Bah, bah. Trek je de deur van de wasmachine open, word je getrakteerd op een stinkende lucht. De Wasmachine stinkt. En als het nou alleen in de machine zat. Maar al je kleren ruiken muf, zuur en niet schoon. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de geur weg te werken door heel veel wasmiddel en -verzachter aan je was toe te voegen. Maar genezen is beter dan maskeren. En wat jij kunt doen tegen een stinkende wasmachine vertellen we jou in deze blog! 

Allereerst is het goed om je te vertellen dat een stinkende wasmachine heel vaak voorkomt. Het heeft dus niets te maken met hoe schoon jij bent of hoe vies je was is. Maar gelukkig zijn er heel veel manieren om je wasmachine eerst effectief te reinigen en daarnaast kun je ook voorkomen dat het weer gaat stinken. 

Maar laten we bij het begin beginnen, waarom stinkt je wasmachine in de eerste plaats. Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt doordat aanslag van vuil en resten van je wasmiddel in de afvoerleidingen en de filters en rubbers van je wasmachine blijven plakken. Wist je trouwens dat het gebruik van vloeibaar wasmiddel dit nog eens verergert? Je kunt dan dus ook beter kiezen voor waspoeder. Maar ook veel wasmiddelen worden steeds geconcentreerder. Ook dat verergert deze plak aan de binnenkant van leidingen, filters en rubbers. En tel daar nog eens de lage temperaturen waarmee we vandaag de dag wassen bij op en je krijgt een stinkende wasmachine. 

Willen we een wasmachine die stinkt reinigen dan is dat een slimme zet. Want deze viezigheid die zich ophoopt op lastig te bereiken plekken zorgen ook nog eens voor vetluis en bacterievorming. Viezigheid en broedplaats voor ziektekiemen. We delen daarom ook maar al te graag een aantal handige tips met je voor het schoonmaken van je wasmachine. 

Tip 1: Reinig je wasmachine grondig

Wellicht ben je wel bekend met het merk HG. Dit merk heeft een middel waarmee je gemakkelijk je wasmachine kunt reinigen. Een snelle en effectieve oplossing, waardoor je filters, vlotters, afvoerpijpen en andere onderdelen die maar lastig te bereiken zijn weer blinkend schoon worden. Ook blijven je rubbers elastisch en waterbestendig. Hierdoor heb je minder last van lekkage, storing of kortsluiting. Je kunt dit middel gewoon door je wasmachine heen spoelen door een wasje zonder was aan te zetten. 

Tip 2: Maak regelmatig de rubberen randen van je wasmachine schoon 

De vetluis waar we het net over hadden komt ook terug op je rubberen randen. Dit is de plek waar een vieze geur ontstaat. Hoe je dit schoonmaakt? Makkelijk met een sopje of een spons of gebruik een keukendoek. Maak een lauwwarm sopje met groene zeep en water. Hierdoor kom je goed tussen de rubberen plooien. Je kunt er ook een tandenborstel voor gebruiken. Wel een oude natuurlijk! 

Tip 3: Draai eens een wasje op 90 graden of nog hoger

We zeiden het net al. We wassen steeds vaker op lage temperaturen. En hierdoor gaan bacteriën niet dood en lossen kalkdelen niet op. Was daarom een regelmatig een was, zonder was, op 90 graden. Je kunt er ook nog een vaatwastablet of wat bleekwater aan toevoegen voor een optimaal én schoon effect. Na afloop laat je de trommel van de wasmachine een aantal uur luchten door de deur op te laten staan. Hierdoor kan de trommel helemaal drogen en is de geur helemaal weg.

Tip 4: Controleer regelmatig het filter van je wasmachine 

Je wasmachine heeft een filter en op dit filter kan vuil achterblijven. Zo’n verstopt filter kan er ook voor zorgen dat je was gaat stinken. Door deze resten vuil kan het afvalwater maar moeilijk weg. En daardoor blijft er water achter dat gaat stinken. Houd daarbij ook de trommel van de wasmachine goed schoon. En laat het deurtje na een wasbeurt openstaan. 

Tip 5: Clean het zeepbakje

We maken dus alles schoon met zeep, maar zeep alleen is niet heel schoon. Daarom is het slim dat je het zeepbakje, dit is de plek waar je jouw zeep of poeder stopt, regelmatig schoonmaakt. Ook dit is namelijk een plek waar regelmatig bacteriën en viezigheid kan komen. 

Heb jij een nieuwe wasmachine? Dan wil je natuurlijk beter voorkomen dan genezen. En heb je eindelijk die geur weg? Dan wil je natuurlijk dat dit ook zo blijft.

Wasmachine stinkt nog steeds? Gebruik deze tips:

  • Draai om de ongeveer 10 wasbeurten een kookwasje, dat betekent dus boven de 90 graden.
  • Draai dan één keer per maand een lege kookwas maar dan met soda erbij in. 
  • Doe niet het deurtje dicht als je de was klaar hebt, zo kan alles aan de binnenkant goed drogen.
  • Het wasmiddellaatje moet je om de paar maanden, zeg 5 of 6 maanden schoongemaakt worden.
  • Ook het filter en de rubberen kun je om de 3 of 4 maanden schoonmaken. 
  • Gebruik geen vloeibaar wasmiddel, je kunt beter poeder gebruiken. 
  • Je moet geen natte was in de wasmachine laten zitten, want hierdoor kun schimmels veel beter groeien en dat wil je juist niet. 
  • Houd er rekening mee dat de vieze geur ontstaat omdat je was vies is door stof, pluisjes en haren. Dit kan dus vast blijven zitten in je wasmachine. Het is belangrijk dat dit eruit gehaald kan worden of wordt afgebroken. 

Zoals je ziet kun je jouw stinkende wasmachine weer als nieuw krijgen. Een apparaat voor je wasjes gaat lang mee, zolang je er maar goed voor zorgt. Implementeer dus zeker de tips die we hebben genoemd in jouw schoonmaakplanning. 

0 Shares:
Ook zeer interessant