Hoewel de herfst inmiddels is aangebroken en de regen regelmatig met bakken uit de hemel komt, behoor jij misschien tot de gelukkigen met een toffe zon- of wintersportvakantie in het verschiet. Dan wil je natuurlijk weten hoe je jouw kwetsbare velletje kunt beschermen tegen de zon. Om mooi bruin te worden op de tropische bestemming van jouw keuze, is het van belang om je huid goed te verzorgen. Welke zonnebrandcrèmes hebben zich dit jaar bewezen? Welke zonnespray trekt goed in en zorgt ervoor dat je onbezorgd kunt bakken op het strand? Hieronder zetten we de beste zonnebrandcrèmes van 2019 voor je op een rijtje en leggen we uit wat belangrijk is bij het aanschaffen van een goede zonnebrand.

Beste Zonnebrandcrème van 2020

Beste koop: Kruidvat Solait High sunspray

De absolute winnaar is volgens de Consumentenbond de Kruidvat Solait High sunspray. Hij is dan ook uitgeroepen tot beste koop. Deze creme bewijst dat goede zonnebrand niet duur hoeft te zijn. Daarnaast biedt hij de beste bescherming. En dat is het allerbelangrijkste bij zonnebrand. Een tomatenhoofd of verbrande schouders zijn verleden tijd. Je wordt mooi egaal bruin met deze fijne creme. Hij ruikt ook nog eens heerlijk. Het doet je gelijk aan vakantie denken. Deze favoriet mag niet ontbreken als je op vakantie gaat of een dagje weg.

Best getest: Garnier Ambre Solaire Dry Protect Spray

De Garnier Ambre Solaire Dry Protect Spray is door de Consumentenbond als best getest. Op zich al een reden om voor deze zonnebrand te gaan dus. Er zit geen alcohol in waardoor je huid uitdroogt. Deze creme voedt je huid juist. Je wordt zeker nog wel bruin maar het gaat geleidelijk waardoor je je gezonde kleurtje lang behoudt. Je huid wordt er lekker soepel van. Je wilt hem eigenlijk altijd lekker opsmeren en niet alleen als je gaat zonnen. Voorkom huidproblemen en zorg goed voor jezelf met deze zonnebrand. Als je hem eenmaal gewend bent wil je niet meer zonder.

La Roche-Posay Anthelios

De eerste aanrader is de La Roche-Posay Anthelios SPF50+. Een fijne, parfumloze zonnebrandcrème van La Roche-Posay met een hoge beschermingsfactor (SPF 50+). La Roche-Posay biedt veel producten binnen de farmaceutische cosmetica en is een gerennomeerd merk op dit gebied. Deze zonnebrand van La Roche-Posay heeft een hoge kwaliteit, trekt snel in en is niet vettig. De crème beschermt lang, laat geen sporen achter én is waterbestendig. De zonnebrand is al vaak door de Consumentenbond verkozen tot de beste zonnebrandcrème. De La Roche-Posay Anthelios heeft bovendien een scherpe prijs als je kijkt naar het comfortabele gevoel op de huid en de bescherming die de crème biedt. Een goede koop dus!

Lancaster Sun Beauty Comfort Milk

De tweede aanrader in het rijtje van de beste Zonnebrandcrèmes van 2019, is de Lancaster Sun Beauty Comfort Milk . Deze zonnemelk van Lancaster is een echte klassieker, die doet wat hij beloofd. Met de ‘Full Light Technology’ ben je zowel tegen uv-A- als uv-B-straling als tegen andere soorten licht beschermd. Denk bijvoorbeeld aan infraroodlicht. Als dat geen veilig gevoel geeft, weten wij het ook niet meer! De geur van deze zonnebrand is bovendien zeer aangenaam en fris. De fijne geur brengt je gelijk in de vakantiestemming. Daarnaast smeert deze crème erg makkelijk, door de fijne structuur die hij heeft. Voor optimale bescherming kies je de Lancaster Sun Beauty Comfort Milk met SPF 50.

Biodermal Zonnespray

De derde in de Top 5 is Biodermal Zonnespray SPF20. Deze spray van Biodermal is speciaal ontwikkeld om snel en op natuurlijke wijze een mooi bruin kleurtje te krijgen. Tegelijkertijd beschermt deze zonnebrand tegen de schadelijke effecten van de straling van de zon, zowel uv-A als uv-B. In deze zonnespray zit sinaasappelextract die de aanmaak van huideigen melanine stimuleert, zodat er een natuurlijke bruining ontstaat. Een bruin kleurtje is hierdoor nooit ver weg! Uitdroging door de zon wordt voorkomen door de Natural Moisturizing Factor in de spray. Deze formule vult het vochttekort in de huid aan. Deze zonnespray is dermatologisch getest en pH-neutraal.

