25 km/h. Het voordeel hiervan is dat je op fietspaden mag rijden en dat je geen helm hoeft te dragen. Deze scooter wordt vooral veel gebruikt in binnensteden.

Een bromscooter

Wil jij wat harder rijden, dan kies je eerder voor een bromscooter. Met een bromscooter die harder rijdt dan 45 km/h moet je een helm dragen. Het voordeel is natuurlijk dat je eerder op je locatie bent. Maar er gelden ook andere verkeersregels op de openbare weg.

Een elektrische scooter

Betaal jij liever niet te veel aan brandstof dan kan een elektrische scooter ideaal zijn. Wat fijn is aan een elektrische scooter is dat je ze thuis kan opladen. Ook vind je steeds meer oplaadpunten in grote steden. Het nadeel blijft toch wel de actieradius van een elektrische scooter. Dit is hoelang de scooter kan rijden zonder dat je hoeft bij te laden. Dit hangt af van de grote van de batterij.

Een scooter gekocht, en nu?

Je hebt een keuze gemaakt in welke scooter jij nu precies wil hebben. Afhankelijk van die keuze zal je volgende stappen moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat je veilig en wettelijk de weg op mag. Denk hierbij aan verzekeringen, je rijbewijs, en een helm. Laten we ze allemaal even uitlichten.

Een scooterverzekering

Niet onbelangrijk wanneer jij een scooter hebt gekocht is de verzekering. Zo is dit zelfs verplicht om überhaupt de weg op te mogen. Verzekeringen voor je scooter kan je online afsluiten. Scooterpremies vergelijken is slim voordat je een verzekering afsluit. Op deze manier weet je ongeveer wat je scooterverzekering gaat kosten en daarnaast kan je opzoek gaan naar de goedkoopste of die met een zo goed mogelijke dekking.

Je rijbewijs

In Nederland is het verplicht op je rijbewijs te hebben voordat je met de scooter weg gaat. Waar je vroeger met een bromfietscertificaat met je scooter kon rijden moet je tegenwoordig een scooterrijbewijs of een auto- of motorrijbewijs hebben. Je moet net als bij het behalen van je auto- of motorrijbewijs hiervoor een theorie-examen doen en een praktijkexamen. Je krijgt hem dus niet zomaar.

Wil je weten wat er nodig is op je scooterrijbewijs te halen? Lees het hier. 

Een scooterhelm

Sinds 1975 is het verplicht om een scooterhelm te dragen wanneer jij een scooter hebt die 45 km/h kan. Met een scooterhelm raak je minder snel gewond bij een ongeluk en de kans van overleven is zelfs 40% kleiner. Je scooterhelm moet trouwens wel goedgekeurd zijn voordat jij hem gebruikt. Dit hoef je zelf niet te doen wanneer jij hem koopt met een goed keurmerk. Er zijn veel verschillende soorten helmen, en de prijzen verschillen van € 50,- tot meer hoe luxe jij hem wil.

Belasting voor je scooter

Er bestaat in Nederland geen wegenbelasting voor je scooter of bromfiets. Dit is fijn, want het scheelt je toch weer geld in vergelijking met een auto. De verzekering is dus het enige vast bedrag dat je jaarlijks kwijt bent aan je scooter. Je hoeft namelijk ook een apk te doen voor je scooter, weer iets dat je gaat schelen in de kosten.

Ga voor een zuinige scooter

We hebben je nu allemaal tips gegeven die je kan gebruiken wanneer jij een nieuwe scooter gaat kopen. Maar de beste tip die wij je kunnen geven is om opzoek te gaan naar een zuinige scooter. Er zijn veel scooters die veel verbruiken. Een zuinige scooter verbruikt zo’n 1 op 30 à 40. Dit betekent dat je er 30 tot 40 kilometer mee kan rijden op 1 liter benzine. Ga eens van Groningen naar Utrecht met ongeveer 5 liter aan brandstof. Je bent er misschien niet zo snel, maar wel zuinig en het is een leuk avontuur.

0 Shares:
Ook zeer interessant