Energievergelijkers goedkoper dan energieveilingen

Geplaatst op zondag 9 oktober 2016
Energievergelijken

Via energievergelijkingssites als Checko kan je gemakkelijk energietarieven vergelijken. Je geeft je energieverbruik op en nog enkele zaken, en je ziet snel wat de goedkoopste aanbieder is, en wat de voorwaarden van je energiecontract zullen zijn. Deze manier van het kiezen van een energieleverancier wordt tegenwoordig veel gebruikt, ook omdat je bij het overstappen soms aantrekkelijke welkomstaanbiedingen of kortingen krijgt van je nieuwe leverancier.

Wat echter ook in opkomst is, zijn de zogenoemde energieveilingen. Ze worden onder andere georganiseerd door de Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis en de Consumentenbond. Het idee is dat energieleveranciers bieden op een veiling, en dat de consument het meest aantrekkelijke aanbod voorgeschoteld krijgt. Elk jaar kan dat weer een andere leverancier zijn, al werken grote partijen als Nuon, Essent en Eneco niet mee aan energieveilingen.

Het goedkoopste aanbod van alle energieleveranciers, dat klinkt aantrekkelijk. Veel mensen denken daarom ook dat ze via een energieveiling minder zullen betalen dan wanneer ze overstappen via een vergelijkingssite. Dit blijkt echter niet het geval te zijn.

Veel haken en ogen aan energieveilingen

Denk je erover om een energiecontract af te sluiten via een energieveiling, dan is het handig om je enkele zaken goed te beseffen.

Ten eerste krijg je niet altijd de goedkoopste prijs. De energieleveranciers hebben een bodemprijs laten vaststellen, omdat ze vroeger te veel verloren op de energieveilingen. Het vaststellen van deze bodemprijs was reden voor de ACM (de toezichthouder op de energiemarkt) om invallen te doen bij een aantal aanbieders van energieveilingen.

Ook wordt door energieleveranciers ingecalculeerd dat niet iedereen die zich inschrijft op de veiling uiteindelijk gaat overstappen. Daarom hanteren ze ook weer een hogere prijs, om dat verlies te compenseren.

Daarnaast heb je weinig keuze, je kunt kiezen uit een vaststaand jaarcontract en soms één voor drie jaar. Alleen tijdens die periode geldt het kortingstarief. Daarna loopt je contract gewoon door, tegen een veel hoger tarief. Ben je een zogenoemde ‘slaper’, oftewel let je niet goed op, dan ga je na de aanvankelijke contractperiode ineens veel meer betalen. Je krijgt de komende vier jaar ook geen nieuwe aanbieding van je veilingpartij, hoewel je natuurlijk wel mee kunt doen met een energieveiling van een andere aanbieder.

De veilingen gaan ook uit van gemiddeld verbruik. Is je verbruik afwijkend van het gemiddelde, dan kan het zijn dat de aanbieding helemaal niet zo goedkoop meer is. Daarnaast word je overgeleverd aan de service van het energiebedrijf dat de veiling wint, een bedrijf waar je niet bewust voor gekozen hebt. Klantenservice van de veilingaanbieder hoef je niet te verwachten, mocht er iets mis gaan.

Energievergelijkers bijna altijd goedkoper

Sommige aanbieders van energieveilingen hebben op hun site normaal gesproken ook een energievergelijkingstool staan. Het komt voor dat deze vergelijker tijdens de veilingperiode niet beschikbaar is op hun site. Anders zouden mensen zien dat hun veilingaanbod lang niet altijd de goedkoopste optie is voor consumenten.

Mede door de aantrekkelijke welkomstaanbiedingen of kortingen die je vaak krijgt bij het overstappen, is een energiecontract afsluiten via een energievergelijker bijna altijd de betere optie. Je hebt dan ook veel meer om uit te kiezen op het gebied van een vast of variabel tarief, de looptijd, grijze of groene stroom, het serviceniveau van het energiebedrijf, etc.

Het meest voordelige voor jou is om elk jaar over te stappen naar de meest gunstige aanbieder, via een energievergelijkingssite als Checko. Dit gaat je meer winst opleveren dan meedoen aan een energieveiling. Overstappen is zo geregeld via Checko, jouw onafhankelijke energievergelijker!

Energie