Nivea Protect & Hydrate Zonnebrandspray

Nivea Protect & Hydrate Zonnebrandspray SPF30. Deze zonnebrandspray van Nivea is een goede optie voor grote gezinnen. Hij is voordelig en ideaal voor mensen die af en toe in de zon willen baden. Het is een kwalitatief goede spray, maar je moet wel wat vaker insmeren dan bijvoorbeeld bij de creme van La Roche-Posay. Aangezien de Nivea Protect & Hydrate Zonnebrandspray een gunstig prijsje heeft, is dit geen probleem. Deze spray vlekt niet, trekt snel in en is waterresistent. Gebruik je deze crème om je gezin te beschermen? Neem dan ook andere zonbeschermingsmaatregels in acht, want kinderen hebben een gevoeligere huid dan volwassenen.

The Ritual of Karma zonnebrand gezichtscrème

Rituals Karma zonnebrand gezichtscrème SPF30. Deze zonnebrandcrème van Rituals is een echte weldaad voor jouw huid. Het is een rijke, hydraterende crème met SPF 30. Deze crème wordt snel door de huid opgenomen. Deze zonnebrand is ideaal voor je gezicht, want hij biedt uv A- en uv B-bescherming en maakt toch een lekker kleurtje mogelijk. De crème is verrijkt met een natuurlijk anti-oxidant op basis van organische witte thee, vitamine E en Ginkgo Biloba. Deze luxe zonnebrand is waterbestendig, maar dient wel opnieuw aangebracht te worden na zweten, zwemmen en afdrogen.

Koopgids: dit moet je weten voordat je zonnebrandcrème aanschaft

Hoe kun je op zonnebrandcrème besparen?

Hoewel het beschermen van je huid erg belangrijk is, kan zonnebrandcrème best een duur goedje zijn. Het goede nieuws is dat dit helemaal niet hoeft. Sommige goedkope zonnebrandcremes beschermen beter tegen verbranden en huidbeschadiging dan duurdere zonnebrandcrèmes. Kijk goed naar je behoeften: ga je vaak zonnebaden? Zoek je een crème voor het hele gezin? Heb je een gevoelige huid? Daarnaast zijn er enkele algemene tips om te besparen op jouw zonnebrandcrème. Het is niet aan te raden om zonnebrandcrème goedkoop aan te schaffen via winkels die bekend zijn om het verkopen van restpartijen. Bij shampoo kun je dit prima doen, maar bij zonnebrand weet je dan niet zeker of de kwaliteit en beschermingsfactor nog wel goed is. De houdbaarheid en kwaliteit zijn minder goed in te schatten. Het kan wel een goed idee zijn om je zonnebrand online aan te schaffen, dit is vaak goedkoper dan in de winkel. Bezuinig niet op de beschermingsfactor. Het kan handig zijn om een zonnebrand voor kinderen te kopen, want die heeft meestal een hoge beschermingsfactor én een gunstige prijs. Wil jij weten welke zonnespray nou gunstig geprijsd is en ook goed beschermt? Je leest het hieronder.

Welke soorten zonnebrandcrème zijn er?

Zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème, zonnebrandspray of zonnemelk) is een crème die je op de huid smeert, zodat je beschermd bent tegen zonlicht. Door het ultravioletfilter dat in de crème zit, ben je beschermd tegen de schadelijke straling van de zon die in de huid kan doordringen. Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat de straling (uv-A en uv-B) niet diep kan doordringen, waardoor je beschermd bent tegen verbranding. Vooral voor kinderen is een hoge beschermingsfactor erg belangrijk, omdat kinderen gevoeliger zijn voor schadelijke straling van de zon. Er zijn verschillende soorten zonnebrandcrèmes, met verschillende beschermingsfactoren en ingrediënten. Het hangt maar net van je huidtype af welke het beste bij jou past. Ook hangt het van het aantal zonuren af. Daarnaast kunnen we qua soortn zonnebrand een onderscheid maken tussen zonnebrandcrème en zonnebrandspray.

Zonnebrandspray of zonnebrandcrème?
Bij zonnebrandspray is de kans vrij groot dat je te weinig gaat gebruiken. Zonnebrandsprays zijn namelijk best wel vloeibaar, vloeibaarder dan zonnebrandcrèmes. Spray is daarentegen minder zuinig in gebruik, als je ´m spuit, komt bijna de helft niet op de huid terecht. Ook bevatten zonnebrandsprays alcohol, waardoor ze licht ontvlambaar zijn en de huid kunnen uitdrogen. Laat een zonnespray dus niet in je auto liggen! Voordelen van een zonnespray zijn onder andere dat je gemakkelijker zonnebrand krijgt op plekken waar je niet zo gemakkelijk bij kunt, bijvoorbeeld je rug. Ben je behaard of zit je onder het zand? Ook dan kan een spray uitkomst bieden.

Welke zonnebrandcrème is de beste budget koop?

