Wie een beetje van klussen houdt of een echte doe-het-zelver is, heeft vroeg of laat schuurpapier nodig. Het grillige papiertje dient om het oppervlak van iets af te nemen. Houd er rekening mee dat je grof begint en fijn eindigt. Bovendien moet je het oppervlak eerst ontvetten voordat je gaat schuren. Anders schuur je het vet er namelijk in en dat is het laatste wat je wilt. Je zou het misschien niet verwachten maar er zijn allerlei soorten schuurpapier. Maar welk schuurpapier is kwalitatief het best? En waar moet je op letten bij de aanschaf ervan? Wij helpen je een handje op weg.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Bosch 25-delige schuurbladset het beste schuurpapier van 2021 is. Een goedkoper alternatief voor de Bosch 25-delige schuurbladset is de ProPapier – Schuurpapier set. Lees verder voor een volledig overzicht van het best beoordeelde schuurpapier.

Beste Schuurpapier van 2021

Bosch 25-delige schuurbladset

Als je aan een grote klus begint is goed schuurpapier onmisbaar. Het maakt dat je comfortabeler en effectiever kunt werken. Bovendien is je project veel sneller klaar. Met de Bosch 25-delige schuurbladset zit dat wel goed. Je krijgt een complete set voor je multischuurmachine zodat je direct aan de slag kunt. In de set zitten verschillende korrels. Je hoeft dus niet van iedere korrel een groot aantal aan te schaffen. Het is dus een voordelige koop. Van iedere korrel krijg je 5 bladen en van korrel 80 krijg je er 10. Het mag dan schuurpapier van Bosch zijn, het is geschikt voor vele andere merken.

In de praktijk blijkt dit schuurpapier zeer praktisch en effectief te zijn. Bovendien is het een voordelige koop. Je bent namelijk in een koop klaar en goed voorbereid op je project. Het schuurpapier slijt niet snel en gaat lang genoeg mee om je project geheel succesvol af te kunnen ronden.

Voordelen
 • Het is een voordelige koop omdat je niet van iedere korrel apart een grote hoeveelheid hoeft aan te schaffen.
Nadelen
 • Je kunt niet kiezen wat je in de set krijgt dus het is lastig als je van de ene korrel meer nodig hebt dan de ander.

ProPapier – Schuurpapier set

Met de ProPapier – Schuurpapier set ben je in een koop voorbereid. Net als zijn voorganger wordt deze set geleverd met diverse korrels. Ideaal want voor vrijwel iedere klus heb je sowieso verschillende korrels nodig. Je begint met grof tot je bij de fijnere korrel bent. Alleen dit zorgt voor een goed resultaat. Het is zonde om van iedere korrel grote hoeveelheden aan te moeten schaffen. Je geeft onnodig geld uit en het schuurpapier ligt daarna te verstoffen in je kast. Daar is bij ProPapier rekening mee gehouden. Met deze set kun je effectief aan de slag!

Daarnaast krijg je korting als je meerdere sets aanschaft. Ideaal als je veel schuurpapier nodig hebt voor een grote klus. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Het schuurpapier is bedoeld voor handmatig gebruik en niet geschikt voor een schuurmachine.

Voordelen
 • Het is een voordelige set met kwalitatief schuurpapier. Het is gebruiksvriendelijk en het slijt niet snel.
Nadelen
 • Als je meer van de ene of andere korrel nodig hebt kun je hier niet uit kiezen.

FERM Schuurband

Het schuurpapier van FERM is geschikt voor een schuurbandmachine. In een handomdraai heb je je tafel of kast geschuurd. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen probleem. Dit schuurpapier wordt geleverd als set met 3 verschillende korrels. Je kunt dus van grof naar licht schuurwerk toe werken zonder dat je van de 3 korrels een grote hoeveelheid hoeft aan te schaffen. Ideaal dus voor je schuurproject. Bespaar jezelf een hoop werk en tijd en ga voor een kwalitatief goed schuurpapier. Het duurzame schuurpapier van FERM zal je niet teleurstellen. En hadden we al gezegd dat het zeer betaalbaar is?

Voordelen
 • Ferm schuurpapier van ferme kwaliteit. Het is geschikt voor handmatig gebruik en voor je bandschuurmachine.
Nadelen
 • Lastig als je maar een soort korrel nodig hebt, hij komt namelijk als set van drie verschillende korrels.

3M Schuurpapier Wetordry 9087CEEU P240

Als je voor een professionele kwaliteit schuurpapier wilt gaan kies dan het de 3M 9087CEEU. Met een P240 (aantal korrels) is dit papier zeer geschikt voor het schuren van nieuwe verflagen. Ideaal dus wanneer je een goed uitziende meubel of kozijn van zijn laag verf wilt ontdoen. Bovendien kun je dit type zowel droog als nat gebruiken zonder dat het scheurt. En dat is wel zo fijn wanneer je zonder gezeik lekker door wilt schuren. Nat schuren is essentieel voor bijvoorbeeld beton. Bovendien is dit type schuurpapier sterker dan gewoonlijk. We gaan hier later verder op in.

Voordelen
 • Zelfs bij vochtig materiaal schuurt hij heel effectief. Daarnaast is het super sterk schuurpapier.
Nadelen
 • Het is niet bepaald goedkoop dus je moet er het budget voor hebben.

Indasa Rhynalox K400 230 x 280 mm

De schuurpapiervellen van Indasa Rhynalox zijn onmisbaar bij je schuurklus. In een verpakking zitten 50 vellen zodat je wel even vooruit kunt. Door de zware kwaliteit gaan de vellen echter lang mee. Ze zijn zowel geschikt voor handmatig als machinaal gebruik. Voor het te schuren materiaal is het papier krachtig en zal het alles verwijderen. Door de soepelheid kun je makkelijk bij de kleinste plekjes en tussen kieren en naden komen. Kortom, met het schuurpapier Indasa Rhynalox doe je geheid een goede koop en zal je niet teleurgesteld worden.

Voordelen
 • Het gaat om zeer sterk, waterdicht schuurpapier. Hij is zowel geschikt voor handmatig als machinaal gebruik.
Nadelen
 • Het is niet bepaald goedkoop schuurpapier. Je krijgt een set van 50 vellen wat te veel kan zijn als je een klusje hebt.

Flexovit Schuurpapier – 115 mm P120

Het schuurpapier van Flexovit wordt niet in vellen maar in een rol van 25 meter geleverd. Hierdoor bepaal je zelf hoe groot het stuk is wat je nodig hebt. Super praktisch dus voor iedere handige Harry. Het papier is semi open gestrooid waardoor voorkomen wordt dat het dichtslibt door de stof die vrijkomt tijdens het schuren. Zo hoef je dus niet steeds een nieuw stuk te pakken of het stof af te kloppen. Het is het ideale papier voor hout en metaal met een bestaande lichte of oude verflaag. Het is geschikt om met de hand mee te schuren maar ook voor je schuurmachine.

Schuurlinnen op voordeelrol K 180 40mm FORMAT

Het schuurlinnen van FORMAT wordt op een voordeelrol geleverd. Zo ben je altijd voorzien van voldoende schuurpapier bij die grote klus. Omdat het om linnen en niet om gewoon papier gaat zal het niet stuk gaan tijdens gebruik. Daarnaast beschikt dit schuurlinnen over zogenaamd rechtdradig scheurgedrag. Dit houdt in dat als je het van de rol afscheurt niet zal rafelen. Het gaat dus om echte kwaliteit. Je hoeft bovendien maar weinig kracht te gebruiken om het maximale resultaat te behalen. Wel zo fijn aangezien je al werk genoeg hebt!

3M SandBlaster 69026, P80/P120/P180

Met deze vellen van 3M ben je in één keer voorzien voor je hele klus. Het is namelijk een verpakking van 3 vellen met verschillende korrels: P180, P120 en P80. Je begint met de grofste korrel om zo door te werken naar de fijnste. Deze keuze zal je niet teleurstellen. Het papier blijft stevig en breekt niet. Dit gaat echter niet ten koste van de flexibiliteit en effectiviteit. In een mum van tijd is jouw klus met de minste moeite geklaard. Deze vellen zijn met name aan te raden wanneer je bijvoorbeeld een kastje of tafeltje wilt schuren. Je hoeft niet drie keer een hele rol of pakket van 1 soort schuurpapier aan te schaffen maar je bent in 1 keer voorzien. Scheelt toch weer in kosten!

Koopgids: dit moet je weten voordat je schuurpapier koopt

Hoe kun je op schuurpapier besparen?

Je wilt gaan schuren maar je hebt niet zo’n groot budget. Hoe kun je ervoor zorgen dat de kosten beperkt blijven? Wij geven je een aantal tips.

Investeer in goed schuurpapier
Het lijkt misschien logisch maar investeer in goed schuurpapier. Goedkoop is namelijk duurkoop. Goedkoop schuurpapier zal snel scheuren. Zeker als je het voor doeleinden wilt gebruiken die een goede kwaliteit vereisen. Je kunt beter iets meer uitgeven om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Tenzij je aan een klusje begint waarbij de verf al helemaal is afgebladderd en je maar een klein oppervlak hoeft te schuren. Dan is het zonde om voor duur papier te gaan.