Een erg voordelige en toch kwalitatief goede zonnebrand is deKruidvat Solait High Sunspray SPF50. Voor 2,50 euro heb je deze zonnebrand al in huis! Naast de zonnemelk is er ook een spray op de markt van Kruidvat en ook dat is een goede koop. Die heb je voor zo’n 9 euro in huis. De Kruidvat Solait SPF50 High Sunmilk bevat vitamine E en biedt na aanbrengen direct bescherming tegen schadelijke straling door de zon. De zonnemelk is waterbestendig en dermatologisch getest.

Zonnebrandcrème: zo doe je de beste koop

Waar moet je nou precies op letten als je een zonnebrandcrème gaat kopen? Natuurlijk hangt het een en ander af van je wensen en behoeften. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Hieronder lees je er meer over.

 1. Beschermingsfactor

  Zonnebrandcrèmes en -sprays verschillen nogal in de beschermingsfactor die ze hebben, van factor 6 tot factor 50+. Welke moet je kiezen? SPF staat voor ‘Sun Protection Facctor’. Hoe hoger de SPF, hoe hoger de bescherming. Factor 15 tot 30 biedt tegen meer dan 90 procent van de uv-B-straling bescherming, terwijl factor 50 een bescherming van 98 procent biedt. Eigenlijk zit er dus niet zoveel verschil in de mate van bescherming, welke factor je ook kiest. Het belangrijkste is echter om te smeren, smeren, smeren. Mensen smeren niet vaak genoeg en niet dik genoeg. Een hoge factor is een goed idee, omdat je dan ook nog redelijk beschermd bent als je een dun laagje smeert. Ook is het afhankelijk van je huidtype welke factor je kunt kiezen, zo hebben mensen met een donkere huid minder snel last van verbranden en komt huidkanker ook minder voor. Zij kunnen in principe een minder hoge beschermingsfactor kiezen. Wel hebben deze mensen net zo goed last van verouderingseffecten door de zon.

 2. Waterproof

  Een waterresistente of waterproof zonnebrandcrème zou ook in het water bescherming moeten bieden. Na 40 minuten zwemmen zou de zonnebrand nog steeds op je huid moeten zitten. Dit is wettelijk vastgelegd. Maar ook voor een waterproof zonnebrandcrème geldt: smeren, smeren en nog eens bijsmeren! Zeker na het afdrogen, omdat je dan de zonnebrand van je huid hebt afgewreven.

 3. Bescherming tegen uv-A en uv-B

  De grootste boosdoeners van huidbeschadiging zijn de uv-A- en uv-B-straling. De ‘A’ staat voor Aging en de ‘B’ staat voor Burning. Uv-A-straling dringt diep door in de huid en beschadigt daar de cellen. Uv-B-straling beschadigt de bovenste huidlaag. Beide vormen van straling zijn schadelijk en veroorzaken huidkanker. Koop dus een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen beide schadelijke vormen van straling. Een zonnebrand beschermt tegen uv-A-straling als er een rondje op de verpakking is afgebeeld met daarin de vermelding ‘UVA’. De SPF-factor geeft de bescherming tegen uv-B-straling aan. Hoe hoger deze factor, hoe hoger ook de bescherming tegen uv-A-straling.

 4. Ingedriënten

  Het kan ook zeker de moeite waard zijn om je even te verdiepen in de gebruikte ingedriënten. Sommige zonnebrandsprays hebben een toegevoegd geurtje, bijvoorbeeld op basis van citrustonen. Dit kan een probleem vormen bij een gevoelige huid. Heb jij een huid die snel reageert? Pas dan op voor toevoegde parfums.
  Ook is het opletten op alcohol. Is dit toegevoegd aan de zonnebrandcrème? Dit kan de huid irriteren en uitdrogen.

 5. Smeren!

  We noemden het al eerder, maar welke zonnebrand je ook kiest, regelmatig smeren is het allerbelangrijkste. Ook al je niet snel verbrandt, kan je huid beschadigen door de zon. Het beste is het om je elke twee uur in te smeren, met een flinke dikke laag. Ongeveer zoveel als in een borrelglaasje past. Daarnaast is kleding alsnog de beste bescherming tegen schadelijke gevolgen van de zon.

Zonnebrandcrèmes en -sprays vallen onder de producten die vrij constant zijn en waar niet al te veel gekkigheid mee gebeurt. Er komt wel steeds meer aandacht voor schadelijke gevolgen voor de zon, met name bij kinderen. Daarom zijn er ook steeds meer producten te koop om naast het smeren van crème je kind goed te kunnen beschermen. Denk aan zwemkleding met uv-filter. Ook zijn er zonnebrandcrèmes te koop die naast bescherming, helpen met het krijgen van een egaal, mooi bruin kleurtje. Deze crèmes bevatten zelfbruiners. Want hoe gevaarlijk zonlicht ook kan zijn, fijn blijft het wel!

0 Shares:
You May Also Like