Ga voor ‘budget’ pakketjes
Met name als je maar met 1 projectje bezig gaat zoals een tafeltje, kastje of stoel dan is een ‘budget’ pakketje aan te raden. Een voorbeeld hiervan is de nummer 5 in onze top 5. Je krijgt drie soorten schuurpapier geleverd. Je hoeft dat niet een grote hoeveelheid van 1 soort aan te schaffen. En dat scheelt toch weer. Heb je een grote klus of klus je veel? Ga dan voor een voordeelrol. De nummer 4 in onze top 5 is hier ideaal voor. Houd er wel rekening mee dat je dan waarschijnlijk meerdere soorten aan moet schaffen.

Welke soorten schuurpapier zijn er?

Schuurpapier is stevig papier met een ruwe kant met als doel een oppervlak te schuren. Dit klinkt simpel. Er zijn echter tal van soorten schuurpapier op de markt. Het is wel zo fijn om te weten wat die soorten precies zijn zodat je de goede keuze voor jouw project kunt maken. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Waterproof
Normaal gesproken werkt schuurpapier niet meer als het nat wordt. Het scheurt dan aan alle kanten. Maar bij bepaalde oppervlakken is het van belang dat het schuurpapier tegen water kan. Bijvoorbeeld wanneer je beton schuurt. Hierbij gebruik je namelijk water. Gelukkig is hier speciaal schuurpapier voor zodat je gewoon nat kunt schuren. In de specificaties van het schuurpapier kun je vinden of het geschikt is om nat mee te schuren.

Materiaal: papier, linnen, kunststof
Daarnaast is er onderscheid te maken in het materiaal waarvan schuurpapier is gemaakt. De naam ‘papier’ gaat lang niet altijd op aangezien het schuurpapier ook van andere materialen gemaakt kan zijn. Het woord ‘schuurpapier’ is dus eigenlijk in sommige gevallen een misleidende naam. Veelgebruikte materialen naast papier zijn linnen en kunststof.

Machinaal of handmatig
Vaak kun je schuurpapier zowel handmatig als voor je schuurmachine gebruiken. Echter gaat dit niet altijd op. Soms kun je het schuurpapier voor een schuurmachine direct herkennen aan de ronde of strijkijzervormige schuurpapierbladen. Wanneer het schuurpapier op een rol zit lees dan even in de specificaties waarvoor het geschikt is om een miskoop te voorkomen.

Aantal korrels
We hebben het er eerder al uitgebreid over gehad. Er is onderscheid te maken in het aantal korrels dat op het schuurpapier zit. Wat voor het ene project het meest geschikte papier is kan voor het andere waardeloos zijn. Bedenk je dus van te voren wat je precies wilt schuren en welke korrel je daarvoor nodig hebt om teleurstellingen te voorkomen.

Welk schuurpapier is de beste budget keuze?

Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste prijs-kwaliteit verhouding is. Het COPENHAGEN GOLD schuurpapier is als beste uit de bus gekomen. Dit schuurpapier doet wat je van schuurpapier mag verwachten zonder dat je de hoofdprijs betaalt. Dat scheelt toch weer want klussen is al duur genoeg!

Wat zijn de populairste schuurpapier merken?

3M
3M is het merk als het om schuurpapier gaat. Het is niet voor niets dat er twee 3M producten in onze top 5 te vinden zijn. Met hun innovaties zijn ze een voorloper op de schuurpapier markt. Denk aan hun ultraflexibele schuurmaterialen. En hun No-Slip Grip technologie. Zo glijdt het schuurpapier niet van zijn plek zodat je het snelst en met het meeste gemak het beste resultaat behaalt.

Flexovit
Flexovit mag zeker niet in het rijtje van beste merken ontbreken. Flexovit maakt onderdeel uit van het bedrijf Saint-Gobain Abrasives. Ze zijn uitgegroeid tot een wereldwijd concern gespecialiseerd in bouwmaterialen en schuur- en slijptechnologie. Ze streven altijd naar de beste kwaliteit en leveren dit door zich doorlopend te ontwikkelen en te innoveren.

Bosch
Je zou je af kunnen vragen waar Bosch géén expert in is. Ze bieden Duitse degelijkheid en kwaliteit. Al in 1886 werd Bosch opgericht. Momenteel telt het bedrijf bijna een half miljoen medewerkers wereldwijd. Maak de koop van je Bosch schuurpapier compleet door ook een Bosch schuurmachine aan te schaffen. Ze zijn namelijk van alle markten thuis.

Schuurpapier: zo doe je de beste koop

De keuze is reuze. Je wilt eindelijk beginnen aan die grote klus. De kozijnen van je huis, een kledingkast die staat te verstoffen of de eetkamerstoelen die je van je oma hebt geërfd en die wel een nieuw likje verf kunnen gebruiken. Wat het ook is, je zult schuurpapier nodig hebben. En je wilt dan wel de beste keuze maken. Schuurpapier is  in veel prijsklassen beschikbaar. Het duurste papier is echter niet per se het beste. Maar waar let je op bij de aanschaf ervan? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Vraag jezelf ten eerste de volgende dingen af. Welk materiaal wil je schuren? Hoe groot is het oppervlak dat je wil schuren? Wat is je budget? Zit er een verflaag op het te schuren materiaal? Zo ja, wat is de conditie van die verflaag? Wil je het schuurpapier handmatig of met een schuurmachine gebruiken?

 1. Aantal korrels

  Het aantal korrels op schuurpapier wordt aangeduid met ‘P’. De ‘P’ staat voor ‘particles’ wat ‘deeltjes’ betekent. Je kunt hieraan zien hoe grof het schuurpapier is. Hoe hoger het aantal dat achter de P staat is, hoe fijner het papier. Dit aantal is gebaseerd op hoeveel korrels er op 1 vierkante centimeter geplaatst zijn. Schuurpapier met het aantal P240 heeft dus 240 deeltjes per vierkante centimeter. Het ligt aan jouw schuurklus voor welk papier je moet gaan.

  Het aantal P loopt uiteen van P40 tot P320. Als richtlijn kun je het volgende aanhouden. P40-80 is geschikt voor oude verflagen of roest. Voor het schuren van nieuw hout is P80-P120 geschikt, P120-P150 is ideaal wanneer je bestaande en redelijke verflagen wilt schuren, voor bestaande en goed verflagen gebruik je P180-P220 en tenslotte voor nieuwe verflagen P240-P320.

 2. Te schuren materiaal

  Vraag je van te voren af welk materiaal je wilt schuren. Hierop baseer je namelijk je keuze voor het papier dat je gebruikt. Het is nogal een verschil of je hout, een geverfde ondergrond of beton wilt schuren. Een middelgrove korrel van 80-150 is geschikt voor hout afhankelijk van de staat van het hout. Bij beton is het van belang water te gebruiken tijdens het schuren voor de afvoer van de schuurresten. Bovendien zorgt het water ervoor dat het beton niet te warm wordt. Warm beton zorgt voor een snellere slijtage van je schuurpapier. Let er dus op dat je voor schuurpapier gaat dat tegen water kan.

 3. Materiaal schuurpapier

  Veel mensen denken ten onrechte dat schuurpapier altijd van papier gemaakt is. Het kan namelijk van allerlei materialen zijn gemaakt.

  Denk aan linnen en kunststof. Deze zijn vaak steviger dan gewoon papier. Bovendien breken ze minder snel dan papier. De korrels kunnen  ook van diverse materialen zijn gemaakt. Denk aan diamant (ja echt waar!) en korund. Deze materialen zijn zo hard dat ze geschikt zijn voor harde ondergronden als steen en staal. Hout is een zachter materiaal waardoor er een zachter materiaal voor het schuurpapier wordt gebruikt. Denk aan kwarts en keisteen.

Tegenwoordig klussen we steeds meer zelf. Waar je vroeger een klusjesman of timmerman liet komen pakken we nu zelf de hamer of het schuurpapier. En daar heb je uiteraard het juiste schuurpapier voor nodig. Welke keuze je hierin maakt heb je geleerd na het lezen van dit artikel. De trend is om oude meubeltjes op te kopen en om te toveren tot een nieuw uitziend exemplaar om het vervolgens te verkopen op de daarvoor bestemde websites. Dit is een ware uitkomst voor de hobbyklusser die het leuk vindt om te klussen en er daarnaast een leuk centje mee bijverdiend.

Door het ontstaan van de desbetreffende websites is deze markt een stuk toegankelijker geworden. Waar we vroeger een handgeschreven advertentie bij de plaatselijke supermarkt ophingen  zetten we deze tegenwoordig gewoon online. Je kunt de zelf gepimpte meubels natuurlijk ook gewoon in je eigen woonkamer neerzetten. We wensen je in ieder geval alle succes en klusplezier!

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste schuurmachine? Of wil je alles weten over de laatste bandschuurmachine? Of de resultaten zien van de beste polijstmachine test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
You May Also Like